Pazar, 24 Kasım, 2024
Avrupa Komisyonu’nun 2017 yılı ‘Jean Monnet’ proje fonlarından biri Türkiye’den İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne verildi. Üniversitenin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Firdevs Melis Cin ve Dr. Rahime Süleymanoğlu-Kürüm yürütücülüğünde, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Jean Monnet Programı kapsamında ‘Kadının Kalkınması ve Toplumsal Cinsiyet Politikalarının Avrupalılaşması’ (Women’s Development and Europeanization of Gender Policies (WDEGP) adlı proje, ‘Jean Monnet Module’ (dersi) hibe fonuna hak kazandı.
Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen WDEGP ile 2017-2020 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sosyoloji Bölümü’nde toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının kalkınması konusunu irdelemek üzere bir dizi bilimsel ve araştırma etkinliği düzenlenecek. Proje kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerin akademik koordinatörlüğü, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Necmettin Doğan öncülüğünde yapılacak.
WDEGP’İN AMACI
WDEGP olarak adlandırılan ‘Jean Monnet Module’ projesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde Avrupa Birliği’nin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama konusundaki politikalarını ve bunların aday ve üye ülkelere katkılarını irdeleyecek.
DERS AÇILACAK
WDEGP üç temel bileşene dayanıyor. Birincisi; İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde güz döneminde lisans, bahar döneminde ise yüksek lisans seviyesinde derslerin açılması.
WDEGP’in ilk bileşeni olan ‘Toplumsal Cinsiyet Politikaları ve Avrupa Birliği’ hem lisans hem de yüksek lisans öğrencilerine yönelik ve farklı yarıyıllarda sunulacak. Dersin içeriği, WDEGP’in iki temel kavramı olan ‘Avrupa Birliği (AB)’ ve ‘Kadının Kalkınması’ kavramlarının çok yönlü ve hem kalkınma teorileri hem de ‘Avrupalılaşma’ perspektifinden değerlendirilmesine dayanıyor.
Derslerin tematik kapsamı, toplumsal cinsiyet araştırmalarının alanlarına odaklanarak her bir tema üzerine AB’nin politikalarına ilişkin belgeler, eleştirel bir bakış açısıyla analiz edilecek ve değerlendirilecek. AB’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına nasıl bir katkı sağlayabileceğinin de altı çizilecek.
Dersler Türkiye’de yaygın olan ve öğretim elemanın merkezi konumda bulunduğu hiyerarşik düzenden uzaklaşarak, öğrencilerin dersin bir parçası olmalarını, eleştirel ve yenilikçi düşünce geliştirmelerini teşvik edecek şekilde tasarlandı. Bu nedenle, ‘ters yüz edilmiş sınıf tekniği’ (flipped classroom) olarak adlandırılan yapısalcı yöntem, derslerin temel öğretim metodolojisini oluşturuyor. WDEGP kapsamında ayrıca seminer ve çalıştay düzenlenecek. Dersleri başarı ile tamamlayan öğrencilere, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Jean Monnet Module dersi aldıklarını belgeleyen sertifika verilecek.
ÇALIŞTAY SERİLERİ
WDEGP’in ikinci bileşeni ise her yılın nisan ayında düzenlenecek olan çalıştaylar. Çalıştaylarda sunulacak bildirilerin bilimsel niteliğini öne çıkarmak için bir önceki yılın kasım ayında çağrı açılarak başvuru özetleri toplanacak ve oluşturulacak bilim komitesi tarafından seçilecek bilimsel çalışmaların çalıştayda sunulması teşvik edilecek.
Çalıştay serileri, WDEGP ilgi alanlarında bilimsel faaliyetlerde bulunan özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve diğer üniversitelerin akademisyenlerinin çalışmalarını sunmalarına fırsat sağlayacak ve ortak bilimsel çalışmaları teşvik edecek. Ayrıca çalıştaylar siyasi karar vericiler, STK’lar, düşünce kuruluşları, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu temsilcileri gibi paydaşların katılımına da açık bir şekilde gerçekleştirilecek.
SEMİNERLER MAYISTA
WDEGP’in üçüncü bileşeni ise her yılın mayıs ayında düzenlenecek ve alanında uzman akademisyenlerin değerlendirmelerini sunacağı seminerler. Çalıştay serilerine benzer şekilde seminer serileri de tüm paydaşların katılımına açık ve bu paydaşların arasında diyalog geliştirmeye yönelik gerçekleştirilecek. WDEGP kapsamında düzenlenecek etkinlikler, blog ve sosyal medya hesapları aracılığıyla duyurulacak.
04 Ekim 2017 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi