Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tescilli coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan Aydın incirinde hasat sezonu başladı.
Yaklaşık 40 bin hektarlık alanda üretimi yapılan Aydın inciri, yıllık ortalama 200 bin ton rekolteyle Türkiye’nin önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. Ancak bu yıl, kent genelinde etkili olan yüksek sıcaklıklar nedeniyle rekoltede düşüş yaşandı. Buna karşın üreticiler, olumsuz hava koşullarına rağmen incirin kalitesinden memnun. Özellikle ihracat potansiyelinin güçlü olduğu Aydın incirinin, yurt içi pazarda da yoğun talep görmesi bekleniyor.
İncir üreticileri, gün doğmadan başlayan mesailerinde ürünleri özenle toplarken, verim azalsa da kalite sayesinde ekonomik olarak kayıplarını telafi etmeyi umuyor. Aydın inciri, önümüzdeki haftalarda kurutulmuş ve taze formuyla iç ve dış pazarlarda raflardaki yerini alacak.
Gün doğmadan yola çıkan işçiler, güneşi incir bahçelerinde karşılıyor.
Hava sıcaklığının öğlen saatlerinde 44 dereceye kadar çıktığı kentte işçiler bunaltıcı sıcaklardan etkilenmemek için saat 12.00'ye kadar mesai yapıyor.
Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, hasadın Buharkent, Kuyucak ve Nazilli başta olmak üzere birçok ilçede başladığını söyledi.
Sezona bazı sorunlarla başladıklarını belirten Anlıak, meyvenin olgunlaşma evresinde "tozlaşma"nın yeteri kadar olmamasının sıkıntılarını yaşadıklarını anlattı.
Anlıak, aynı zamanda aşırı sıcaklarla da mücadele ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"İncirde biraz rekoltemiz eksik, yüzde 30 civarında incirlerimiz tozlaşmadan dolayı döküldü. Şimdi de aşırı sıcaklardan kaynaklı biraz rekolte kayıplarımız var ama buna rağmen incirlerimizin kalitesi güzel. Bir ağaçta 7-8 tane incir tutacağına, 4-5 tane tutuyor. İnşallah incirler dolgun olursa, rekolte kaybını kapatmış oluruz diye düşünüyoruz. Tabii hava şartları düzgün giderse. Bizim tanesinde az ama kalitesi ve kalibresinde yüksek beklentimiz var. İnşallah bu saatten sonra da havaların etkisiyle kaliteli bir ürün alırız."
Bölgede çiftçilerin bilinçlendiğine işaret eden Anlıak, "Şu anda aşırı sıcaklar var ama çiftçilerimiz artık bilinçlendi. Ağaçlarına daha güzel bakıyor. Budamasını, sulamasını ve gübrelemesini iyi yapıyor. Sıcaklara karşı biraz daha tedbirlerimizi aldığımız için bundan fazla etkileneceğimizi düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.
İşçilerden Ayşegül Doymaz da sabah ezanında işe başladıklarını, zorlansalar da sıcaklar bastırmadan işlerini bitirmeye çalıştıklarını anlattı.
Yasemin Yılmaz ise "Herkesin uyuduğu saatte biz yola çıkıyoruz. İmamdan bile önce kalkıyoruz. Biraz sıcak oluyor ama bu ürünlerimiz toplanacak bir şekilde. Bu duruma alıştık." diye konuştu.