Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Ali Tatlıdil 1965 yılında İstanbul’da doğar. İnegöl’de köftecilik sektörünü başlatan iki aileden biri olan Tatlıdil ailesinin 100 yıllık köftecilik hikâyesinin başkahramanlarından biri olur. Dede İsmet Tatlıdil’in Üsküp’ten İstanbul’a ve buradan da Bursa İnegöl’e uzanan lokantacılık ve köftecilik serüveninde üçüncü nesli temsil eden Ali Tatlıdil, Cızbız Köfte markasını yıllık 10-15 milyon TL ciroya ulaştırır. 8’i İstanbul’da, diğerleri Antalya, Sakarya, Urfa ve Ordu’da olmak üzere 12 şubeye ulaşan, bayiliklerle büyüyen Cızbız Köfte’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tatlıdil’in hayatı kendi deyişi ile başarıdan çok tam bir sabır hikâyesidir aslında.
ÜNLÜ MERKEZ EFENDİ KÖFTECİSİ
Çok başarılı ve öğretmenlerin umutla yetiştirdiği öğrencilerden biriyken 14 yaşında okuldan ayrılıp babası Ali Fahri ve amcası Hüseyin Rahmi Tatlıdil’in kurup işlettiği Merkez Efendi Köftecisi’nde çalışmaya başlar Ali Tatlıdil. Akşam lisesinde okuma hayalleri ise sabah 05.00’de başlayan akşam 21.00’e kadar uzanan mesailer nedeniyle hiçbir zaman gerçekleşmez. 1980’li yıllarda Merkez Efendi Köftecisi’nin ünü tüm İstanbul’a yayılır. Semtin adının köfte ile anılmasını sağlayan Merkez Efendi Köftecisi’nden sonra küçük köfteci dükkânlarının açılışlarına hem tanık, hem de destek olur Tatlıdil ailesi.
GENÇLİĞİ BULAŞIKHANEDE GEÇER
Askerliğe kadar altı yıl boyunca bir metrekarelik bulaşıkhanede geçen gençlik günlerinde sabırlı olmayı öğrenir. Bulaşıkhane onun için imtihan yeri olur. Askere gidip döndüğünde yıl 1987’dir. Aynı yıl aile catering sektörüne girme kararı alır. Bizim Mutfak markası ile Bayrampaşa ve Merter’deki işyerlerine yemek üretmeye başlarlar. Ali Tatlıdil 1989 yılında Selma Hanım ile evlenir. Çiftin, bugün Cızbız köftenin şubelerinden birini yöneten işletme mühendisi oğulları Hasan Burak, iç mimar kızları Şefika Tuba ve liseye hazırlanan Beyza isimli üç çocuğu olur.
Uzun vadeli çeklerle çalışan catering sektöründe nakitte rahatlamak için köftecilik yapmaya karar verirler. Türkiye’nin ilk alışveriş merkezlerinden Atrium’da Cızbız Köfte markasıyla açılan dükkânı yenileri takip edecektir. 1993’deki ekonomik kriz nedeniyle aile catering sektöründen çıkar ve köftede devam kararı alırlar.
100 YILLIK AİLE MESLEĞİ
2016 yılında 100 yıllık aile mesleği köftecilikte sadece kendi sektöründe değil, birçok sektörde az görülür örnekleri hayata geçirip yaşatır Ali Tatlıdil. Kredi, kredi kartı, çek ve senet kullanmayan, ürünlerine katkı maddesi koymayan, tedarikçisinin parasını en çok üç gün içinde ödeyen Cızbız Köfte Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tatlıdil, Zeytinburnu’ndaki 27 yıllık şirket merkezinde İstanbul Ticaret’e hayatını anlattı.
ÇOK BAŞARILI BİR ÖĞRENCİYDİM
Sizin köftecilik hikâyeniz nasıl başladı?
Üçü erkek, dört kardeştik. Ağabeylerim babamla lokantada çalışıyordu, ben de yaz tatillerinde onlara yardım ediyordum. Çok başarılı bir öğrenciydim, öğretmenlerim de çok umutluydu benden. 1980’de 12 Eylül ihtilalinden üç gün sonra okul hayatım bitti. Ağabeyim Ercan o günkü siyasi ortam nedeniyle bir süreliğine işten ayrılmıştı. 14 yaşında dükkânda bulaşıkçı olarak çalışmaya başladım. ‘Gece okur, gündüz çalışırım’ diye düşünüyordum, ama olmadı… Sabah en geç 05.00’de kalkar, dükkâna gider, geç saatlere kadar çalışırdık. Bir metrekarelik bir alanda saatlerce ayakta bulaşık yıkardım. Kömür ateşinde pişerdi yemekler, dumandan ağabeylerimin bayıldığı zamanlar olurdu. Hepimiz için zor bir süreçti.
AVM’DE İLK KÖFTECİ
1990’lı yıllarda sektör nasıldı?
Catering sektörü yeni yeni gelişiyor, yeni işyerleri açılıyor, hazır yemeğe talep artıyordu. Babam, ağabeylerim ve ben catering işine girdik. 1987-1993 yılları arasında lokantayı cateringe çevirdik. Bizim Mutfak Yemek Üretim Tesisleri isimli şirketimizle Bayrampaşa ve Merter’deki tekstil, konfeksiyonculara yemek üretiyorduk.
Sektörde çok ciddi rekabet vardı. Bir işyerinden siz çıkarken, rakibiniz de kapıda teklif vermek için bekliyordu. Sektörün sorunlarından biri uzun vadeli çeklerle dönüyor olmasıydı. Nakit döngümüzü sağlamak için bir köfteci dükkânı açmayı düşündük.
