tatil-sepeti

Küresel salgın sebebiyle petrol talebinde yaşanan çöküş, dünyanın en büyük üreticisi ABD’deki firmalara ağır hasar verdi. Uluslararası hukuk firması Haynes and Boone’un raporuna göre, ABD petrol sektöründe iflasını açıklayan şirketlerin sayısı 200’ü aştı.

COVID-19 salgını sebebiyle dünya genelinde talebin çökmesi, ardından mart ayında Suudi Arabistan’ın başını çektiği OPEC ile Rusya arasında restleşme yaşanması, petrol piyasalarında sert dalgalanmalara sebep oldu. Restleşmenin, mayıs ayından itibaren başlayan üretim kısıntısı anlaşması ile neticelenmesi ise petrol fiyatlarını yeniden yukarı doğru hareketlendirdi. Ancak geçtiğimiz beş aydaki sert dalgalı süreç ve ham petrol fiyatlarının son 20 yılın en düşük seviyelerini görmesi, dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD’de yüzlerce şirketi iflas noktasına getirdi.
REKOR BORÇLANMA
Merkezi Teksas’ta bulunan uluslararası hukuk firması Haynes and Boone’un raporuna göre, yılın ilk çeyreği itibarıyla ABD petrol sektöründe iflasını açıklayan şirketlerin sayısı 200’ü aştı. Rapora göre, aynı dönemde ABD petrol endüstrisindeki firmaların toplam borcu yaklaşık 130 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. ABD’nin Teksas eyaleti, ilk çeyrekte 98 şirketle ülkenin en çok iflas açıklayan petrol firmasına sahip bölgesi olarak öne çıkıyor. Bunu, iflasını açıklayan 12 şirketle Colorado, 11 şirketle Louisiana, 10 şirketle New York ve 6’şar şirketle Oklahoma ile California eyaletleri takip etti.
170 ŞİRKET SINIRDA
Norveç merkezli bağımsız enerji araştırma kuruluşu Rystad Energy’nin raporunda ise petrol fiyatlarının tekrar ortalama 30 dolar seviyesinde seyretmesi durumunda, gelecek yıl ABD’de 170 şirketin daha iflas edebileceği uyarısında bulunuldu. Rapora göre, ABD’de petrol ve doğalgaz üreten şirketlerin sayısı 9 bini aşıyor. Çoğu aileler tarafından işletilen bu küçük firmalar, düşük petrol fiyatlarına karşı en savunmasız şirketler arasında yer alıyor. Dolayısıyla petrol kuyularını kapatırlarsa tekrar açmaları çok mümkün görünmüyor.

2014-2016 krizinde ne olmuştu?

Petrol fiyatlarının 2014-2016 yıllarında 115 dolardan 30 doların altına düştüğü dönemde, ABD’de 250’den fazla petrol firması iflas etti. Yaklaşık 300 bin çalışan işini kaybetti ve 250 milyar dolardan fazla yatırım yok oldu. Yatırım harcamalarında kısıtlamaya giden ve bulut teknolojisiyle yapay zeka gibi yenilikleri uygulamaya başlayan ABD, Kasım 2018’de Suudi Arabistan ve Rusya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük ham petrol üreticisi oldu.

Petrol sondaj kulesinde büyük düşüş

Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Ed Hirs, bankalar ve yatırımcılardan yeni kredi çıkmamasının da yaşanılan zor süreçte etkili olduğunu söyledi. ABD’li şirketlerin salgından önce sondaj programlarını önemli ölçüde azalttığını belirten Hirs, “Yaklaşık 70 bin çalışanın işini kaybettiği tahmin ediliyor” dedi.
Hirs, ABD petrol endüstrisinin görünümü ve kısa dönem ham petrol üretimine ilişkin gösterge kabul edilen petrol sondaj kulesi sayısının 9 hafta üst üste düşüş yaşadığını söyledi. Hirs, kulelerin bu dönemde 425 adet azaldığını ve 9-15 Mayıs haftasında 258’e gerileyerek Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyesini kaydettiğini de aktardı. Sadece petrol sondaj kulesi sayısındaki düşüş nedeniyle ABD petrol sektörünün 60 milyar dolardan fazla zarar ettiğini belirten Hirs, “Petrolün varil fiyatının yeniden 30 doların altında kalması durumunda sektörde aylık 24 milyar dolardan fazla kayıp öngörülüyor. Sadece Teksas eyaletinin ekonomik zararı günlük 135 milyon dolardan fazla” dedi.

09 Haziran 2020 Salı

Etiketler : Gündem