istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Aile şirketlerinin ömrünü doğru ilişki yönetimi uzatır

Türkiye ekonomisinin önemli bir bölümü aile şirketlerinden oluşuyor. Aile şirketlerinin sürdürülebilir olması ve gelecek kuşaklara aktarılması doğru ilişki yönetiminden geçiyor.

Giriş: 04.04.2025 - 10:10
Güncelleme: 04.04.2025 - 10:10
Aile şirketlerinin ömrünü doğru ilişki yönetimi uzatır

Haber: Mesude Demirhan

Aile şirketlerinin sürdürülebilirliğinin, nesiller boyu kurum kültürünün aktarılması, doğru karar ve iletişimle mümkün olduğu belirtiliyor. Bu nedenle aile şirketlerindeki ilişki yönetimi daha da önem kazanıyor. İstanbul Ticaret Odası, şirketlerdeki bu devamlılığının sağlanması için ‘Aile Şirketlerinde İlişki Yönetimi’ konulu bir webinar düzenledi.  


Webinarın açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Türkiye ekonomisinin çok büyük bölümünün KOBİ’lerden oluştuğunu belirterek, bu firmaların çok büyük kısmının da aile şirketleri olduğunu dile getirdi. Bu sebeple aile şirketinde yaşanan veya yaşanabilecek sıkıntıların ekonominin geneline de sirayet edebileceğine dikkat çeken Develioğlu, “Türkiye’de ihracatın artması, büyüme oranlarının yukarı taşınması, yenilik ve teknoloji merkezli yaklaşımların teşvik edilmesi gibi hedefler, aile şirketlerinin başarısından ayrı düşünülemez. Bu derece önemli bir eksende bulunan aile şirketlerinin sürdürülebilir olması, kuşaklar boyunca devam edip büyümesi, ancak doğru kararlar ve iyi bir yönetişimle mümkün hale gelir” dedi. 


PROFESYONEL KADROLAR

“Türkiye’de aile şirketlerinin pek çoğu için geçiş dönemi, aynı zamanda bir kırılma anı” nitelemesi yapan Develioğlu, şöyle devam etti: “Bu süreçte, doğru kararlar etrafında hedeflerini tespit etmiş, yönetim stratejileri ayakları üstüne basan ve özellikle de şirket içi iletişimin sağlıklı olduğu kurumlarda bu dönem bir fırsata dönüşür. Bunun için de bir aile anayasası merkezinde, profesyonel kadroların oluşturulduğu, danışmanlık hizmetlerine kapısını açan, bilgi ve deneyimini artıran şirketler geleceğe emin adımlarla yürüyebilir. Aile şirketlerinin uzun ömürlü olması, iletişim yöntemlerinin varlığını zorunlu kılıyor.”


İŞLETMELERİN SADECE YÜZDE 10’U 3. NESİLE AKTARILIYOR 

Eflatun Eğitim ve Danışmanlık adına konuşan Doç. Dr. Hüseyin Çırpan, aile şirketlerinde ilişki yönetimiyle ilgili bilgi verdi. Yaşanan sorunlar tek de olsa işletmelere bakıldığında problemlerin ortak olduğunu söyleyen Çırpan, “İşletmelerin yüzde 30’u ikinci, yüzde 10’u ise üçüncü nesile aktarılıyor. İşletmeler uzun ömürlü olma konusunda çok başarılı değiller. Bunun nedenleri araştırıldığında, en büyük sorunun yüzde 60 ile aile içinde yaşanan güven eksiliği ve çatışmalar olduğu görülüyor. Ana sebep, kardeşler arasında yaşanan kavgalar ve bunları yönetememekten kaynaklanıyor” dedi. 

Her zaman aileye öncelik verilmesi gerektiğini dile getiren Çırpan, “İşletmeyi amaç olarak görüyorum. Önemli olan ailedir. Halbuki işletme dediğim şey bir araç” diye konuştu.