Türkiye, ihracatının büyük bir kısmını Avrupa Birliği’ne (AB) yapıyor, ancak turistik ve ticari seyahatlerde en çok engelle karşılaştığı bölge de AB. Türk iş insanlarının birçoğunun Schengen vizesi başvurusu reddediliyor. AB verilerine göre, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvuruları 2024 yılında rekor seviyeye ulaştı, ancak reddedilen başvuruların oranı da yükseldi. Türkiye, geçen yıl 1.17 milyon başvuruyla Çin’in ardından en fazla Schengen vizesi başvurusu yapan ikinci ülke oldu. Başvuruların 994 bini olumlu yanıt aldı.
CASCADE KURALI TAM KAPSAMLI
Bu sorun çeşitli platformlarda gündeme getirilirken, AB Komisyonu’ndan Türkiye’ye Schengen vizesi alımında yaşanan sıkıntılarla ilgili olumlu bir sinyal geldi. Buna göre AB Komisyonu, vizelerini kurallara uygun şekilde kullananlar için geçerlilik sürelerinin kademeli olarak artırılmasını sağlayacak çok girişli vize verilmesini kararlaştırdı. Kararla üye ülkeler arasında standart uygulama sağlanması da hedefleniyor. Ayrıca karar, tüm üye ülkelere de dağıtıldı.
Kurallara uyulan ve düzenli vize kullanımda uygulanan Cascade Kuralı uygulanmaması sorunu da ortadan kalktı. Bu kurala göre vize başvurusunu sorunsuz alan ve zamanında giriş- çıkış yapanlar bir dahaki başvurularda daha uzun süreli vize alıyor. Komisyon’un bu kararı halen uygulanan Cascade Kuralı’nın Türkiye için daha etkin kullanılmaya başlanacağı anlamına geliyor. Böylece Türkiye’den yapılan başvurularda daha uzun süreyi kapsayan vize almak mümkün olacak.
EVRAK TAMAM RANDEVU YOK
Vize başvurusunda birçok evrakı tamamlayanlar konsolosluklardan randevu almakta da zorlanıyor. Almanya’nın çifte randevu uygulaması, ülkeye vize başvuru sürecinin en az 5 ay sürmesine neden oluyor. Diğer AB ülkelerinin konsolosluklarından da randevu almak oldukça zor. Öte yandan, vize alma sürecinde kullanılan kötü yazılımlarla mücadele etmek amacıyla konsoloslukların randevu için bot sistemi kurduğu ve suistimalleri engellemeye çalıştığı yönünde tartışmalar da kamuoyuna yansıdı.
Avdagiç: Nihai hedef vize serbestliği
Schengen vizesine ilişkin sorunları sık sık gündeme getiren İTO Başkanı Şekib Avdagiç, AB Komisyonu’nun yeni düzenlemesi hakkında şu açıklamayı yaptı: “AB’nin Türk vatandaşlarına Schengen vizesi kurallarını kolaylaştırmasını, ticari seyahatlerin hızlanması için ümit verici buluyoruz. Bu adımın tamamlayıcı parçası da kilitlenen randevu sistemidir. İhracatçımızın en önemli sorunu olan AB vize randevu sisteminin de acilen çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Randevu sorunu çözüme kavuşturulduğu takdirde, Türk iş dünyasının ve girişimcilerimizin AB ülkelerindeki rekabet gücünü artıracak etkide bulunacaktır. Hızlı ve uzun süreli Schengen vize sisteminin, şikayetleri kalıcı olarak giderecek biçimde uygulanmasını bekliyoruz. Nihai hedef, AB’nin Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınmasıdır ve bundan vazgeçmiyoruz. AB, vizesiz seyahat hakkımızı teslim edene kadar vize sorunu kalıcı olarak çözülmüş olmayacaktır.”
Vize randevi hizmet ücreti ne kadar?
Konsolosluklarda 90 Euro vize ücretinin yanı sıra aracı kurum vize hizmet bedeli olarak 2 bin liraya yakın ücret alıyor. Böylelikle vize ücreti neredeyse 150 Euro’ya yaklaşıyor. Bu sistemle birlikte yılda yaklaşık 13 milyon Euro’yu aşan vize ücreti işlemlerinin de azalması öngörülüyor.
Kaç aya vize alınıyor?
AB Schengen vizesi için randevu alma süresi 2-7 ay arası değişiklik gösterirken vizenin cevap süresi de 1 ayı buluyor. Hatta bazı dönemler geçebiliyor. Vizeye en iyi ihtimalle 3 ayda ulaşılabiliyor. Öte yandan, Almanya çift onaylı vize sürecinde geçtiği için en iyi ihtimalle 4-5 ayda vize alınabiliyor.