HABER: ADEM ORHUN
Tunus İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi tarafından düzenlenen Türkiye-Tunus Uluslararası İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri, iki ülkenin iş dünyası için yeni işbirliği ve yatırım kapılarını araladı. Forumda, Tunuslu yetkililer ve temsilciler, Türk iş dünyasına Tunus’ta yatırım yapma ve işbirliği çağrısında bulundu. İstanbul Ticaret Odası’nın katkılarıyla düzenlenen program, Tunus’un daveti için canlı bir ortam oluşturdu. İki ülkenin üst düzey yöneticilerinin ve temsilcilerinin katıldığı forumun ardından 200 Türk firması da Tunuslu firmalarla B2B masasına oturdu.
POTANSİYEL BÜYÜK
Forumun açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Afrika kıtasının dünya ekonomisinin geleceğine yön verecek çok büyük potansiyellerin adresi olduğunu söyledi. Topçu, Türkiye’nin son yıllarda kıtaya yönelik siyasi, kültürel ve ekonomik adımlarının bu gerçeğin bir parçası olduğunu dile getirdi. Topçu, şöyle devam etti: “Bugün Tunus’un ticari potansiyelini, nüfusuyla sınırlı görmemek gerekir. Ülkenin nüfusu 11 milyonun üstünde. Fakat komşuları Cezayir ve Libya ile birlikte aslında toplam 60 milyonluk bir tüketim kesimine hitap eden önemli bir merkez konumunda. Dolayısıyla Tunus’a, aynı zamanda, bölgesel bir merkez olarak da bakmamız gerekir.”
PROJELER VE TİCARET
Topçu, ülkede müteahhitlik sektörü açısından da büyük fırsatlar bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Müteahhitlerimizin Enfida, Monaster Havaalanları gibi projeleri ilişkilerin gelişmesi için de önemli işler. Fakat, 1.1 milyar dolarlık ticaret hacmimiz yeterli değil.
Bunu artırmamız gerekiyor. Ancak Türkiye’nin Tunus ile olan ticaret hacmi kayıtlı rakamlarla sınırlı değil.
Her yıl 50 bini aşkın Tunus vatandaşı alışveriş veya bavul ticareti amacıyla ülkemize geliyor. Bu ticaretin de yıllık 150-200 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor.”
FIRSATI DEĞERLENDİRELİM
Tunus’un Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hatem Ferjani ise iki ülke arasında ilk defa bu denli yüksek seviyede katılımı olan bir etkinlik düzenlendiğini söyledi. Ferjani, başta altyapı ve dış ticaret olmak üzere Türkiye ile birçok alanda işbirliği yapmak istediklerini vurguladı. Ferjani, şu şekilde konuştu: “Ekonomik işbirliğimizin daha da güçlenmesi lazım. Burada uzmanlarımız ve iş adamlarımız var. Ayrıca yatırım ortamının geliştiğini görüyoruz. Bu yüzden bu iyileşen ortamı da güzel bir şekilde kullanıp devam etmemiz lazım. Aynı zamanda Tunus gelecekle ilgili bir plan ortaya koydu ve her sektörde reformları geliştirmeye çalışıyor. Tunus özellikle Türkiye’den daha çok yatırım çekmek istiyor.”
DENGELİ TİCARET
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da “Beraberce Afrika kıtasına gireceğiz ve Afrika’da büyük yatırımlar yapacağız” dedi. Turagay, şöyle devam etti: “Tunus ile serbest ticaret anlaşmamız (STA) 2005’te imzalandı ama anlaşmayı daha verimli kullanmalıyız. Hali hazırda ticaret lehimize gelişiyor ama ticareti kısıtlayıcı değil ticareti kolaylaştırıcı tedbirler almalıyız. Ortak yatırımlarımızı Tunus’ta gerçekleştirmeliyiz. Tunus’un 2020 kalkınma planı var. Bu kapsamda Tunus önemli altyapı ve üstyapı yatırımları yapacak. Biz Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak, Türk müteahhitleri olarak her türlü desteği göstermeye hazırız.”
YATIRIM TEŞVİKİ
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez ise iki ülke arasındaki ilişkilere, sanayi ve teknoloji alanlarında yapılabilecek işbirliğine dikkat çekti. İki ülke açısından ticarette katma değerin ve yüksek katma değerli üretimin önemini vurgulayan Dönmez, “Yatırımların karşılıklı teşviki anlaşması da gözden geçirildi. Yatırımcıların her iki ülkede de karşılıklı yatırım yapmalarında engel kalmadı” diye konuştu. Forumun ikinci oturumunda Tunus’un Ankara Büyükelçisi Mohamed Fayçal Ben Mustapha da Yatırımı Teşvik Etme Kanunu’nun 2017’de çıktığını belirterek, “İş adamlarına, bu kanunu incelemelerini tavsiye ederim” dedi.
SİPARİŞLER 24 SAATTE AVRUPA’DA
AB limanlarına 24 saat içinde mal ulaştırma imkanına sahip olan Tunus, coğrafi konumunun avantajını, 2017’de çıkardığı teşvik kanunu ile pekiştirdi. Organik gıda ihracatında Afrika ikincisi, otomotiv bileşenleri konusunda da kıta ikincisi olan Tunus, ihracat bazlı kalkınmaya ağırlık vererek, yabancı yatırımcıları çekiyor. Halen 3 bin 410 yabancı şirketin yaklaşık 21 milyar dolarlık yatırım ve 365 bin istihdamla faaliyette bulunduğu Tunus, Türk iş dünyasına da yatırım ve işbirliği çağrısı yapıyor.
YATIRIM KONFERANSI
2019’da ciddi konferanslara hazırlandıklarını belirten Bakan Yardımcısı Ferjani, “Sizi 20-21 Haziran’da yapacağımız Tunus Yatırım Konferansı’na davet ediyorum” dedi.