ABD’li çelik işçileri küresel potayı ısıtıyor

Çin’in çelik ve alüminyum endüstrilerindeki yüksek kapasitesi ve piyasa dışı yatırımları, ABD’li üreticileri zorluyor.

Giriş: 29.04.2024 - 11:35
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İşçi sendikalarının şikayeti üzerine ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), Çin’in ‘adil olmayan’ ticaret uygulamalarına ilişkin bir soruşturma başlattı. Başkan Biden da Çin çeliğine yönelik yüzde 7.5 olan tarifenin üç katına çıkarılmasını istedi.

 


 

Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin’in ham çelik üretimi, mart ayında (bir önceki aya göre) yüzde 7.8 azalarak 88.3 milyon ton oldu. Yılın ilk çeyreğine bakıldığında da Çin’de üretimin yüzde 1.9 düşüşle 256.6 milyon ton seviyesinde kaldığı görüldü. 2023’ün ilk 7 ayında sürekli artan çelik üretimi, yılın son 5 ayında düşüşe geçmiş, aralık ayında, bir önceki aya göre yüzde 11.4 oranında azalmıştı. 

 

Emlak piyasasında yaşanan durgunluk, Çin’deki çelik üretimini aşağı çekerken, Pekin yönetimi, gayrimenkul sektörünü canlandırmaya çalışıyor. İnşaat sektörünün çelik talebi yeterli seviyede olmasa da gemi inşa, enerji ve otomotivin çelik ürünlerine talebi artıyor. 

 

Ancak bu gelişmeler, Donald Trump döneminde adeta savaşa dönüşen ticari rekabetin batı ayağını da teyakkuzda tutuyor. 


O dönemden bu yana uygulanan politikalar sayesinde ABD’nin Çin’le ticaret açığı, son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Bununla birlikte Joe Biden yönetimi, Çin çeliğine karşı yeni adımlar attı. ABD Başkanı Biden, Çin çeliği ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerinin üç katına çıkarılmasını istedi. Biden, ABD Ticaret Temsilciliği’ni (USTR), Çin çeliğine ve alüminyumuna uygulanan yüzde 7.5 oranındaki tarifeyi üç katına çıkarmayı değerlendirmeye çağırdı. 

 

ÜRETİCİ VE İŞÇİLER

 

Konuyla ilgili olarak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Çin’in çelik ve alüminyum endüstrilerindeki aşırı kapasite ve piyasa dışı yatırımlarının, ABD’li üreticileri zorladığı belirtildi. Açıklamada, ABD ürünlerinin daha yüksek karbon emisyonlarıyla üretilen yapay olarak düşük fiyatlı alternatiflerle rekabet etmek zorunda kaldığı ifade edildi. Aynı açıklamada, çeliğin ticari nakliye gemilerinden ABD donanma gemilerine kadar yerli gemi inşa endüstrisi için kritik bir girdi olduğu hatırlatıldı. Bu arada Pekin yönetiminin, karbon emisyonunu azaltmaya yönelik uygulamalardaki tavrı da haksız rekabet tartışmalarını artırıyor. Beyaz Saray’ın açıklamasında, Biden yönetiminin, Çin’in ‘adil olmayan’ ticaret uygulamalarının küresel gemi inşa pazarını bozduğu ve rekabete zarar verdiğine dair artan endişelerin farkında olduğu vurgulandı. Açıklamada, bu kaygıların 5 işçi sendikasının Çin’in denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerindeki eylemleri, politikaları ve uygulamalarına ilişkin soruşturma talebiyle USTR’ye dilekçe sunduğu kaydedildi. USTR de sendikaların talebi üzerine Çin’in gemi inşası, denizcilik ve lojistik sektörlerindeki ‘adil olmayan’ ticaret uygulamalarına ilişkin bir soruşturma başlattı. 

 

Buna paralel olarak, ABD Ticaret Bakanlığı’nın da ‘kurallara uymayan’ ve piyasayı ucuz ürünle dolduran ülkelerle ithalatçılara karşı harekete geçeceği duyuruldu. Konuyla ilgili açıklamada, Biden’ın Çin’in ve diğer ülkelerin Meksika’dan ABD’ye ithal edilen çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinden kaçınmasını önlemek için üst düzey ekibini Meksika ile ortak çalışmaya yönlendirdiği belirtildi.

 

GLOBAL ÜRETİM DALGALANIYOR

 

Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), mart ayında küresel ham çelik üretiminin, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 düşüşle 161.2 milyon ton seviyesinde kaldığını açıkladı. Mart ayında, Çin’in ham çelik üretimi yüzde 7.8 düşüşle 88.3 milyon ton oldu. Aynı ayda Hindistan’ın üretimi yüzde 7.8 artışla 12.7 milyon ton, Japonya’nın üretimi yüzde 3.9 düşüşle 7.2 milyon ton, ABD’nin üretimi değişmeyerek 6.9 milyon ton, Rusya’nın üretimi yüzde 0.8 artışla 6.6 milyon ton, Güney Kore’nin üretimi yüzde 9.5 düşüşle 5.3 milyon ton oldu. Öte yandan veriler, yılın ilk çeyreğinde küresel üretimin arttığını gösteriyor. İlk üç ayda global ham çelik üretimi yüzde 0.5 oranında artarak 469.1 milyon tona ulaştı. Bu dönemde, Hindistan üretimini yüzde 9.7, Türkiye ise yüzde 28.4 oranında artırdı. Türkiye’nin ilk çeyrekteki ham çelik üretimi 9.5 milyon ton oldu.