1991 yılında Cızbız Köfte’nin ilk dükkânını Türkiye’nin ilk AVM’lerinden biri olan Ataköy Atrium’da açtık. Atrium çarşısının sahibi İsmail Hakkı Bey ile ortaktık. Şirket müdürlerinden merhum Oktay Bey dükkân için yaptığımız ilk toplantıda ‘ismi cız bız olsun’ demişti. Biz de büyüklerimize hürmeten kabul ettik, iyi de etmişiz. Çok güzel geri dönüşler aldık piyasadan.
TESCİL ALIRKEN ÇOK ZORLANDIK
Ama tescilde çok uğraştık. Çünkü genel kabul gören bir isimdi. Cızbız köfte birçok ünlü markanın kullandığı sloganlardan biri olduğu için engellerle karşılaştık ama sonunda dört sene önce tescilimizi aldık. Bu arada 1993’de devalüasyon ile tüm ürünlerimizin girdi fiyatları iki-üç kat artıp da satış fiyatlarımız aynı kalınca cateringden çıktık. 1996 ve 2000 yılları arasında da bir iş hanı ve konut inşaatı yaptık. Ama asıl işimiz hep köftecilik oldu.
BAKANLIK ONAYLI SAYILI ÜRETİCİYİZ
Cızbız Köfte’nin merkezi 27 yıldır Zeytinburnu’nda. Etin işlendiği, depolandığı ve köftenin yapıldığı 700 metrekarelik bir alandayız. Günlük olarak sevkiyat yapıyoruz. Cızbız Köfte Tarım Bakanlığı’ndan onaylı bir işletme. Bu çok önemli; çünkü Tarım Bakanlığı’nın her daim kontrolünde. Bakanlık onaylı köfte üreten işletme sayısı 10’u geçmez sanırım. Eksi 40’da şokladığımız ürünleri, eksi 18 derecede soğuk zincirlerle sevk ediyoruz.
Ali Tatlıdil kimdir?
1965 yılında İstanbul’da doğdum. Dedem İsmet Tatlıdil 1915’de Üsküp’ten gelmiş İstanbul’a. İstiklal Caddesi’nde lokantacılık yaparken İngilizler İstanbul’u işgal edince Bursa İnegöl’e yerleşmiş. Tatlıdil ailesi, İnegöl’de köftecilik sektörünü başlatan iki aileden biri olmuş. 1960 ihtilalinden sonra işlerin kötüye gitmesi üzerine babam Ali Fahri Tatlıdil, amcam Hüseyin Rahmi Tatlıdil İstanbul’a gelmişler ve 1962 yılında bir lokanta, bir de köfteci açmışlar. Lokanta Topkapı’da sur içinde Mevlana Kapı’da idi. Köfteci de surların hemen dışında Merkez Efendi Camii’nin yanındaki Merkez Efendi Köftecisi idi. Merkez Efendi semtinin köfteyle anılmasının ve bugünkü köfteci piyasasının oluşmasının hikâyesi de bu dükkânla birlikte başlamış.
MEZUNİYET SEVİNCİ
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Ali Tatlıdil’in bu yıl İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden iç mimar olarak mezun olan kızı Şefika Tuba’yı tebrik ederek başarılar diledi.
BULAŞIK YIKATIR SABIR ÖLÇERİM
Bu işte ilerleyecek olan birini bulaşıkhanede anlarım. Bulaşıkhaneye dayanan, sabreden yavaş yavaş bu işte ilerler. Oğlum da lisede okurken yaz tatillerinde bulaşıkçılık yaparak işe başladı. Üniversite bitene kadar ya bulaşıkhanede ya da ocakta çalıştı.
KATKI MADDESİ KULLANMIYORUZ
Cızbız Köfte katkı maddesi kullanmıyor. Köftelerimiz dana eti haricinde; tuz, ekşi mayalı Trabzon ekmeği ve soğan içerir. ‘Baharat ayıp örter’ diye baharat bile kullanmıyoruz. Taze Cızbız Köfte’nin raf ömrü 3 gün-dür. Toplu üretim köftelerimizin kullanım ömrü de soğuk zincir kırılmadığı sürece 6-8 aydır.
STK’LARDA AKTİF
Tüm Restoranlar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) yönetim kurulu üyeliği, başkan yardımcılığı ve iki dönem başkanlığını yaptım. İki dönemdir de İstanbul Ticaret Odası (İTO) Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis üyesiyim. Ayrıca Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) üyesiyim ve bir siyasi partinin istişare kurulundayım.
KAPİTALİST SİSTEME AYKIRI ÇALIŞIYORUM
Size göbekten bağlı olan tedarikçinin üzerine basarak hedeflere ulaşıyorsanız o büyümenin hayrı olmaz. Amaç belli; kimseye zulmetmeden, zulüm de görmeden, kul olduğumuzun bilincinde yürümeliyiz. Tedarikçiniz de, müşteriniz de verdiğini helal etmeli öncelikle. Tedarikçinizden aldığınız malın bedelini keyfi olarak ertelemek eziyettir, günahtır. Öz sermaye varsa harcanmalı. Geleceğimizi ipotek altına alarak iş yapmayı tavsiye etmiyorum. Borç yiğidin kamçısıdır sözü kapital düzenin bir parçası bence. Dedemin babama, babamın bize nasihati olan, “Dükkânı kapattıktan sonra kasabın, manavın, fırının parasını hemen ödeyeceksiniz” aşısıyla yetiştik biz.
19 Temmuz 2016 Salı
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi