tatil-sepeti

Dünya yeni yıla AB ve Çin arasında mutabakata varılan ticari anlaşma haberiyle girdi. 6 yıldır süren görüşmelerin son dakikada uzlaşmayla bitmesi, “AB, Çin Seddi’ni aştı” şeklinde yorumlandı. Öte yandan, bu anlaşmayla AB, Uzak Doğu’yu ticari ortak haline getirdi. Varılan uzlaşma sayesinde Avrupalı şirketlerin, Çin pazarında kolay rekabet etmesinin yanı sıra AB ve Çin arasında eşit ve adil ticaretin hayata geçmesi ve iş fırsatlarının artması bekleniyor.

AB Konseyi, AB ülke liderleri ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ‘AB-Çin Liderler Toplantısı’nda video konferans yöntemiyle buluştu. AB Komisyon Başkanı Von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel, müzakere sonucunda prensip anlaşmaya varıldığını sosyal medya hesabından paylaştı. Çin medyası da anlaşmanın olumlu sonuçlandığını duyurdu.

ZITLIKLAR BİRLEŞTİRDİ

Avrupa ve Uzak Doğu’nun ekonomi devi Çin arasında yıllardır birçok konuda zıtlık yaşanıyordu. AB ve Çin arasında 2014 yılında başlayan müzakereler sonucunda yılsonunda anlaşmaya varıldı. Anlaşma sonucu yayınlanan bildiride, tarafların sürdürülebilir kalkınma ilke ve değerlere dayalı bir yatırım ilişkisini hedefledikleri belirtildi. Anlaşmada Çin, AB yatırımcıları için büyük bir oranda piyasa erişimi sağlanmasını, piyasa bozucu uygulamaları yasaklamasını ve kamu desteklerini daha şeffaf hale getirmeyi hedefliyor.

PAZARDA EŞİTLİK

Anlaşmanın ardından AB şirketleri, bu yıl ticaret hacmini artmayı ve Çin pazarında kalıcı hale gelmeyi istiyor.

Çin pazarı, otomotiv, finansal hizmetler, sağlık ve telekomünikasyon gibi çeşitli sektörlerde Avrupalı yatırımcılara açılıyor. Anlaşmayla, Çin’in de AB’de son yıllarda yavaşlayan yatırımları üzerindeki sınırlama riskinin azalması amaçlanıyor. İki blok ekonomi arasında oluşan yasakların en önemlisi olan teknoloji transfer yasağı kaldırılıyor.

PARLAMENTO ONAYI

Ekonomik büyümeyi hedefleyen AB, Çin pazarını büyük bir potansiyel olarak görüyor. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için son aşama yasal metnin hazırlanması, tercüme edilmesi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Çin, onayladığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerini etkin biçimde uygulamayı taahhüt etti. AB, Çin tarafından zorunlu çalıştırma kurallı başta olmak üzere temel ILO sözleşmelerinin onay taahhüdünü istedi.

Çin’deki insan ve işçi hakları ihlalleri uluslararası arenada tepki topluyor. Özellikle Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik baskı ve hak ihlalleri yüzünden sonuçlanma süreci uzayabilir.

YENİ PAZARLAR

Avrupalı şirketler için Çin’de elektrikli otomobil, sağlık, gayrimenkul, denizcilik ve yer hizmetleri gibi sektörlerde pazar oluşuyor. Çinli firmalarla ortaklık kurma zorunluluğu kalkıyor.

ANLAŞMANIN KAPSAMI

* Çin, kamu desteklemelerinde daha net şeffaf olacak.

* Çin, kamu şirketleri hizmet alımlarında AB firmalarına ayrımcılığı kaldıracak.

* Zorunlu teknoloji transferi uygulaması yasaklanacak.

* AB piyasaları da Çinli yatırımcılara açık olacak.

04 Ocak 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem