Perşembe, 28 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Avrupa Birliği ve Kanada, 7 yıldır müzakere edilen ve yoğun protestolara yol açan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması’nı (CETA) 30 Ekim’de imzaladı. AB ile Kanada arasındaki gümrük vergilerinin yüzde 98’ini ortadan kaldırması, büyümeye ve istihdama katkı sağlaması öngörülen serbest ticaret anlaşmasına imzalar, Brüksel’deki AB Konseyi’nde gerçekleştirilen AB-Kanada Zirvesi’nde atıldı. Ticaret önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir serbest ticaret anlaşması olan ve Belçika’nın muhalefeti nedeniyle haftalarca süren belirsizlikten sonra imzalanan CETA’nın, AB-Kanada ticaretini yüzde 20 artıracağı belirtiliyor. Anlaşmanın AB ekonomisine yılda 13 milyar dolar, Kanada ekonomisine ise 9 milyar dolar katkı sağlayacağı öngörülüyor.
AVRUPALI’YA FIRSAT
Kanada 500 milyon Avrupalı için yeni bir ekonomik açılım sunuyor. CETA, ürünlerin neredeyse yüzde 98’i üzerinde tarifeleri ortadan kaldıracak. Kanada’da bugün yüzde 18’e kadar vergi ödeyen AB tekstil sektörü veya otomobil üreticileri bu anlaşmadan yararlanacak. Servis şirketleri de CETA’dan faydalanacak. AB şirketleri, Kanada’da il ve belediyelerdeki kamu sözleşmeleri için teklif verip ihalelere katılabilecek. Süt üreticileri, ‘yüksek kaliteli’ peynirlerini bugünkü miktarından iki kat fazlasını Kanada’ya ihraç edebilecek. Kanada da, AB pazarına yüksek kotalarla sığır eti ve buğday gönderebilecek.
G7 ÜLKESİ İLE İLK ANLAŞMA
İngiliz haber ajansı Reuters, CETA’yı ‘AB’nin bir G7 ülkesi ile imzaladığı ilk ticaret anlaşması’ olarak nitelendirdi ve “İngiltere’nin 43 yıllık üyelikten ayrılmak için geçtiğimiz haziran ayında oylamaya gitmesinin ardından itibarı sarsılan bloğun, yenilginin pençesinden kopardığı bir başarı” değerlendirmesinde bulundu. Reuters’e göre anlaşma, Kanada için bir ihracat pazarı olarak komşu ABD’ye bağımlılığını azaltmak açısından da oldukça önemli.
TTIP İÇİN SIÇRAMA TAHTASI
CETA, Avrupa Birliği’nin ABD ile imzalayacağı daha geniş kapsamlı bir anlaşma olan; işçi sendikaları, çevreci ve diğer protesto gruplarının hedefi haline gelen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) için de bir sıçrama tahtası olarak görülüyor. AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmstrom, TTIP müzakereleri için ABD seçimlerinin beklendiğini hatırlatarak, “TTIP, Almanya ve Fransa’da bazı politikacıların söylediğinin aksine ölü değildir ama görüşmelerin devam etmesi için ABD’nin ocak ayında göreve başlayacak yeni başkanını beklemek gerekir” dedi.
SON PERDE DEĞİL
Reuters’a göre CETA’da imzalar atıldı ama kavga henüz bitmedi. AB ile Kanada’nın Brüksel’de attığı imza, anlaşmanın 2017 başında ithalat vergilerinin kaldırılması ile geçici uygulamasına olanak sağlayan bir adım. Avrupa Parlamentosu onay verdiği takdirde CETA, 2017 başlarında kısmen yürürlüğe girebilir. Ancak tartışmalı yatırım koruma sistemini içererek tam olarak uygulanması, üç düzineden fazla ulusal ve bölgesel parlamentonun onayından sonra gerçekleşecek. İngiliz basınına göre Kanadalı ithalatçıların rekabetiyle karşı karşıya kalacak olan Belçika’nın Valonya bölgesinin anlaşmaya onay vermemesi, bu sonucun alınmayacağını gösteriyor. CETA ve TTIP’e karşı protestoların ana odağında, yabancı şirketlerin yatırımlarını koruma sistemi yer alıyor.
CETA’yı, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve AB Dönem Başkanı Slovakya Başbakanı Robert Fico imzaladı.
TİCARET ANLAŞMALARI CETA’DAN İLHAM ALMALI
BREXIT İÇİN DERS Mİ?
İngiliz yayın kuruluşu BBC de, Brexit için anlaşmadan alınacak derslere işaret ederek, “CETA’ya ilişkin karışıklıklar ve zorluklar, İngiltere’nin gelecekte bir ticaret anlaşması için AB ile yapacağı müzakereler konusunda yeni endişelere yol açıyor” yorumunu yaptı. The Daily Telegraph da, “Mücadeleler, Brexit gerçekleştikten sonra İngiltere’nin AB ile yeni bir sözleşmeyi müzakere etmeye çalıştığı için engellerle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.
RAKAMLARLA CETA
%98: AB ve Kanada arasında ortadan kalkacak tarife oranı
500 Milyon Euro: Avrupalı ihracatçıların işlerinde biriktireceği yıllık tahmini tutar
36.3 Milyon: Kanada nüfusu
508 Milyon: AB nüfusu
28 ÜLKENİN ONAYI ŞART
CETA, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) onaylanırsa 2017 yılının başında geçici olarak yürürlüğe girecek. Anlaşmanın kalıcı hale gelmesi için AB üyesi 28 ülkenin parlamentolarında tekrar onaylanması gerekiyor.
08 Kasım 2016 Salı
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe