Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye, yaptığı yatırımlarla sağlık sektöründe adından söz ettiriyor. Sağlık alanında ihracatını artıran Türkiye, Afrika’yı hedef pazar olarak görüyor. Sağlık alanında yapılacak yatırımlarla sektörel açığı kapatmak isteyen Senegal, Türk sağlık ürünlerine diğer ülke ürünlerinden daha fazla güveniyor.
İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘sağlık ihtisas’ toplantısında, Türkiye ve Senegal arasında sağlık sektöründeki iş fırsatları ve pazardaki zorluklar üyelere tanıtıldı. İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay’ın başkanlığındaki toplantı, Türkiye’nin Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas, Senegal Eczaneler Birliği Başkanı Dr. Amath Niang, İTO Meclis Başkan Yardımcısı Cengiz Balçık ile Komite Üyeleri ve iki ülkenin sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
AFRİKA İÇİN ÖNEMLİ
Afrika kıtası hakkında detaylı bilgi veren Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas, kıtanın geçmişinin değil, ülkenin güncel durumunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kavas, şöyle konuştu: “Türkiye tüm imkanlarını seferber etse Afrika kıtasının sağlık ihtiyaçlarının ancak yüzde 10’unu karşılayabilir. Bu da bize Afrika kıtası ülkelerinin ne kadar büyük bir pazar olduğunu gösteriyor. Binaları, demiryollarını, stadyumları ve havalimanları projelerinin birçoğunu Türk firmaları üstlendi. Senegal, sağlık sektörü ithalatının büyük bir kısmını Hindistan, Çin ve Avrupa ülkelerinden sağlıyor. Avrupa, ilaç sektöründe kullanılan hammaddenin yüzde 20’sini Afrika’dan temin ediyor. Türk yatırımcılar bu hammadde kaynağını ve yatırım fırsatlarını dikkate almalı.”
VERGİ MUAFİYETİ
Firmaların, 1.3 milyar tüketiciyi ve 3.4 trilyon dolarlık ekonomiyi birleştiren AfrikaKıtasıSerbest Ticaret Bölgesi Anlaşması(AfCFTA) ile vergi muafiyetinin oluştuğuna dikkat çeken Kavas, şunları söyledi: “Nijerya dahil olmak üzere 54 Afrika ülkesinin imzaladığı anlaşmada birçok sektörel ürünün yüzde 97’si vergiden muaf olacak. Dünya nüfusunun yüzde 20’sinin Afrika kıtasında yaşadığını düşünürsek, bu anlaşma ile sağlık sektöründeki açığı Türkiye kapatabilir. Anlaşma ile oluşan vergi muafiyeti sağlık sektörünü geliştirecek.”
HASTANELER ÖRNEK
Senegal Eczaneler Birliği Başkanı Dr. Amath Niang ve Senegal sektör temsilcileri, ülkede Türk ürünlerine güvenin fazla olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi: Sağlık sektöründeki ilaç ve tıbbi cihaz açığının yanı sıra Türkiye’nin ‘Şehir Hastaneleri’ projelerini ülkemizde uygulamak istiyoruz. Bunun yanında sağlık sektöründe Türkiye’nin Senegal’e yatırım yapmasını bekliyoruz.”
TÜRK ÜRÜNLERİNE GÜVEN
Sağlık sektöründeki yatırımcıların, bazı ruhsatları tamamlamaktan muaf olduğunu belirten Senegalli temsilciler, şöyle devam etti: “Sağlık sektöründe tüketicilerin en güvendiği ürünlerin başında Türk menşeli ürünler geliyor. Türkiye’nin navlun sıkıntısının olmaması, Senegal için önemli. Başta bebek bezi olmak üzere birçok üründe Türk markaları pazarda tercih ediliyor. Bu yüzden tıbbi cihazlardan kozmetiğe kadar sağlık sektörünün her alanında Türkiye’nin yatırımlarını bekliyoruz.”
TIBBİ CİHAZ İHRACATI ARTTI
Türkiye’nin sağlık sektöründe dünyada rol model olduğunu söyleyen İTO Meclis Başkan Yardımcısı Cengiz Balçık, tıbbi cihaz ve ilaç sektörü ürünlerinin standartların üzerinde olduğunun altını çizdi. Balçık, “Firmalarımızın üretim bantları, dünyanın en iyi şartlarında diyebilirim. Tıbbi cihaz ihracatımızda gözle görülür derecede artış var. Dünyada en güvenilir tıbbi cihaz üreticileri arasında yer alıyoruz. Senegal’in ihtiyaçlarını da karşılayabiliriz. Yerli aşı konusunda ise Faz-3 çalışmaları sürüyor. Aşı konusunun yakın zamanda nihayete ermesini bekliyoruz” dedi.
01 Mart 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı