HABER: HAMİT KARDAŞ
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde akademik ve kültürel etkinlikler tüm hızıyla devam ediyor. Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla sayısı artan faaliyetlere öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz hafta yapılan bir panelde, Türkiye’nin duayen akademisyenleri ülkenin sosyoloji tarihini masaya yatırırken, bir başka etkinlikte ise Türk Yatırım Fonu Başkanı, Büyükelçi Baghdad Amreyev, öğrencilere tecrübelerini aktardı.
AMREYEV KONUK OLDU
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Kazakistan Başkonsolosluğu ile birlikte düzenlediği Tecrübe Paylaşım Toplantıları’nın ilki, Türk Devletleri Teşkilatı’nın önceki genel sekreteri ve Türk Yatırım Fonu Başkanı Baghdad Amreyev’in katılımıyla gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Baghdad Amreyev’in Türk dünyası için önemli bir diplomat olduğunu ve teşkilat için yaptıklarının büyük önem arz ettiğini vurguladı. Amreyev ise özellikle Türk Yatırım Fonu olarak İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ekonomik, ticari, kültürel ve akademik birikimini çok önemsediklerini söyledi. Amreyev, üniversite ile ortak faaliyet yapmaktan mutluluk duyacaklarını dile getirdi.
BU DÖNEMİ İYİ DEĞERLENDİRİN
Öğrencilere tecrübelerini aktaran Amreyev, öğrencilik dönemlerini iyi geçirmeleri yönünde şu tavsiyelerde bulundu: “Özellikle 17-25 yaş arası dönem çok önemli. Bu dönemde kazanılan birikimi, ileriki zamanlarda elde edemeyeceksiniz. İş hayatına atıldıktan sonra öğrenmeye ve okumaya ayrılan zaman kısıtlı olacak. Bu sebeple öğrencilik dönemini çok iyi değerlendirin.” Amreyev, öğrencilere iş hayatına atıldıklarında ve ülke yönetiminde söz sahibi olduklarında Türk devletleri ile ilişkileri daima diri tutmalarını da tavsiye etti.
KAZAKİSTAN’IN ROLÜ
Türk Devletleri Teşkilatı’ndan da bahseden Amreyev, teşkilatın önemine ve Kazakistan’ın rolüne değindi. Kazakistan’ın Çin ve Rusya olmadan da ilerleyebileceğini belirten Amreyev, ancak Türkiye ve Türk dünyası olmadan hem Kazakistan’ın hem de Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerinin hep eksik kalacağının altını çizdi.
100. YILDA TÜRKİYE SOSYOLOJİSİ
Sosyoloji Bölümü tarafından ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türkiye Sosyolojisi’ başlıklı bir panel düzenlendi. Sosyoloji Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Necmettin Doğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Bahattin Akşit, sosyolojinin 19. yüzyılda doğan bir bilim olduğunu hatırlatarak, hangi kırılmalardan geçtiğini anlattı. Ardından genel bir tarihsel çerçeve ortaya koyan Prof. Dr. Akşit, 1913 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Émile Durkheim ekolü etkisinde bulunan Ziya Gökalp öncülüğünde Türkiye’de ilk sosyoloji kürsüsünün kurulduğunu ve bu süreçte yaşanan değişimleri aktardı. Panelin diğer konuşmacısı ve aynı zamanda İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümü hocalarından Prof. Dr. Ahmet Korkut Tuna da sosyolojinin üniversitelere girişinin ‘içtimaiyat’ isimli bir ders ile olduğunu hatırlatarak, Türkiye sosyolojisinin gelişim aşamalarını anlattı. Sosyolojinin ilk yıllarında yapılan saha araştırmalarının, uzun süre köy çalışmaları olarak ifade edildiğini belirten Prof. Dr. Tuna, köy sosyolojisinin, köy araştırmalarının ve köy monografilerinin, Türkiye sosyolojisinin ilk yıllarında ana konular olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Tuna, sosyolog adaylarına da kendilerine bir ilgi alanı bulup çalışmalar yapmalarını ve kitaplardan uzak kalmamalarını tavsiye etti.
LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİ BEKLİYOR
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde uluslararası öğrenciler için 2023-2024 Bahar Dönemi Lisansüstü Eğitim başvuruları başladı. Üniversitede 5 farklı enstitüde, Türkçe ve İngilizce olmak üzere çok sayıda yüksek lisans ve doktora programı bulunuyor.
Değişim Programları ve Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü, üniversitenin uluslararasılaşma hedefleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 vizyonu ile YÖK’ün yükseköğretimde uluslararasılaşma stratejisi doğrultusunda çalışmalarını çok yönlü olarak artırdı.
Tarihi, kültürü ve kaliteli eğitim imkanlarıyla cazip bir şehir olan İstanbul; güvenli ve huzurlu ortamı ile de öğrenciler için ideal bir yaşam alanı sunuyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi de yabancı öğrencilerin eğitim için kentte tercih ettiği yükseköğretim kurumları arasında ilk sıralarda yer alıyor.
80 ÜLKEDEN 1.200 ÖĞRENCİ
Birçok kıtada sürdürülen çalışmalar sayesinde İstanbul Ticaret Üniversitesi, 80’in üzerinde ülkeden öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Başta Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere lisans, yüksek lisans ve doktora alanında bin 200 yabancı öğrenciye hizmet veriyor.
İTO’nun desteğinin yanısıra, üniversitenin kalite odaklı eğitim, teknolojik üretkenlik, sosyal ve ekonomik katkı, üniversite ve sanayi işbirliği vizyonuna sahip olması da tercihleri olumlu yönde artırıyor. Yabancı öğrencilerin A’dan Z’ye tüm süreçlere dair operasyonunu üstlenen Değişim Programları ve Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü, uluslararası ilişkiler bağlamında tüm programlarını başarıyla sürdürüyor. Uluslararası aday öğrencilerin İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne başvurularının yapılması, öğrenci kabul, kayıt ve burs süreçleri de ilgili koordinatörlük tarafından yürütülüyor. Üniversitenin küresel arenada bilinirliğini artırmak ve uluslararası işbirliklerini geliştirmek amacıyla çalışmalar yapan Değişim Programları ve Uluslararası Ofis Koordinatörlüğü, pek çok ülkede eğitim fuarlarına da katılıyor. Başvurular için: https://international.ticaret.edu.tr/apply