Perşembe, 21 Kasım, 2024
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri çerçevesinde 18 Mart’tan itibaren geçici olarak ziyarete kapatılan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlı müzeler, 1 ve 2 Haziran’dan itibaren kapılarını yeniden açtı. Geçen yıl 33 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında 75 gündür kapalı bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’ü aşkın müze ve ören yeri, yeni dönemde ziyaretçilerini bekliyor.
Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, koronavirüs salgını nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatılan Milli Saraylar’a bağlı müzeler, normalleşme sürecine giriyor. Pandemi sürecinde 75 gün kapalı kalan başta Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Beylerbeyi Sarayı olmak üzere tarihi kasırlar, ziyaretçi kabul etmeye başladı. İlk ziyaretler, Topkapı Sarayı’nda 1 Haziran, Dolmabahçe Sarayı ve Beylerbeyi Sarayı’nda ise 2 Haziran’da gerçekleşti.
ETİKETLERLE ZİYARET
Uluslararası müzecilik kriterleri çerçevesinde müzelerde yapılacak gezileri güvenli kılan birtakım tedbirler alınırken, müzelere ‘Sosyal mesafeyi kontrol etiketi’ yerleştirildi. Bilet gişesinden başlayarak bahçe alanlarının sonuna kadar yerleştirilen bu etiketlerle, sosyal mesafenin korunması zorunlu kılındı.
ZİYARET KRİTERLERİ
Tedbirler kapsamında ziyaretçiler, müze girişlerindeki güvenlik noktalarında ateş ölçerle kontrol ediliyor. Ziyaretçinin maskesi yoksa Milli Saraylar personeli tarafından kendilerine maske tedarik ediliyor. Değerleri normal olan ziyaretçi,
X-Ray denetiminden sonra bilet gişesine geçebiliyor. Sesli rehber cihazları, ziyaretçilere tek kullanımlık kilitli poşet içerisinde veriliyor. Ayrıca, ziyaretçi ile doğrudan temas kuran Milli Saraylar personeline maske, eldiven, siperlik ve dezenfektan kullanımı da zorunlu hale getirildi.
ÖZEL ATIK ALANLARI
Müzelerin açık alanlarına koronavirüs ile ilgili özel atık alanları da kuruldu. Ziyaretçiler, maske, eldiven, siperlik ve dezenfektan gibi atıklarını sadece bu noktalardaki kutulara atabilecek. Müzelerin girişlerindeki led ekranlara, normalleşme sürecinde alınan tedbirlerle ilgili uyarılar eklendi. Böylece ziyaretçilerin geziye başlamadan önce bilgilendirilmesi sağlandı. Normalleşme sürecinde saray ve kasırların dezenfekte edilme planı da yeniden düzenlendi. Bu kapsamda iç ve dış mekanların dezenfekte edilmesi işleminin günlük olarak gerçekleştirilmesi planlandı.
Temassız giriş
Ziyaretçilerin gişeye uğramadan barkod ile giriş yapabilmelerini sağlayan Bakanlık, ‘www.muze.gov.tr’ internet adresine karekod ile ulaşılıp e-bilet ve MüzeKart alımına imkan tanıyacak. Bilet ve e-bilet kontrolleri, özel terminaller ile temassız olarak gerçekleştiriliyor.
7/24 sanal ziyaret
Türkiye ve dünyada, Covid-19 önlemleri kapsamında kapılarını kapatan çok sayıda müze, online olarak sanatseverlerle buluştu. Londra’daki British Museum, salgın sürecinde eserlerini dijital ortama taşıma çalışmalarını hızlandırdı ve 4.5 milyon sanat eserini ücretsiz olarak tüm dünyanın erişimine açtı. Google’ın çevrimiçi platformu ‘Google Art&Culture’ ise ‘artsandculture.google.com’ adresi üzerinden farklı ülke 500’den fazla müze ve galeriye erişim imkanı sağlıyor. British, Louvre, Van Gogh ve Vatikan müzelerinin yanı sıra Mısır ve Giza Piramitleri, Kolezyum ve Machu Picchu gibi dünyaca ünlü birçok müzeye online ziyaret, bu platform üzerinden yapılabiliyor. Türkiye’de de salgın nedeniyle geçici olarak kapatılan müze ve ören yerleri, ‘www.sanalmuze.gov.tr’ adresinden 2 ayda yaklaşık 6 milyon kez ziyaret edildi. Müzeler fiziki olarak açılsa da sanal ziyaretler 7/24 devam ediyor.
Kütüphaneler de açıldı
Türkiye’nin en büyük arşiv kütüphanesi olarak nitelendirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlıMilli Kütüphane,Covid-19 tedbirleri kapsamında bir süredir kapalı olan kapılarını okuyucularına yeniden açtı. Milli Kütüphane’de ilk gün sessizlik hakim olsa da öğrenciler sınavlarına çalışmak için kütüphaneyi tercih etti. Tedbirli olarak diğer kütüphaneler de kapılarını kitapseverlere açtı.
İlk 5 aydaki kitap yayını yüzde 15 arttı
Türkiye’de 2020’nin ilk 5 ayında yayımlanan kitap sayısı, 125 milyon adetten 143 milyon adede yükseldi. Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu verilerine göre, ocak-mayıs döneminde yayımlanan kitap sayısı 2019 yılında 125.438.567 adet iken, 2020’de yüzde 15 artarak 143 milyon 844 bin 367 adet oldu. 2020 yılı Mayıs ayında alınan bandrollerin kategori dağılımına göre yayımlanan kitapların yüzde 21.6’sını yetişkin inceleme araştırma kitapları, yaklaşık yüzde 6.9’unu yetişkin edebiyat sanat kitapları, yaklaşık yüzde 7.4’ünü çocuk ve gençlik kitapları, yüzde 11.7’sini inanç kitapları, yüzde 0.7’sini akademik yayınlar, yaklaşık yüzde 51’ini eğitim alanındaki kitaplar ve yüzde 0.7’sini ithal kitaplar oluşturdu. Pandemi sürecinde daha fazla kitap okunurken, e-ticaret üzerinden satılan kitap sayısı da yüzde 100 arttı.
09 Haziran 2020 Salı
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe