HAMİT KARDAŞ
İstanbul Ticaret Üniversitesi, akademik faaliyetleri yanında toplumu bilgilendirme vazifesine de sahip olduğu bilinciyle pandemi sürecinde dijital ortama taşıdığı konferans, söyleşi ve panellere hız kesmeden devam ediyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, eğitim faaliyetleri ve kültürel alanda da büyük değişimlere neden oldu. Öğretim faaliyetleri tamamen online ortama taşındı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, pandemi nedeniyle okulların tatil edildiği mart ayında, bir hafta gibi kısa bir sürede uzaktan eğitim sistemini faaliyete geçirerek online senkron eğitim vermeye başladı. TİCARET online sistemi, ilk haftasında yüzde 100 başarıya ulaştı. İstanbul Ticaret Üniversitesi, toplumu bilgilendirmek ve öğrencileri üniversite müfredatının yanında farklı yönlerden geliştirmek amacıyla yaptığı konferans, panel ve kültürel etkinlikleri de pandemi sürecinde iptal etmeyip dijital ortama taşıdı. Nisandan bu yana düzenlenen online etkinlik sayısı 250’yi aştı.
BİLİM VE TOPLUM BULUŞMALARI
TİCARET’in Ekim 2019’dan itibaren aylık olarak düzenlediği ve yurt dışındaki büyük üniversitelerde görev yapan başarılı akademisyenlerin davet edildiği Bilim ve Toplum Buluşmaları, pandemi sürecinde dijital olarak yapılmaya başlandı. Bugüne kadar 4’ü yüz yüze, 8’i online olmak üzere 12 kez düzenlenen Bilim ve Toplum Buluşmaları’nın son konuğu ise HEC Paris’ten Prof. Dr. Michael Segalla oldu. Yönetim alanında çalışmalarıyla tanınan Prof. Segalla, pandemi krizine tepkilerin nasıl geliştiğini ölçmek üzere dünya çapında yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Bilim ve Toplum Buluşmaları, bundan sonra da aylık periyodlarla ve önemli akademisyenlerin katılımı ile devam edecek.
TEKNOLOJİ ÇALIŞTAYLARI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından düzenlenen ve yüz yüze yapıldığı dönemde büyük ilgi gören teknoloji çalıştayları da pandemi sürecinde online ortama taşındı. Üniversitenin Youtube kanalında devam eden çalıştayın son programına Netaş Ar-Ge Stratejileri ve İnovasyon Proje Yöneticisi Dr. Senem Tanberk konuk oldu. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim’in yönettiği ‘Yapay Zeka ve Derin Öğrenme’ konulu seminerde, yapay zeka, derin öğrenme yaklaşımları ve derin öğrenmenin kullanım alanları konuşuldu.
Kültür-sanat buluşmaları
Üniversitenin yoğun ilgi gören bir diğer etkinlik serisi ise Kültür-Sanat Buluşmaları. Bu etkinlikte edebiyat, sanat ve farklı alanlarda isim yapmış önemli kişiler öğrencilerle buluşturuluyor. Geçtiğimiz dönemde İhsan Fazlıoğlu ve Süleyman Seyfi Öğün birer konferans vermiş, Tuluyhan Uğurlu ise piyano dinletisi sunmuştu. Kültür-Sanat Buluşmaları, yeni dönemde Alev Alatlı konferansı ve Tarık Tufan söyleşileri ile devam edecek.
Herkese uygun bir etkinlik var!
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Youtube kanalında, üniversite akademisyenlerinin organize ettiği birçok etkinliğe yer veriliyor. Etkinliklere iş dünyası ve kültür-sanat camiasından isimlerle farklı alanlarda uzmanlar katılıyor. Pandemi sürecinde de kültürel etkinliklerini artırarak devam ettiren TİCARET’in Youtube kanalı adeta bir TV kanalı gibi. Etkinlikler, üniversitenin web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.
Büyükelçiler konuşuyor
Ticaret’in bu yıl başlattığı ‘Büyükelçiler Konuşuyor Konferans Sierisi’nde, farklı ülkelerin Türkiye’de görev yapan büyükelçileri öğrencilerle buluşturuluyor. Pandemiden önce yapılan son yüz yüze etkinliğe, Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bekir Sadovic konuk olmuştu. Sadovic, Bosna Hersek’te 90’lı yıllarda yaşanan savaştan bahsederek çatışmaların çok ağır bedelleri olduğunu ve yeniden o günlere dönmek istemediklerini söylemişti. Sadovic, savaş sırasında Türkiye’deki tüm liderlerin Bosna Hersek’in yanında olduğunu kaydetmişti.
Etkinlik serisinin ikincisi ise TİCARET’in Youtube kanalında gerçekleşti. Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Türkiye- Macaristan ilişkilerinden, Macaristan’daki eğitim imkanlarından ve büyükelçilik olarak eğitime yaptıkları yatırımlar ile verdikleri burslardan söz etti.
Büyükelçiler Konuşuyor Konferans Serisi’nin gelecek programlarına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Kazakistan büyükelçilerinin davet edilmesi planlanıyor.
Gazetem’in arşivi dijitalde
İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri tarafından çıkarılan uygulama gazetesi Gazetem’in tüm sayıları dijital ortama aktarıldı. İlk sayısı Mart 2008’de çıkarılan Gazetem’de, İletişim Fakültesi öğrencilerinin haber ve dosya çalışmaları yer alıyor. Yayınlanan tüm haber ve fotoğraflar, öğrenciler tarafından hazırlanıyor. Böylece öğrenciler, ilk mesleki tecrübelerini edinerek, kariyerlerine adım atıyor. Gazetem’in arşivine şu adresten ulaşılabilir: https://www.ticaret.edu.tr/tr/Sayfa/Akademik/Fakulteler/iletisim/Gazetem