tatil-sepeti

Afrika özel sektörünün en büyük buluşması olan Afrika CEO Forum geri döndü. Pandemi nedeniyle 2019’dan bu yana toplanamayan forum, 13-14 Haziran tarihlerinde Fildişi Sahili’nin Abidjan şehrinde gerçekleştirildi. Foruma, Afrikalı ve uluslararası şirketlerin üst düzey yöneticileri yanında devlet ve hükümet başkanları da iştirak etti.

MEKANİZMA GELİŞTİRİLMELİ

İki günlük Africa CEO Forum’un son panelinde, Afrika’daki gıda, güvenlik ve iklim sorunları ele alınarak, çözüm önerilerinde bulunuldu. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Afrika’da iyice kötüleşen gıda krizine yönelik kıta ülkeleri olarak ortak çözüm bulunması ve mekanizma geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Afrika Birliği (AfB) Dönem Başkanı da olan Sall, yaptığı konuşmada, Afrika’nın halihazırda yaşadığı gıda krizinin Rusya-Ukrayna savaşı ile daha da kötüleştiğini dile getirdi.

Afrika’da tarım sektörünün bazı zorluklarla mücadele ettiğini kaydeden Sall, bunlardan ilkinin, sömürge döneminden kalma alışkanlıkla devamlı aynı ve tek ürün üzerinden tarım yapılması olduğunu söyledi. Uzun süre aynı ürünün ekilmesinin verimi azalttığını ve bu aşamada da gübrenin öneminin ortaya çıktığını dile getiren Sall, ancak Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle gübreye de ulaşmanın zorlaştığına dikkati çekti. Diğer zorluğun suyun yönetimi olduğunu kaydeden Sall, tarımın büyük ölçüde yağışlara bağlı yapıldığını ve yağışların da küresel ısınma nedeniyle öngörülemez olduğunu belirtti.

GÜBREYE ERİŞİM HAYATİ

Sall, bu sorunlarla mücadelede için çok ciddi yatırımlar gerektiğine dikkati çekerek, bunun için de uzun vadeli finansmanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Tarımın halihazırda az finansman aldığını, böyle bir dönemde Rusya-Ukrayna savaşının gidişatı daha da kötüleştirdiğini vurgulayan Sall, şöyle konuştu: “Bu savaş, tedarik zincirini bozmaya başladı. Bizim gibi ülkeler gübreye ve tahıla ulaşmakta çok güçlük çekiyor. O nedenle Afrika’nın, tüm ortaklarıyla tıpkı Avrupa’nın gaz satın alma mekanizması gibi bir çözüm bulması gerekiyor. Bu çözüm, bize Rusya’dan gübre veya buğday ithal etmeye devam etmemiz için ödeme yapabilme kolaylığı sağlayacak. Yeteri kadar konuşmuyoruz ama ihtiyaç duyulan gübreyi alamazsak gerçek bir kıtlıkla karşı karşıya kalacağız.”

ADİL UYGULAMA GEREK

Sall, yıl sonunda Mısır’da yapılacak COP27’de fosil yakıt konusunda Afrika’nın adil bir uygulama istediğini belirterek, şunları söyledi: “Afrika, sera gazı emisyonuna en az neden olan kıta olmasına karşın kendini küresel ısınmayla mücadeleye adadı. Özellikle yenilenebilir enerji için savaşıyoruz. Kömür, akaryakıt ve bir asırdan fazladır petrol kullanan ve hâlâ kullanmaya devam edenlerin Afrika’yı, doğal kaynaklarını (fosil yakıt) kullanmasını engellemesi düşünülemez. Umarım COP27’de bu konuda dengeli bir anlaşmaya varabiliriz.”

Sall, Sahel’deki terör sorununa ilişkin soru üzerine de Asya ya da Libya’daki terör sorunlarında küresel koalisyonların devreye girdiğini anımsatarak, Afrika’nın da uluslararası finansmanlara ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

KITA CEZALANDIRILMASIN

Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum da ülke topraklarının büyük kısmının tarım ve hayvancılığa uygun olmadığını, tarıma uygun arazilerin de en ufak bir yağış değişikliğinden ciddi etkilendiğini kaydetti. Bazoum, 2021’deki yağış azlığı nedeniyle tarım üretiminin bir önceki yıla oranla yüzde 37 azaldığını anımsatarak, bu sene de benzer tabloyla karşı karşıya kalınacağını belirtti. Nijer’in komşuları nedeniyle yaşadığı güvenlik sorununun da tarım faaliyetlerini engellediğini anlatan Bazoum, küresel gıda krizi yüzünden fiyatların arttığını ve temel gıda ihtiyacının büyük kısmını ithal eden Afrika’nın bu artıştan daha çok etkilendiğini vurguladı. Bazoum, ülkesinde gıda kriziyle karşı karşıya olan 4.5 milyon kişi için özel destek programları hazırladıklarını ve ücretsiz gıda dağıtımı ya da maliyetinin yarı fiyatına tahıl ve buğday satışı gibi uygulamalara gittiklerini dile getirdi. Tarımda üretimi güçlendirmek istediklerini, ancak enerji maliyetlerinin çok yüksek olduğunu anımsatan Bazoum, hedefleri yüksek olsa dahi sahadaki gerçeklerin kendilerini kısıtladığını belirtti. Bazoum, fosil yakıtlar konusunda Afrika’nın haksızlığa uğradığını vurgulayarak, “Kullanılması gereken fosil kaynaklarımız var. Buna yatırım yapacak, kömürden elektrik üretebilecek şirketlerimiz var, ancak bunun finansmanını kendimiz sağlayamıyoruz. Bunun için banka kredileri kullanıyorduk, ancak fosil yakıtları azaltma gibi önlemler alındığında, kredi verecek banka bulamıyoruz. Yani cezalandırılıyoruz ve bu adil değil” diye konuştu.

Panelde, Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tiemoko Meyliet Kone de konuşma yaptı.

AFRİKA’NIN PARASINI TÜRKİYE’YE ÇEKİYOR

Fildişi Sahili’nin Abidjan şehrinde düzenlenen Afrika CEO Forum’a katılan Aktif Bank’ın Genel Müdür Yardımcısı Suat Utku, banka olarak son 6 yıldır Afrika CEO Forum’a katıldıklarını, son üç forumun da sponsorları arasında yer aldıklarını belirtti. Aktif Bank’ın Afrika’da farklı bir iş modeli kurduğunu ve kıtada faaliyet yürüten 185 bankanın Aktif Bank’ta döviz hesabı bulunduğunu ifade eden Utku, “Bu bankaların para hareketlerini yönetiyoruz. Dünyada ilk defa Afrika içi ödeme platformunu kuran bankayız” dedi.

Geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık para hareketini yönettiklerini belirten Utku, “Bu sene çok rahat 1.25 milyar doları geçeceğimizi düşünüyorum. Yüzde 25’lik bir büyüme hedefliyoruz” diye konuştu. Utku, kıtada 7 yıldır faaliyet yürüttüklerini ve sıfırdan buralara geldiklerini söyledi. Afrika’daki bankalarda oluşan likidite fazlasını da değerlendirdiklerini anlatan Utku, “Biz esasında Afrika’nın parasını da Türkiye’ye çekerek Türk ekonomisine kazandırıyoruz. Afrika ekonomisiyle Türk ekonomisini birbirine bağlıyoruz” dedi.

20 Haziran 2022 Pazartesi

Etiketler : Dünya