HABER:SOYHAN ALPASLAN
Piri Reis Üniversitesi İktisadi İşletme Müdürlüğü Araştırma Geliştirme İnovasyon Sanayileşme Teknoloji Transfer Ofisi (PRÜ-ARİSTTO), iki stratejik Ar-Ge projesi üzerinde çalışıyor. Teknopark İstanbul’da yerleşik ofis, Teknopark firmalarından Armelsan ile yürüttüğü ‘Mayın Avlama Sonarı (MAS) Prototip Geliştirme Projesi’ kapsamında mühendislik ve tasarım destek hizmeti veriyor. Akademik bilgiyi endüstri ile buluşturan ofisin, su altı sistemlerinde kullanılacak çevre dostu nano-teknolojik yüzey kaplama geliştirme projesinin ilk aşaması tamamladı. İstanbul Ticaret’in sorularını PRÜ-ARİSTTO Müdürü Prof. Dr. Nurhan Kahyaoğlu cevapladı. Emekli Tuğamiral Prof. Dr. Kahyaoğlu; su üstü gemisi dizaynı, denizaltı dizaynı, dizayn optimizasyonu, gemi inşaatında sürdürülebilir rekabetçilik, operasyonel ve stratejik yönetim alanında çalışmalar yapıyor.
İLK DENİZCİLİK ÜNİVERSİTESİ
Pîrî Reis Üniversitesi’ni tanıtır mısınız?
Pîrî Reis Üniversitesi (PRÜ), 8 Şubat 2008’de kuruldu. Türkiye’nin ilk ve tek denizcilik temalı üniversitesi; Denizcilik Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Fen Edebiyat Fakültesi olmak üzere beş fakülteye sahip. Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile lisansüstü programlarda ve Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’nda da 10 ön lisans programıyla faaliyetlerini sürdürüyor. PRÜ; Türkiye’nin ilk ve tek ‘BREEAM’ sertifikalı yeşil kampüsüne sahip. Pîrî Reis Üniversitesi Deniz Kampüsü, İSO Özel Kategori Enerji Verimliliği 1’incilik Ödülü’ne layık görüldü.
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
PRÜ-ARİSTTO’nun kuruluş amacı nedir?
Endüstri ile ortak eğitim imkân ve kabiliyetlerini geliştirerek ilgili sektörlere mühendislik iş gücü desteği sağlamayı hedefledik ve başardık. Fikri ve sınai mülkiyet haklarının yönetilmesi, akademik girişimciliğin teşvik edilerek endüstriyle buluşmasını sağlamak, ekonomik ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak adına faaliyet gösteriyoruz.
Ne tür hizmetler veriyorsunuz?
PRÜ-ARİSTTO, başta denizcilik teknolojileri olmak üzere bölgede ve bölge dışında birçok kurum, kuruluş ve firmaya danışmanlık yapıyor. Tasarım, mühendislik ve uzman desteği gibi teknoloji transfer amaçlı hizmetler sunuyor. PRÜ-ARİSTTO’da, Teknopark İstanbul Bilim Kurulu tarafından onaylı savunma sanayi projelerimiz üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca denizcilik ve gemi inşa sanayi başta olmak üzere üniversite-sanayi işbirliği kapsamında yürüttüğümüz çok sayıda proje mevcut.
İHTİYAÇLAR TEZ KONUSU
Sanayi ile işbirliğini nasıl yürütüyorsunuz?
PRÜ-ARİSTTO, üniversite-sanayi işbirliği için endüstri ile koordineli ortak eğitim (OEP) uygulamaları yapıyor. Böylece lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz bitirme tezlerini, konuyla ilgili firmalarda veya kurumlarda çalışarak tamamlıyorlar. Bu uygulamalarla firmaların ya da kurumların ihtiyaç duyduğu mühendislik faaliyetlerine iş gücü desteği sağlıyoruz. Aynı zamanda öğrencilerimize kamu veya özel sektör işyerlerinde mesleki uygulama imkânı sağlamış oluyoruz. Lisans ve lisansüstü bitirme tezlerini OEP kapsamında tamamlayan çok sayıda mezunumuz piyasanın önemli firma ve kurumlarında çalışma hayatlarını sürdürüyorlar.
EN GELİŞMİŞ BİLGİSAYAR
PRÜ-ARİSTTO’nun önemli bir özelliği de mevcut bilgi işlem altyapısıyla birlikte, bünyesinde 172 çekirdekli yüksek performanslı bilgisayar donanımına sahip olması. Teknopark İstanbul’da, online ileri mühendislik hesapları yapılabilen bu en gelişmiş bilgisayar donanımı Yüksek Başarımlı Hesaplama kabiliyetine sahip. Ayrıca ileri hesaplamalı akış analizleri, termal ve yapısal mühendislik analizleri gerçekleştirebiliyor. Güncel ticari ileri mühendislik yazılımları ile endüstriyel projeler ve lisansüstü tez çalışmalarıicra ediliyor. Kurum içinde geliştirilen (in-house) yazılımlar ile bilimsel çalışmalar birlikte yürütülüyor.
4 PATENT BAŞVURUSU
Patent çalışması yapıyor musunuz?
Fikri ve sanayi mülkiyet haklarının korunması, pazarlanması, satılması, fikri mülkiyetin satışından elde edilen gelirlerin uygun bir şekilde yönetilmesi, özgün uluslararası patent, faydalı model, marka sayılarının arttırılması hedeflerimiz için çalışmalarımız sürüyor. Bu kapsamda 2019 yılında PRÜ-ARİSTTO için marka tescili başvurusuyla birlikte dört patent başvurusu yapıldı. Hedefimiz; her yıl Teknopark İstanbul Bilim Kurulu onaylı en az dört proje başlatmak ve her yıl en az beş patent başvurusunda bulunulabilecek proje geliştirmek.
MAYIN AVLAMA SONARI
Prof. Dr. Nurhan Kahyaoğlu, “PRÜ-ARİSTTO, Teknopark İstanbul’da yerleşik Armelsan A.Ş. ile birlikte Mayın Avlama Sonarı (MAS) Prototip Geliştirme Projesi’ni yürütüyor. Savunma Sanayii Başkanlığı Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü (TKY) kapsamındaki bu projede, mühendislik ve tasarım desteği ile danışmanlık hizmetleri veriyoruz” dedi.
SU ALTI SİSTEMLERİNE NANO MALZEME
PRÜ-ARİSTTO’nun öz kaynakla yürüttüğü, su altı sistemlerinde kullanılacak çevre dostu nano-teknolojik yüzey kaplama geliştirme projesinin ilk aşaması tamamlandı. Su altı araçlarının yüzey kaplamalarının akustik geçirgenlik analizlerinin yapılacağı projenin ikinci safhası Teknopark İstanbul Bilim Kurulu onayına sunulma aşamasında.