Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Ticaret Müşavirlerimizle Elektronik Sohbetler’ serisinin İngiltere bölümü yoğun katılımla gerçekleştirildi. Video konferans yöntemiyle organize edilen seminerler dizisinin bu bölümü, ‘Brexit Sonrası Dönemde İngiltere ile Ticaret ve Yatırım Fırsatları’ başlığıyla yapıldı.
MENŞE BEYANI ESAS
Webinarda, Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Elif Gürsoy, onaylanan Türkiye-İngiltere STA’sı hakkında bilgi verdi. Gürsoy, konuşmasında şunları ifade etti: “STA, öncelikle sanayi ürünlerinde vergisiz ticareti düzenliyor. Yeni dönemde menşe boyutu devreye girdi. A.TR belgesine ihtiyaç duyulmuyor. Menşe için de belge ve onay gerekmiyor, menşe beyanı esas alınıyor. Menşe kriterlerinin karşılanması gerekiyor.
Bu kurallar da anlaşmanın ekinde yer alıyor. Ancak anlaşmanın ekindeki kriterlerin yakında değişmesi bekleniyor.”
TEKNİK MÜZAKERELER
Gürsoy’un paylaştığı bilgiye göre, İngiltere ile ticarette telafi edici vergi doğmayacak. Bu, Türkiye için önemli bir kazanım oldu. Bunlarla birlikte ticarette teknik düzenlemeler ufukta görünüyor. Gürsoy, konu hakkında şunları söyledi: “Mart ayında ayrıntılı ve yoğun teknik müzakereler olacak. Türk firmalarından özellikle zeytinyağında talep geliyor. Bu gibi taleplere istinaden ileri tarım müzakereleri gündemde olacak.
Ayrıca STA, hizmetler ve yatırımlar başlıklarında yeni alanlarla genişleyecek. Diğer yandan İngiltere’den ithalat TAREKS’e tabi değil. Bu ülkeden gelen ürünlere henüz AB üyesi gibi muamele ediliyor.”
ANLAŞMA OLMASAYDI
Elif Gürsoy, webinarda, “STA yapılmasaydı ne olurdu?” sorusuna da şöyle cevap verdi: “Anlaşma yapmasaydık, otomotiv, hazır giyim, elektronik gibi sektörler ve özellikle TV gibi ürünlerde yüzde 10-14 ek vergiyle karşılaşacaktık. Daha da önemlisi İngiltere’nin anlaşma yaptığı 60 ülkenin gerisinde kalacaktık. Bu anlaşmanın şartları ve uygulamaları hakkında bize adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Ticaret Bakanlığı’nın web sitesinde, uluslararası ilişkiler başlığı altında yer alan anlaşma metnini incelemenizi tavsiye ederiz.”
Webinarda konuşan Dış Temsilcilikler ve Uluslararası Etkinlikler Genel Müdürü Mehmet Tan, İngiltere’nin ticaretinin yarısını AB ülkeleri ile yaptığına dikkat çekti. Tan’ın verdiği bilgiye göre İngiltere, ihracatının yüzde 44’ünü AB’ye yapıyor. İngiltere’nin toplam ithalatının yüzde 52’si de AB ülkelerinden.
HEDEFLER ÖRTÜŞÜYOR
Türkiye-İngiltere arasındaki STA, bu ülkenin 60 ülkeyle yaptığı STA’lar arasında 5’inci en büyük olanı. İngiltere’nin ticarette öncelikli ülkeleri ile Türkiye’nin ihracatta hedef ve öncelikli ülkelerinin toplam 9’u birbiriyle örtüşüyor. Bu anlamda STA, hem ikili ticaret hem yeniden ihracat hem de üçüncü ülkeler için işbirliği açısından avantajlar barındırıyor.
CANLI SEKTÖRLER
Londra Ticaret Başmüşaviri Tarık Sönmez’in moderatörlüğünde yapılan toplantıda, Londra Ticaret Başmüşaviri Mustafa Süleyman Beşli de İngiltere’de inşaatın çok canlı bir sektör olduğuna dikkat çekti. Beşli, şunları söyledi: “Pandemiye rağmen çok sayıda yeni bina yapılıyor. Ayrıca yüzde 30 civarında yenileme çalışmaları var. Dolayısıyla ülke, yapı inşaat malzemeleri için önemli bir pazar. Bu arada İngiltere’de motorlu araç stoku yaşlandı. Otomotiv sanayi yedek parça alanı için ciddi potansiyel var. Diğer taraftan sağlık ekipmanları, spor malzemeleri, elektrikli eşyalar da daha fazla pay alınabilecek sektörler.”
Webinarda, DEİK Türkiye-İngiltere İş Konseyi Başkanı Osman Okyay, Gima UK Ltd. Direktörü Vehbi Keleş, Barsan Global Logistics Ltd. Ülke Müdürü Olgun Hesapçı da sektörleriyle ilgili bilgiler paylaştı.
HANGİ SORUNLAR YAŞANIYOR?
STA’DA NE VAR, NE YOK?
İngiltere-Türkiye STA’sı bütün sanayi ürünlerini kapsıyor. Dolayısıyla sanayi ürünlerinin ticaretinde vergi yok. Tarımda ise İngiltere’nin AB üyeliği dönemindeki muafiyetleri korundu. Bazı ürünlerde daha düşük kotalar belirlendi. İşlenmiş tarım ürünlerinde bileşim tablosu, giriş fiyatı uygulaması kaldırıldı. Bisküvi ve çikolata ürünlerinde İngiltere’ye sıfır vergi ile ihracat imkanı mevcut.
Bununla birlikte STA’da; tarım hizmetleri ve müteahhitlik alanlarının müzakere edilebileceği belirtildi. Dolayısıyla bu alanlar, gelecekte önemi artacak sektörler olacak.
İngiltere’den ithalat ise teminat yoluyla yürütülüyor. İki taraftaki onay süreçlerinin tamamlanmasıyla, muhtemelen mart ayından sonra teminata gerek kalmayacak. İngiltere ile finansal hizmetler konusunda anlaşma bulunmuyor.
08 Şubat 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi