HABER: ADEM ORHUN / OSMAN KUVVET
Textile B2B Istanbul’a; Rusya Federasyonu, Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Polonya’dan yaklaşık 500 alıcı firma katıldı. Yabancı alıcılar, 86 Türk firması ile görüşüp ürünlerini inceleme imkanı buldu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), hedef ülkelerdeki ithalatçı firmaların yetkililerini İstanbul’da, Türk alıcı firmalarla buluşturmak amacıyla‘Gate of Business’ (İş Kapısı) temasıyla bir çalışma başlattı.
AYNI MASADA
Bu konseptte düzenlenen ‘Textile B2B Istanbul’ kapsamında 8 ülkeden 500 alıcı firmanın temsilcileri, Türk firmalarıyla bir araya geldi. Kumaş ve tekstil aksesuarları sektöründen ithalatçı firmalar, İTO üyesi 86 üretici firmanın temsilcileri ile Wyndham Grand Istanbul Europe Otel’de satın alım masasına oturdu. Organizasyonu benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise B2B görüşmelerinde satıcı firmaların ürünlerini de sergilemesi oldu.
İHRACAT KAPISI
İTO Başkanı Şekib Avdagiç de Textile B2B Istanbul’da firmaları ziyaret ederek hem yerli hem alıcı firma yetkilileriyle görüştü. Avdagiç, tüm sektörler için ihracatın kapısını, İstanbul’dan dünyaya açmayı hedeflediklerini vurguladı.
4 BİN 800 GÖRÜŞME
Avdagiç, “2023’te Türkiye’nin yıllık ihracatını 226.6 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen ‘İhracat Ana Planı’na en yüksek katkıyı sağlamak için geniş biryelpazede çalışıyoruz. Bu etkinlikte iki gün içinde 4 bin 800’e yakın ikili iş görüşmesi yapıldı” dedi.
PARTNERLERDEN AÇIK MESAJ
Organizasyon büyüyecek
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat: mart ayında yaptığımız etkinliğe 7 ülkeden 156 firma katılmıştı. Sektör temsilcilerinden aldığımız olumlu geri dönüşler sonunda organizasyonumuzu büyütmekten ötürü büyük bir mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde etkinliğimizin kapsamını daha da artırmayı arzu ediyoruz.
Bu daha başlangıç
VIPTEXB2B organizasyon firması yetkilisi Natalya Prykhodko: Profesyonel temsilcileri buraya getiren İstanbul Ticaret Odası’nın partneriyiz. İTO böyle bir organizasyon içinimkan sağlayıp destek vermeseydi bu etkinliği gerçekleştirmek mümkün olmazdı. Bu etkinlik aslında çok büyük bir organizasyon için büyük bir başlangıçtır.
Bu görüntüyü pekiştirmeliyiz
Komite Başkan Yardımcısı Ahmet F. Altınöz: İTO Yönetim Kurulu, Kumaş Meslek Komitemiz ve İTO’nun Uluslararası İlişkiler ekibi, her türlü desteği sağladı. 8 ülkeden gelen partnerlerimizle birlikte oluşan şu fotoğraf çok güzel. Bunu geliştirmek için elimizden geleni yapmalıyız.
Moskova’da görüşelim
Textile Salon Fuarı Başkanı Vadim Efremenkov: Türkiye, insanlarının misafirperverliği ve çalışkanlığıyla meşhurdur. Biz de partnerlerimizi misafir etmek istiyoruz. Gelin temaslarımızı geliştirelim. Moskova’daki fuarda görüşmek üzere.
KATILIMCI FİRMA DEĞERLENDİRMELERİ:
Alıcılarla sıkı temas kuruyoruz
Yılay Tekstil: Kumaş üretiyoruz. Ağırlıklı olarak Ruslar ve Kırgızlar görüşmeye geldi. Burada Ruslarla yaptığımız görüşmelerin ardından, numune ve sipariş görüşmelerini Whatsapp üzerinden devam ettiriyoruz. Mart ayındaki etkinliğe katılmıştık. Bu tür etkinliklerin çok geniş olmayan alanlarda yapılması daha iyi, temas daha fazla oluyor. Görüşmeler de daha hızlı yürütülüyor.
Balkan ülkeleri için de istiyoruz
Ata Tekstil (İzzet Öztürk): Metal düğme, çıtçıt ve dantel üretiyoruz. İlk dakikalardan itibaren oldukça yoğun ilgi oldu. Belarus, Rusya Federasyonu ve Kırgizistan’dan firmalarla görüştüm. Tercihim daha fazla toptancıyla görüşmek. Balkan ülkeleri için de bir etkinlik düzenlenmesini öneriyorum.
Kaçırdıklarımızla irtibat kuruyoruz
Kipaş Mensucat (Hüseyin Bozbek): Görüşmelerimiz büyük oranda Ruslarla oldu. Ağırlıklı imalatçılar var. Fakat desen başına minimum siparişleri düşük kalıyor. Biz ihracatçıyız, ancak, pazarda kaçırdığımız firmaları bu etkinlikte yakalama imkanı buluyoruz. Etkinliklerde, 100’den fazla mağazası olan markaların sayısı artarsa iş hacmimiz daha da büyür.
Devamını istiyoruz
Muratoğlu Tekstil (Harun Furkan Tökel): Yünlü, paltoluk, ceketlik kumaşlar üretiyoruz. Rusya’dan gelen çok. Bir tane de İspanyol geldi. Minimum sipariş miktarı düşük kalsa da buna takılmıyoruz, işleri toplamaya bakmak lazım. Daha önceki etkinlikte de iş bağlantılarımız oldu, memnun kaldık. İTO’nun bu etkinliğinin devamını istiyoruz.
Daha büyük alanda yapılsın
Muratoğlu Kumaş: Genelde Rusya’dan gelen alıcılarla görüştük. Bir ay kadar önce Antalya’da benzeri bir fuara katılmıştık. Orada alan büyüktü. Firmalar için daha büyük alanların ayrılabileceği mekanlarda düzenlenmesini bekliyoruz.
Markalı üretim dahi istiyorlar
Tomaklar Tekstil: Jean kumaşı üretiyoruz. Bu etkinlikten iş çıkmasını bekliyoruz. Çoğunlukla Ruslarla görüştük. İmalatçılar geldi. Partnerimize yaptırdığımız nihai ürünleri görünce, kendi markalarına üretim yapmamızı dahi istediler.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte etkinlik salonlarındaki katılımcı firmaları ziyaret etti, alıcılarla görüştü.
Textile B2B Istanbul etkinliğinin ilk günü hem 8 ülkeden gelen 500 alıcı hem de Türk firmalarının yetkilileri düzenlenen gala yemeğinde buluştu. Gala programında, İTO’nun Kumaş Meslek Komitesi üyeleri ve Rus partnerler katılımcılara seslendi.
Textile B2B Istanbul’da gömlek kumaşından yünlü kaban kumaşına, jean ürünlerinden çıtçıt ve fermuara kadar hemen her alandan üretici tanıtım yaptı. Görüşmelerde yüzlerce kartela teslim edilirken, numune ve siparişler için sözleşmeler de yapıldı.