Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Azerbaycan ile Avrupa Komisyonu tarafından temsil edilen Avrupa Birliği (AB) arasında enerji alanında stratejik ortaklığa dair mutabakat zaptı imzalandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Enerji alanındaki aktif işbirliklerinin 15 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu belirten Aliyev, “2006 yılında mutabakat zaptı, 2011’de ise Güney Gaz Koridoru’yla ilgili ortak bildiri imzaladık. İyi bir geçmişimiz ve başarılarımız var. Azerbaycan’ın ileri sürdüğü AB ve ortaklarımız tarafından desteklenen enerji projeleri, Avrupa’nın enerji haritasını tamamen değiştirdi” dedi.
GÜVENİLİRLİK MESAJI
Bu yıl, AB ile Azerbaycan arasında petrol ve gaz, alternatif enerji, hidroelektrik verimliliği ve diğer konuları içeren birçok alanı kapsayan bir enerji diyaloğunu başlattıklarını belirten Aliyev, “Rüzgar ve güneş enerjisi ile ilgili yatırım projelerine şimdiden başlandı. Potansiyelimizin ön değerlendirmesini yaptık. Çok büyük bir kaynak tabanımız var” diye konuştu.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısından önce bile Rusya’nın güvenilir bir enerji ortağı olmadığını söyleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise, “AB, bu nedenle Rusya’dan ek enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine odaklandı ve daha güvenilir ortaklarla çalışmaya başladı. Azerbaycan çok önemli bir enerji ortağımız ve her zaman güvenilir oldu” dedi.
İŞBİRLİĞİ GÜÇLENECEK
Azerbaycan’ın aynı zamanda ‘yeşil enerji’ alanında da güvenilir bir ortak olduğunu belirten von der Leyen, şöyle konuştu: “İmzaladığımız belge, enerji alanındaki işbirliğimizi daha da güçlendirecek. İlk etapta Azerbaycan’dan gaz ithalatını ikiye katlayacağız. Bu anlaşma aracılığıyla Güney Gaz Koridoru’nun genişletilmesine olan bağlılığımızı ifade ediyoruz. Bu proje zaten AB için çok önemli. Avrupa’ya her yıl 8 milyar metreküp doğalgaz aktarıyoruz ve gelecek yıl bu hacmi 12 milyar metreküpe çıkaracağız. İlerleyen yıllarda ise 20 milyar metreküpe yükselteceğiz. Bu durum, Rusya’dan kesilen gazın telafisine ve Avrupa’nın enerji arzına önemli katkı sağlayacak.”
YENİLENEBİLİR ENERJİ
Yenilenebilir enerji alanında da Azerbaycan’ın büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken von der Leyen, şunları söyledi: “Özellikle rüzgar ve ‘yeşil hidrojen’ alanında büyük potansiyel var ve toplantımızda bunu ayrıntılı olarak görüştük. İmzaladığımız belge ile bu alandaki istikrarlı işbirliğimizin temellerini atmış olduk. Azerbaycan yavaş yavaş fosil yakıtlar alanındaki bir ortaktan yenilenebilir enerji alanında lider bir ortağa dönüşecektir. Aynı zamanda doğalgaz işbirliğimiz, iklim değişikliği konusundaki sorumluluğumuzla tutarlı olmalıdır. Örneğin metan gazını azaltmak gibi. Azerbaycan’ı da 119 ülkenin katıldığı metan gazından vazgeçilmesine ilişkin anlaşmaya katılmaya davet ediyorum.”
AZERBAYCAN GAZININ AVRUPA’YA ULAŞMASINDA KİLİT ÜLKE TÜRKİYE
Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) için Ankara ile Bakü arasında imzalanan anlaşmaya göre, söz konusu boru hattındaki ek kapasitede ilk kullanım hakkı Türkiye’ye tanınıyor. Ancak Türkiye ile Azerbaycan arasında 26 Haziran 2012’de imzalanan hükümetlerarası anlaşmanın 7. maddesinin 8. ve 9. fıkralarına göre, TANAP’la ilgili atılacak kapasite genişletme ve arzı artırma çalışmalarında öncelik Türkiye’ye verilecek. Söz konusu fıkralarda, “Devletler, yıllık 16 milyar metreküp başlangıç hacminin üzerindeki, Azerbaycan Cumhuriyeti’ne ait ve TANAP sisteminden taşınması planlanan tüm doğalgazı öncelikle Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki alıcılara teklif edileceğini kabul ederler. TANAP sisteminin yıllık 32 milyar metreküplük başlangıç kapasitesinin üzerine genişletilmesi devletlerin karşılıklı anlaşmasına tabi olacaktır” ifadeleri yer alıyor. Buna göre, Avrupa’nın almak istediği ek doğalgaz ve faydalanmak istediği kapasite için önce Türkiye ile anlaşılması ve Ankara’nın buna onay vermesi gerekiyor.
25 Temmuz 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma