Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
Romanya’nın 2007 yılındaki AB üyeliğine kadar 1970 yılında imzalanan Ticaret Anlaşması ve 1986’da yapılan Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması çerçevesinde şekillenen Türkiye-Romanya ticari ilişkileri, bu tarihten itibaren Gümrük Birliği esasına dayanarak yürütülmeye başlandı. Türkiye ile Romanya arasındaki ticaret hacmi, 2000’den bu yana her yıl düzenli olarak arttı.
10 MİLYAR DOLAR
2022’de 10.28 milyar dolara ulaşan ticaret hacminde Türkiye’nin Romanya’ya ihracatı 7 milyar dolar, ithalatı ise yaklaşık 3.3 milyar dolar oldu. Türkiye, geçen yıl Romanya ile ticarette 3.6 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Geçen yılın verilerine göre Romanya, Türkiye’nin ihracatında 11. ülke oldu. Türkiye ve Romanya arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek ve yeni ortaklıkları görüşmek amacıyla Romanya’nın Harghita İl Konseyi Başkanı Borboly Csaba, İTO’yu ziyaret etti. Csaba’yı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan ağırladı.
GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ
Romanya ile güçlü ticari ilişkilere dikkat çeken Salih Sami Atılgan, ticaret hacmini artırmak için ortak çalışılabilecek pazar ve sektörlerin belirlendiği bir yol haritası oluşturmak gerektiğini belirtti. Atılgan, ayrıca belirlenen sektörlerde B2B toplantıları gerçekleştirilebileceğini söyleyerek, “Karşılıklı ticaretin artması için yatırımcı buluşmaları organize etmeliyiz. Yatırımcı ve KOBİ’lerimizin bir araya geleceği bir platform ya da B2B’ler düzenlemeliyiz” dedi.
Borboly Csaba da, Harghita bölgesindeki şirketlerin dış pazarlara açılmasını hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi: “Bölge İdare Meclisi, ticaret hacmini artırma ve karşılıklı yatırım fırsatları konusunda da çalışmalar yürütüyor. Bu bakımdan her iki ülke arasında ticaretin gelişmesini ve yeni sektörlerde işbirliklerini önemsiyoruz.”
EN ÇOK NE SATIYOR?
Türkiye’nin, Romanya’dan en çok ithal ettiği ürünler; karayolu taşıtları için aksam ve parçalar; tedavide veya korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar (dozlandırılmış); ham petrol (petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar); otomobiller ve petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar.
EN ÇOK NE ALIYOR?
Romanya, Türkiye’den en fazla; karayolu taşıtları için aksam ve parçalar; otomobiller, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenler; tek tek kaplanmış liflerden oluşan fiber optik kablolar; elektrik kontrol, dağıtım tabloları, panolar, konsollar, kabinler, diğer mesnetler ve sayısal kontrol cihazları ve mısır alıyor.
BAŞLICA TİCARET ORTAKLARI
13 Kasım 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma