tatil-sepeti

İstanbul’u kitap telif markası haline getirmeyi amaçlayan Uluslararası İstanbul Yayıncılık Buluşmaları’nın 5’incisi ile 63 ülke fikrin kaynağında buluştu.Üç medeniyete başkentlik yapmış kadim şehir İstanbul, dünya kültür ekonomisinin de başkenti olmak için önemli adımlar atıyor. Bu yıl beşinci kez kapılarını dünya telif ekonomisine açan Uluslararası İstanbul Yayıncılık Buluşmaları (Fellowship), İstanbul’un bu çabasında en önemli dönemeçlerden birini oluşturuyor. Katılımcı sayısı katlanarak artan organizasyon vesilesiyle her yıl yüz binlerce liralık telif sözleşmesi imzalanıyor.

29 MİLYON DOLAR

Türkiye’de Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) veri tabanına göre 2018’de 48 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirildi. Bunun 29 milyon dolarını çeşitli alanlarda fikri mülkiyet ihracatı oluşturdu. Türkiye bu alanda 726 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdi. Uluslararası İstanbul Yayıncılık Buluşmaları ile telif ithalatı ile ihracatı arasındaki makasın kapatılması bekleniyor.

14 ÜLKE İLE BAŞLADI

Uluslararası İstanbul Yayıncılık Buluşmaları’nın ilki 2016’da gerçekleşti. İlk yıl 14 ülke ile başlayan etkinlik 5’inci yılında 63 ülkeye ulaştı. Uzak Asya’dan, Latin Amerika’ya, Kuzey Avrupa’dan Afrika’ya kadar pek çok farklı bölgeden ülke İstanbul’da buluştu. Üç gün süren etkinlik boyunca 3 binden fazla telif görüşmesi gerçekleşti. İstanbulFellowshipTürk fikir tarihi, edebiyatı, düşüncesi ve bilimsel gelişmesinin dünyaya açılımı açısından büyük bir hamle olma özelliği taşıyor.

LİDER AMERİKA

Dünya kültür ekonomisinde Amerika liderliği elinde bulunduruyor. Amerika 2018 verilerine göre 130 milyar dolarlık fikri mülkiyet hakkı ihraç etti. Amerika’yı 56 milyar dolarla Hollanda, 45 milyar dolarla da Japonya takip etti. Türkiye şu anda gerçekleştirdiği fikri mülkiyet ihracat rakamı ile dünyada 55’inci sırada bulunuyor.

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) tarafından düzenlenen 5. İstanbul Fellowship (Uluslararası Telif Zirvesi), 3-5 Mart 2020 tarihleri arasında organize edildi. Her yıl telif ve çeviri görüşmeleri yapmak amacıyla yabancı yayımcıları İstanbul’a getiren programın açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, İstanbul Fellowship’in dünyadan yayıncıları bir araya getirdiğini belirtti. Kuralay, “İstiyoruz ki İstanbul dünya telif pazarının üssü olsun. Bu konuda İTO olarak her türlü desteği vereceğiz” dedi.
2.5 TRİLYON DOLAR
Kültür ekonomisinin dünyadaki hacminin 2.5 trilyon dolara ulaştığını ve 30 milyondan fazla istihdam sağladığını anımsatan Kuralay, “Kültür ekonomisinin bir ülke ve bir şehir için ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz” diye konuştu. İTO’nun 130 yılda 3 binden fazla esere imza attığını hem yayıncıları temsil ettiğini hem de yayıncı bir kuruluş olduğunu söyleyen Kuralay, “Hem Türk yayıncılığının önemli eserlerinin dünyaya tanıtılmasına hem de telif alışverişinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan çok önemli bir ekonomik etkinliğe imza atıyoruz” dedi.

13 Mart 2020 Cuma

Etiketler : Gündem