Akademik eğitim geleneksel sanatla taçlanıyor

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli programı kapsamında geleneksel sanat eğitimleri ilkokul seviyesine inerken, önümüzdeki eğitim öğretim yılında müfredatta gölge oyunları, kaybolmaya yüz tutan meslekler ve geleneksel giyim konuları da yer alacak.

Giriş: 09.07.2025 - 16:08
Güncelleme: 09.07.2025 - 16:08
Akademik eğitim geleneksel sanatla taçlanıyor

Geleneksel sanatları canlandırmak için ilk olarak 2023 yılında ortaöğretim düzeyinde harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile sanat eğitimini ilkokul seviyesine indirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak halk oyunları, ebru, estetik, özgünlük, festival, fotoğraf, geleneksel sanatlar, el sanatları, geleneksel çocuk oyunları, gölge oyunu gibi dersler ilkokul düzeyinde işlenecek. 


TÜRK GİYİMİ MÜFREDATTA 

Müfredatta sadece sanatla ilgili öğeler yer almayacak. Türk kültürüne ait farklı kodlar da dersler vesilesi ile işlenecek. Ortaokul 5. sınıf seviyesinden itibaren geleneklerimiz teması ile somut olmayan kültürel miras örnekleri işlenecek. Bu derste kaybolmaya yüz tutan Türk geleneksel meslekleri ve geleneksel Türk giyimi de gençlere aktarılacak. 

Akademik eğitim geleneksel sanatla taçlanıyor

YEDİNCİ SINIFTAN İTİBAREN 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 yılında başlattığı geleneksel sanat eğitimi önümüzdeki dönem 7. sınıftan itibaren daha kapsamlı bir şekilde işlenecek. Türk sanatı adlı 4 temada; Türk sanatı, klasik Türk sanatı, geleneksel el sanatları, mimari, resim, müzik, geleneksel Türk tiyatrosu, halk oyunları konuları detaylı bir şekilde işlenecek. 

Akademik eğitim geleneksel sanatla taçlanıyor

KALEM İŞİ HÜSN-Ü HAT 

Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında 2023 yılında başlatılan program kapsamında; hüsn-i hat, ebru minyatür, kātı’, tezhip, çini, kalemişi, klasik cilt uygulaması ve klasik cilde süsleme yapma ile ilgili bilgiler işlenmeye başlanmıştı. Geleneksel Türk sanatlarını canlandırmak amacıyla 2018 yılında İstanbul’da Geleneksel Türk Sanatları Meslek Lisesi kurulmuştu. Liseden şu ana kadar 500’e yakın öğrenci mezun oldu. 


SADECE OKULLARDA DEĞİL 

Milli Eğitim Bakanlığı sadece ortaöğretim ve lise düzeyinde değil olgunlaşma enstitüleri vesilesiyle de yetişkinlere geleneksel sanat derslerini ulaştırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre geçtiğimiz eğitim öğretim yılında 8 ulusal proje ile geleneksel Türk sanatlarını canlandırma çalışması yapıldı. Bunların arasında Ata Topraklarından Anadolu’ya Türk Mutfağı, Bir Kültür Hazinesi; Divan-ü Lügat-t Türk, Köklerin Boyası, Türkiye Dokuma Atlası, Türk İğnesinin İzi Yöresel Nakışlar gibi projeler yer alıyor. 

Akademik eğitim geleneksel sanatla taçlanıyor

USTA BULUŞMALARI  

Geleneksel Türk sanatlarını canlandırmak amacıyla önümüzdeki dönem yürütülecek çalışmalardan biri de usta buluşmaları olacak. “Yaşayan İnsan Hazineleri” projesi ile ebru, gümüş işlemeciliği, keçecilik, çini, ahşap oymacılığı, sedef işlemeciliği, deri işleme (kispet, çarıkçılık), geleneksel dokumacılık, taş işlemeciliği,  müzik aletleri alanlarında ustalar deneyimlerini farklı projelerle meraklıları ile buluşturacak.