AB hibesi ile kompozit atıktan yeni ürün yolda

Giriş: 19.02.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul firmalarından Kastamonu Entegre, Türkiye’nin en büyük 40’ıncı sanayi kuruluşu. Yarım asırdır ilklere imza atan firma, Ar-Ge çalışmalarını Teknopark İstanbul’a taşıyarak gerçek bir Ar-Ge ekosisteminde yer almayı ve teknoloji odaklı değer üretmeyi hedefliyor. İlk aşamada 12 doktora öğrencisine ev sahipliği yapmaya hazırlanan Kastamonu Entegre’nin İş Planlama ve İnovasyon Direktörü Dr. Hüseyin Güler İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı.

SEKTÖRÜN LİDERİ

Kastamonu Entegre’yi kısaca tanıtır mısınız?

Hayat Holding’in global ölçekte faaliyet gösteren iki büyük grubundan biriyiz. Firmamız 50 yıl önce ağaç bazlı panel sektöründe hizmet vermek için İstanbul’da kuruldu. Yüzde 100 milli ve yerli bir firmayız. Üretim kapasitesiyle Türkiye’de 1’inci, Avrupa’da 4’üncü, dünyada 7’nci sıradayız Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Türkiye, Rusya ve İtalya’daki fabrikalarımızdan her gün 600 TIR’lık sevkiyat yapıyor, 3 bin konutluk laminat parke, ağaç bazlı panel ve kapı yüzeyi üretiyoruz.

6 bin 300 çalışanımızla Orta Amerika’dan Hindistan’a 100’den fazla ülkeye yaptığımız ihracatla sektörün lideriyiz. Türkiye’nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 40’ıncı sıradayız.

6 BİN ÜRÜN ÇEŞİDİ

Neler üretiyorsunuz?

Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörlerine ara mamul üretiyoruz. 6 binden fazla ürün çeşidimiz mevcut. Hayatımızın içinde, yaşam alanlarımızda yer alan dolaptan masaya, kapıdan yer kaplamasına (laminat parke) kadar uzanan geniş bir yelpazede ağaç bazlı paneller üretiyoruz.

KOMPOZİT MALZEME

Ağaç bazlı panel nedir?

Ağacımsı ürün de diyebiliriz… Ağacın lif ve yonga haline getirildikten sonra, kimyasal malzemelerle birleştirilmesi ile ortaya çıkan kompozit ürüne; ağaç bazlı panel adını veriyoruz.

FİKİR PLATFORMU

Ar-Ge çalışmalarınızı anlatır mısınız?

Ürün ve süreç geliştirme, verimlilik artırma, etkin kaynak kullanımı ve çevre teknolojileri alanlarına odaklanıyoruz. Çalışanlarımızın inovasyon süreçlerine dahil olabilmeleri ve önerilerini paylaşabilmeleri için “Fikir Platformu”nu kurduk. Fikir sahibi çalışanlarımızı mentorlarla buluşturuyor, müşterilerin ihtiyaçlarını belirliyoruz. 450 müşteri görüşmesi yaptık, 6 projeye finansman ayırdık, 4’ü prototip aşamasına geldi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÖDÜLÜ

Yenilenebilir temiz enerji üretimi projemiz, 2018 ICCI Enerji Ödülleri’nin “Biyokütle ve Atık” ve 13. Teknoloji Ödülleri kapsamında “Üniversite-Sanayi İş Birlikleri” kategorilerinde ödül aldı. TÜBİTAK-TEYDEB desteği ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliği ile geliştirdiğimiz bu proje ile atıklardan tekrar enerji üretmeyi başardık. Gebze’deki Gazlaştırma Tesisimiz, biyokütle gazlaştırma, ORC türbin ve absorption chiller teknolojisinin birlikte çalıştırılarak elektrik üretimi, atık ısıdan ısıtma ve soğutmanın yapıldığı (trijenerasyon) dünyadaki ilk örnek.

12 MİLYON EURO BÜTÇELİ AB PROJESİ

AB’nin fonladığı en büyük projelerden ECOBULK’da Türkiye ve Avrupa’dan sektörü temsil eden tek üreticiyiz. 12 milyon Euro bütçeli proje 11 ülkeden 29 ortakla yürütülüyor. Ortaklar arasında Delft Teknoloji Üniversitesi gibi Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri, otomotiv, inşaat ve mobilyanın global şirketleri var. Amacımız geri dönüşüm prosesi kolaylaştırılmış levha geliştirmek.

6 ÜLKEDE ÜRETİM

Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve İtalya dahil 6 ülkede üretim tesisimiz var. ABD’de ise odun yongasının tedarik ve lojistiğini yönettiğimiz bir şirketimiz var. Pazar payımız; Türkiye’de yüzde 25-30, Romanya’da yüzde 25, Bulgaristan’da yüzde 32, Rusya’da ise MDF levhada yüzde 25, parkede yüzde 22.

İLERİ TEKNOLOJİLİ ÜRETİM

Her türlü dolap, kapı, yer döşemesi için katma değerli ağaç bazlı paneller üretiyor, bu panelleri neme, yangına dayanıklı da yapabiliyoruz. İleri ve özel teknolojili dekoratif, parlak yüzeyli Glossmax markalı paneller üretiyoruz. İstenilen kalınlık ve yoğunlukta, farklı ebat, desen ve renkte üretimler yapabiliyoruz. Dünyanın ilk eko-etiketli çevrecilik sertifikasını, laminat parke ürünlerinde kullanma hakkını elde eden ilk Türk üreticisiyiz.

SEKTÖRDEKİ İLK TURQUALITY DESTEĞİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Sabancı Üniversitesi işbirliği ile yürütülen “INOSUIT-İnovasyon Odaklı Mentorluk” projesine sektörün ilk markası olarak katıldık. Ayrıca sektörde TURQUALITY global marka destekleme programına giren ilk firmayız.

GERİ DÖNÜŞÜME ODAKLANIYORUZ

Eski mobilyaları, malzemeleri tekrar üretime kazandıracağız. İtalya’daki tesisimizde yüzde yüz geri dönüştürülmüş malzeme kullanarak üretim yapıyoruz.

12 DOKTORA ÖĞRENCİSİ

TÜBİTAK’ın yürüttüğü 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında dört üniversite ile işbirliği gerçekleştirdik. 12 doktora öğrencisine ev sahipliği yaparak sektörde bir ilki daha hayata geçireceğiz.