Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Doğal afetler, savaşlar veya geçim sıkıntısı yüzünden bir zamanlar terkedilen kasabalar, bugün turizm ve sinema endüstrisini kucaklıyor. Çoğunda yaşamın sona erdiği bu tarihi kasabalar, yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekerken, dünya çapındaki sinema filmlerinin çekimine de mekan oluyor. İngiliz gazetesi The Telegraph, adeta bir açık hava müzesi konumunda olan dünyanın terkedilmiş en güzel kasabalarını okuyucularıyla paylaştı. Gazetenin listesinde Türkiye’nin UNESCO markalı dostluk ve barış köyü Kayaköy de yer alıyor.
UNESCO’NUN DOSTLUK VE BARIŞ KÖYÜ
UNESCO tarafından ‘Dünya Dostluk ve Barış Köyü’ ilan edilen Fethiye’deki 5 bin yıllık tarihi Kayaköy, dünya sinemasına set olan adeta bir açık hava müzesi konumunda. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan mübadele anlaşması sonucunda Rumları ağırlayan köy, bir dönem bölgenin ticaret merkezi haline geldi. Nüfusu 15 binlere ulaşan köy, 1923 yılında terkedildi. Bugün yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Kayaköy, Avustralyalı aktör Russell Crowe’un yönetmenliğini ve başrolünü üstlendiği, Çanakkale Savaşı’nda çocuklarını kaybeden ve onların ardından Türkiye’ye gelen bir babanın hikayesini anlatan Son Umut (The Water Diviner) filminin çekimlerine de sahne oldu.
25 YIL SU ALTINDA SAKLI KALDI
Epecuén, 25 yıl su altında kalan bir Arjantin kasabası. 1920’lerde başkent Buenos Aires’in güneybatısında büyük bir gölün kıyısında kuruldu. 1985’te şiddetli yağışlar sonucunda gölün taşması üzerine tahliye edildi. Uzun bir kuraklık döneminin yaşandığı 2009 yılına kadar suyun altında saklı kaldı. Suların geri çekilmesiyle ortaya çıkan Epecuén’in yeni görüntüsü, bölgeye on binlerce turist çekiyor.
SAVAŞIN ANITI
Fransa’nın Limousin kırsalındaki Oradour-sur-Glane adlı kasabada göller, ormanlar ve hayvanlarla dolu otlaklarda çiftçilik yapan, balığa giden ve İkinci Dünya Savaşı’ndan etkilenmeyen huzurlu bir toplum yaşadı. Ancak 10 Haziran 1944’te kasabada 642 kişi katledildi. Savaştan sonra köy ne yıkıldı ne de yeniden inşa edildi.
YENİDEN KURULDU
Belchite, acı bir geçmişi olan bir başka kasaba. İspanya’nın Zaragoza eyaletinde yer alan kasaba, 1937 yazında iç çatışmalara sahne oldu. Birkaç yıl sonra, çatışmanın anıtı gibi duran eski kasabanın kalıntılarından çok da uzak olmayan bir bölgede yeni bir kasaba inşa edildi.
NÜKLEER KAZA SONRASI TERKEDİLDİ
Ukrayna’da Çernobil nükleer santrali çalışanları için 1970 yılında kurulan işçi kasabası Prypiat, bir zamanlar 50 binden fazla nüfusa sahipti. Ancak nükleer kazadan sonra 1986 yılında terkedildi. Kasaba günümüzde açık hava müzesi görünümünde.
ELMASLA DOĞDU
Afrika’nın güney batısındaki Namibya’da çölün ortasında kurulan Kolmanskop, elmasla doğmuş bir kasaba. Tren yolu işçisi Zacharias Lewala’nın 1908’de burada elması keşfetmesinden sonra hızla gelişti.
Kasabada Afrika’nın ilk tramvay istasyonu inşa edildi. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra elmas sahaları tükenince Kolmanskop da gerilemeye başladı ve 1954’te terkedildi. Evlerin ve sokakların kumla dolduğu kasaba, şimdi popüler bir turizm mekanı.
YANARDAĞ PATLAYINCA SULAR ALTINDA KALDI
Chaiten, Şili’de bir yanardağın Mayıs 2008’de patlaması sonucunda tahliye edildi. Volkanik parçalardan oluşan çamur, kasabanın yakınındaki Blanco Nehri’ne akıp taşmasına yol açtı ve Chaiten tamamen sular altında kaldı. Kasabanın yeniden yerleşime açılması tartışılıyor.
SİNEMA VE TURİZMDE POPÜLER
Craco, İtalya’nın güneyinde terkedilmiş eski bir kasaba. Günümüzde ise cazip bir turist destinasyonu. Tutku-İsa Mesih’in Çilesi (The Passion of the Christ) ve James Bond serisinin 24. filmi Quantum of Solace adlı film bu kasabada çekildi.
ALTIN REZERVLERİ BİTİNCE…
ABD’nin terkedilmiş, ama en iyi korunan kasabalarından biri olan Bodie, 2 bin bina ve 7 bin nüfusa sahipti. Altın rezervlerini barındıran ve bir dönem ülkenin en gözde kasabalarından olan Bodie, madencilik endüstrisinin düşüş eğilimine girmesiyle birlikte 1940’larda boşaltılmaya başladı.
JAMES BOND DA ADAYA AÇILDI
Japonya’nın Nagasaki açıklarında bulunan Hashima Adası, bir madencilik kasabasıydı. Ancak madencilik faaliyetlerinin sona ermesi ve enerji piyasasına petrolün hakim olması üzerine sakinler 1960’lı yıllarda adayı terketmeye başladı. Ada, James Bond’un son filmi SkyFall’un çekimlerine de ev sahipliği yaptı.
30 Mart 2017 Perşembe
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi