Cuma, 22 Kasım, 2024
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) yük olmak için değil, yük paylaşmak için girmek istediğini söyledi. Yıldırım, 1 Ocak 2017 itibarıyla AB Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Malta’ya gerçekleştirdiği ziyarette, “AB’nin esasen yaşadığımız şartlar altında gelecek vizyonunu gözden geçirmesi gerekiyor. İngiltere neden çıkmaya çalışıyor, başka ülkelerde AB ile ilgili ne gibi bakış açıları var? Bunları sağlıklı değerlendirmek ve Türkiye ile ilgili ilişkileri de buna göre yeniden ele almak lazım” mesajını verdi.
KARARLI DURUŞ
Türkiye’nin AB üyelik süreci ve iki ülke arasındaki potansiyel işbirliklerinin ele alındığı Türkiye-Malta İş Forumu’nda konuşan Yıldırım, dönem başkanlığında ‘Gümrük Birliği’nin güncellenmesi’ konusunda Türkiye’ye vereceği destek için Malta’ya şimdiden teşekkür ettiğini söyledi. Yıldırım, “Malta, başından beri hiçbir şart olmadan Türkiye’nin AB’ye girmesi yönünde kararlı duruşunu ortaya koydu. Malta’nın dönem başkanlığında AB-Türkiye ilişkilerinin daha da geliştirilmesini, yeni fasılların açılmasını ve güncellenmesine karar verilen Gümrük Birliği’nin çalışmalarına başlanmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.
BİZİM BAŞKANLIĞIMIZDA BAŞLAYACAK
Malta Başbakanı Joseph Muscat, Türk iş adamlarının Malta’ya yönelik yatırımlarıyla gurur duyduklarını belirterek, “Sizin yatırımlarınıza ve yatırımcılarınıza çok değer veriyoruz” dedi.
DEİK’in ‘İşbirliği Fırsatları ve Yatırım Ortamı’ temasıyla organize ettiği Malta-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Başbakan Muscat, iki ülke ilişkilerinin çok büyük ivme kazandığını ve ticarette 13 büyük anlaşma imzalandığını söyledi.
Malta’nın serbest ticarette kalite olarak dünyada ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Muscat, “Daha fazla angajmana ve işbirliğine ihtiyacımız olduğu kesin. Finansal hizmetler, e-ticaret ve denizcilik sektöründe bir gelecek görüyoruz. Özellikle İngilizce öğrenimi için Malta’ya gelen öğrenciler arasında AB üyesi olmayan ülkelerde Türkiye ikinci sırada” şeklinde konuştu.
“Biz Türkiye’nin AB’ye katılımını desteklemeye devam edeceğiz” diyen Muscat, şunları kaydetti: “Biz bu konuda taahhüdümüzü devam ettireceğiz. Gümrük Birliği’nin revizyonu müzakerelerini dönem başkanlığımız altında açacağız. Bunu, inandığım ve iki tarafın da çıkarına olduğu için söylüyorum. Türkiye ile bu konuda çalışmayı sürdürmek istiyoruz.”
Başbakan Binali Yıldırım’ın Malta’ya gerçekleştirdiği ziyarette, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da yer aldı.
İKİLİ ANLAŞMALAR
Türkiye ile Malta arasında aile ve sosyal politikalar ile sağlık ve tıp bilimleri alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Aile ve sosyal politikalar alanındaki işbirliği niyet beyanına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Malta Aile ve Sosyal Dayanışma Bakanı Michael Farrugia imza attı. Sağlık ve tıp bilimleri alanında işbirliği mutabakat zaptını ise Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Malta’dan Chris Fearne imzaladı.
KRONİK SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM ZAMANI
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk iş dünyası olarak Malta’dan, Türkiye’nin AB müzakere sürecine destek beklediklerini belirtti. Vardan, taşıma kotaları, sürücü vizeleri, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamaları gibi Türkiye-AB ekonomik ve ticari ilişkilerinde kronikleşmiş sorunlara kalıcı çözümler üretilmesinin zamanının geldiğini vurguladı. Türk ve Maltalı yatırımcıları farklı sektörlerde yatırım yapmaya davet eden Vardan, “Türkiye’den Malta’ya yapılan yatırımlar, Malta’dan Türkiye’ye yapılan yatırımlara oranla çok daha fazla. Türkiye’de daha çok Maltalı yatırımcıyı görmek istiyoruz” dedi.
27 Şubat 2017 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe