“Türk müteahhitlerin, devler ligindeki yerini korumak için çalışmayı sürdürüyoruz” diyen TMB BaşkanıMithat Yenigün, şöyle devam etti: “Oldukça riskli bölgelerde uygun maliyetle ve kaliteli iş yapıyor olması, Türk müteahhitleri öne çıkaracaktır. Proaktif yaklaşımlar çerçevesinde finansman temini konusunda somut gelişmeler olduğunda bu seviyeyi aşabiliriz de…”
HABER: BARIŞ CABACI
Pandemiye rağmen ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde 44 firma ile Çinlilerin ardından ikincilik konumunu koruyan Türk müteahhitleri, yurt içi ve yurt dışında büyüme vizyonunu sürdürüyor.
Dünya ekonomisindeki büyümeye dönük endişeler, korumacı politikalar, emtia fiyatlarındaki dalgalanma ve politik risklerin küresel inşaat pazarını bir süredir olumsuz etkilediğine dikkat çeken Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) BaşkanıMithat Yenigün, “Sektör bu yıl da Covid-19 salgınının kuşatması altında kaldı” değerlendirmesini yaptı. Yenigün, Türk müteahhitlerin, her şeye rağmen yurt dışında ulaştığı büyüklüğü ise şöyle özetledi: “Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre; 2020’nin kasım ayı itibarıyla müteahhitlerimiz, yurt dışında toplam bedeli 10.4 milyar ABD Doları olan 175 proje üstlendi. Dolayısıyla salgın öncesi ortaya koyduğumuz yıllık 20 milyar ABD Doları tutarında proje hedefini yakalamamız mümkün olamayacak. Gelinen noktada, sektörümüzün yurt dışına açıldığı 1972 yılından bugüne kadar 127 ülkede üstlendiği toplam proje tutarı ise 413 milyar ABD Doları’na ulaştı.”
NORMALLEŞME SÜRECİ
“Dünya ekonomisinde 2021 yılında büyümeye dönük beklentiler olduğunu izliyor, bu çerçevede inşaat sektörünün kritik bir rol üstleneceğini tahmin ediyoruz” diyen Mithat Yenigün, hedef pazarlara yönelik ise şunları söyledi: “Dünya ekonomisinde yeniden büyümenin başlaması, bir süre sonra petrol ve emtia fiyatlarına da olumlu biçimde yansırsa ilaveten petrol ihracatçısı pazarlarımızda alt ve üst yapı yatırımları artacaktır. Covid-19 salgınına karşı yürütülen aşı çalışmalarından da olumlu haberler ulaşıyor. Bu çerçevede salgının kontrol altına alınmasıyla küresel ekonomi ve dolayısıyla küresel inşaat sektörü açısından normalleşme süreci başlayacak.”
YILLIK 20 MİLYAR DOLAR
Yenigün, yurt dışı yıllık proje hedefleri konusunda da şunları kaydetti: “Ülkelerin gündeminde yer alacak kalkınma hamleleri ve altyapı ihtiyaçlarında, oldukça riskli bölgelerde uygun maliyetle ve kaliteli iş yapıyor olması Türk müteahhitlerini öne çıkaracaktır. TMB olarak, tüm belirsizliklere rağmen krizin etkilerini yeni açılımlar ortaya koyarak aşmaya çalışıyoruz. Yurt dışında yıllık yeni proje tutarında tekrar 20 milyar ABD Doları seviyesinin yakalanması ve küresel devler liginde sahip olduğumuz yerin korunması amacıyla çalışmayı sürdürüyoruz. Proaktif yaklaşımlar çerçevesinde finansman temini konusunda somut gelişmeler olduğunda bu seviyeyi aşabiliriz de…”
PAZARLARA TAKİP
Mithat Yenigün, bir taraftan hükümetin de desteğiyle diplomatik adımlarla birlikte Libya ve Körfez ülkeleri gibi geleneksel pazarlardaki mevcut sorunların çözümü için temasların sürdüğünü, diğer taraftan da artan rekabet ortamında pazar çeşitlendirmesi için yoğun olarak çalıştıklarını vurguladı. Yenigün, şöyle konuştu: “Sektörün ilk ve halen en büyük üçüncü pazarı olan Libya’da Türk inşaat firmalarının sorunlarının çözümü konusunda çalışmalarımız sürüyor. Güvenliğin tesisi, politik ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla müteahhitlerimiz, ülkede yarım kalmış projelerini tamamlamaya ve yeni projeler almaya hazır ve istekli. Son dönemde ülkemize yönelik olumsuz algı nedeniyle Körfez’de, özellikle Suudi Arabistan’da müteahhitlerimizin sorunlarının artmasıyla, Suudi Arabistan yetkililerine yapıcı diyalog ve işbirliği çağrısında bulunduk. Bu ülkelerde maruz kaldığımız haksız uygulamanın giderilmesi yönünde hükümetimizin desteğine ihtiyaç var. Ayrıca Irak’taki alt ve üstyapı projelerinin firmalarımızca üstlenilmesini iki ülke adına önemsiyoruz. Diğer ülke müteahhitlerinden pozitif olarak ayrışmamızın kazan-kazan mantığının doğal bir sonucu olduğunu düşünüyoruz.Irak’ta uzun zamandır bekleyen inşaat ihtiyacına en hızlı çözümü, Türk mühendislik ve müteahhitlik firmalarının getireceğine inanıyoruz. Aynı şekilde Libya için de en etkili çözümü yine Türk müteahhitlik firmaları üreteceklerdir.”
AFRİKA VE KARABAĞ DA RADARDA
TMB Başkanı Mithat Yenigün, yeni dönemde müteahhitler için yükselen pazarlar ve bölgelere ilişkin de şu bilgileri verdi: “Pazar çeşitlendirilmesi için özellikle Sahraaltı Afrika ülkelerinde kalkınma planları çerçevesinde sürdürülecek projelerden önemli bir pay almayı hedefliyoruz. Lider pazarımız Rusya, önümüzdeki dönemde de bizim için önemli olacak. Ayrıca Dağlık Karabağ’da ortaya çıkacak ihtiyaçlar ile yeniden imar çalışmalarında Türk müteahhitlerin aktif rol üstlenmeleri ve Azerbaycan ekonomisine en iyi şekilde katkıda bulunmaları önümüzdeki yıl için önceliklerimiz arasında yer alacak.”
YURT İÇİNDE DE BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) BaşkanıMithat Yenigün, sektörün yurt içine yönelik beklenti ve hedeflerini de şöyle özetledi:
Yeniden büyüme: Ağırlıkla düşük maliyetli konut kredisi ve geçen yılki daralmadan kaynaklı baz etkisinden destek alan sektör, 2020 yılının üçüncü çeyrek döneminde yıllık bazda yüzde 6.4 oranıyla yeniden büyümeye başladı. Bununla birlikte eylül ayından itibaren konut kredilerinde faiz avantajı sona erdiğinden, önce konut satış hızı yavaşladı, ardından satışlarda gerileme görüldü.
İlk toparlanan sektör: Ekonomik krizlerde ilk daralmanın görüldüğü sektör olduğu gibi, toparlanma da öncelikle müteahhitlik sektöründen başlar.
2021 umut yılı: Salgının süren belirsizliklerine rağmen 2021 yılına umutla bakıyoruz. Hükümetimizce hukuk ve ekonomi alanlarında başlatıldığı açıklanan reform sürecini de çok önemsiyoruz. Ekonomimizde sürdürülebilir büyümenin yakalanmasıyla ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak adımları destekliyoruz.
Depreme karşı tekiz: Sektörümüzün öncü 8 sivil toplum kuruluşu olarak başlattığımız ‘Depreme Karşı Tekiz’ girişiminin hedefi, depremle mücadele sürecine azami katkı sağlamasıdır. Bu çerçevede yapı müteahhitleri için yeterlilik sisteminin uygulanması, güçlü yapı denetimleri, imar mevzuatının geliştirilmesi ve deprem odaklı kentsel dönüşüm başta olmak üzere önerilerimizi ortaya koyduk.