Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s(S&P), ABD’nin getirdiği ek gümrük vergilerinin etkilerinin şimdilik sınırlı olduğunu bildirdi. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump’ın uzun zamandır tehdit konusu olan Çin’e karşı ticaret yaptırımları paketi ortaya çıktı. Fakat ticaret savaşları henüz kaçınılmaz değil.Genel olarak, Çin’e karşı uygulanacak olan gümrük vergilerinin ve yatırım kısıtlamalarının Çin ekonomisinde derin bir sancı yaratması beklenmiyor”ifadelerine yer verildi.
VERGİ ARTIŞ ADIMI
Öte yandan, önümüzdeki dönemde Çin tarafından atılabilecek adımların son derece önemli olduğu vurgulanırken, “S&P, Çin’in vereceği cevabın gelecekte ne olacağı konusunda daha belirleyici olacağına inanmıyor. Bu zamana kadar Çin’in yaklaşık 3 milyar ABD doları hacminde vergi artış adımı görece ölçülüydü” değerlendirmesi yapıldı.
SAVAŞA DÖNEBİLİR
Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Direktörü Terry Chan, “İlerleyen dönemde Çin’in daha agresif adımlar atması halinde ABD ve Çin arasındaki gerilim artarak ticaret savaşlarına dönüşebilir. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında bu tür bir kriz diğer ülkelere de yayılabilir” uyarısında bulundu.
YATIRIM KISITLAMASI
Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Trump, ülkesinin fikri haklarını ve teknolojilerini korumak amacıyla Çin’e yönelik birtakım ticari tedbirler getirilmesi direktifini veren genelgeye imza atmıştı. Trump, Çin’e getirilecek ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamalarının tutarının 60 milyar doları bulabileceğini belirtmiş, Çin’e yönelik ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamalarını belirleme görevini ise ABD Hazine Bakanlığı ve Ticaret Temsilciliği’ne (USTR) vermişti. Buna göre, USTR’ın belirlediği Çin menşeli bazı ürünlere yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi getirilmesi öngörülüyor. Söz konusu gümrük vergisinin savunma, havacılık, bilgi teknolojileri ve imalat sektörüne yönelik olması planlanıyor.
AB, ÇELİK SEKTÖRÜNE YÖNELİK ÇALIŞMA BAŞLATTI
Avrupa Birliği (AB), ABD’nin ithal çeliğeilave gümrük vergileri uygulama kararının sektöre etkilerine ilişkin çalışma başlattı.
AB Resmi Gazetesi, ABD’nin ithal çeliğe ilave gümrük vergileri uygulamasının AB piyasalarını nasıl etkileyeceği konusunda çalışma başlatıldığını duyurdu. Buna göre, AB üyesi ülkelerdeki çelik üreticilerine yanıtlamaları gereken anketler gönderilecek. Çelik ithalatçıları, ihracatçıları ve kullanıcıları, 3 hafta içinde kendi görüşlerini AB Komisyonu’na yazılı olarak iletecek. AB Komisyonu, 9 aylık süreç sonunda kendi sanayisini bu durumdan korumaya yönelik kota veya ilave gümrük vergileri uygulanıp uygulanmamasına karar verecek.
ÇELİK ÜRETİMİNİN YARISI ÇİN’DEN
Çin’in ham çelik üretimi şubatta yüzde 5.9 artışla 64.9 milyon ton oldu. Ülkenin iki aylık üretimi 136 milyon 817 bin tona yükselerek dünya ham çelik üretiminin yaklaşık yarısına denk geldi. Şubatta Japonya’nın ham çelik üretimi yüzde 0.5 azalışla 8 milyon 424 bin ton olurken, Hindistan’ın yüzde 3.4 artışla 8.43 milyon ton olarak gerçekleşti. Aynı ayda Avrupa’nın en büyük çelik üreticisi Almanya’da üretim yüzde 3.2 düşüşle 3.34 milyon tona ve Rusya’nın üretimi yüzde 5.7 azalarak 5.15 milyon tona geriledi. ABD’nin üretimi yüzde 0.4 artışla 6.44 milyon ton ve Brezilya’nın üretimi yüzde 5.5 artışla 2.71 milyon tona yükseldi. Türkiye’nin ocak-şubat aylarında ham çelik üretimi de yüzde 8.1 artarak 6 milyon 172 bin ton oldu.