Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Polonya, AB üyesi olduktan sonra Türkiye ile artırdığı ticaret hacmini, yakın zamanda 15 milyar dolara çıkarmak istiyor.
HABER: BARIŞ CABACI
Polonya’nın 2004 yılındaki AB üyeliğine kadar 23 Nisan 1974 tarihli Ticaret Anlaşması ve 4 Ekim 1999 tarihli Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde şekillenen Türkiye-Polonya ticari ilişkileri, bu tarihten itibaren Gümrük Birliği esasına dayanarak yürütülmeye başlandı. Türkiye ile Polonya arasındaki ticaret hacmi, 2000’den bu yana düzenli olarak her yıl ortalama yüzde 15 ila 25 arasında arttı. 2022’de 9.8 milyar dolara ulaşan ticaret hacminde Türkiye’nin Polonya’ya ihracatı 5.5 milyar dolar, ithalatı ise yaklaşık 4.3 milyar dolar oldu. Türkiye, geçen yıl Polonya ile ticarette 1.2 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Türkiye’nin 11. ihracatçısı olan Polonya, Orta Avrupa’nın en genç nüfusa sahip ülkesi.
İSTİKRARLI TİCARET
Türkiye ile Polonya, 2021’de hedefledikleri 10 milyar dolarlık ticaret hacmini bu yıl neredeyse yakaladı. Eylül ayında Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile Türkevi’nde bir araya geldi. Bu görüşme, iki ülke ticareti için bir dönüm noktası oldu. Çünkü iki lider, istikrarlı dış ticaretin daha da ileriye taşınması gerektiğini vurguladı. Erdoğan ise iki ülke arasındaki ticaret hedefinin 15 milyar dolar olduğunu açıkladı.
SİHA ALAN İLK AB ÜYESİ
Türkiye-Polonya ticari ilişkilerine son dönemde bir de savunma sanayi ürünleri kalemi eklendi. Türkiye’den 24 Bayraktar TB2 tipi silahlı insansız hava aracı (SİHA) alındı. Böylelikle Türkiye, bu satışla ilk kez bir NATO ve AB üyesi ülkeye SİHA satmış oldu. Türk SİHA’ların tamamının kasım ayında teslim edilmesi planlanıyor. Türkiye, Polonyalı turistler için de önemli bir turizm destinasyonu olma özelliği taşıyor. Türkiye’ye gelen Polonyalı turist sayısı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 46 artarak 970 binin üzerine çıktı.
CUMHURİYETİ TANIYAN İLK ÜLKE
Polonya ile ikili ilişkilerin tarihi 15. yüzyıla dayanıyor. İlk olarak 1414 yılında Jakub Skarbek ve Grzegorz Ormianin adlı Polonyalı elçiler, I. Mehmet tarafından Osmanlı Devleti’nin başkenti Bursa’da kabul edildi. Bu ziyaret, Batılı diplomatlar tarafından Bursa Sarayı’na yapılan ilk ziyaret olarak tarihe geçti. İki ülkenin 1533’te yaptığı barış anlaşması da bir Hıristiyan ve bir Müslüman devlet arasında yapılan ilk barış anlaşması oldu. Osmanlı Devleti, Polonyalı siyasi göçmenler için de her zaman güvenli bir liman olmayı başardı. Bugün İstanbul’da Polonezköy olarak bilinen Adampol, 1842’de Polonyalı siyasi göçmenler tarafından kuruldu ve köyde yaklaşık 40 Polonyalı aile hayatını sürdürüyor. Polonya, aynı zamanda Türkiye’nin bağımsızlığını tanıyan ilk Avrupa ülkesi. İki ülke 1924 yılında karşılıklı olarak büyükelçi atadı.
EN UZUN DİPLOMATİK İLİŞKİ
Dünyanın en uzun diplomatik ilişkileri arasında kabul edilen Türkiye-Polonya ilişkileri, 600. yılında, yani 2014 yılında ticaret ve sanayi odaları arasında imzalanan mutabakat zaptları ile daha da güçlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2017 yılında Polonya’ya yaptığı ziyarette de çeşitli alanlarda 5 anlaşma imzalandı. İki ülke arasında devlet arşivleri, sosyal güvenlik, eğitim, bilim ve kültür alanında işbirliği anlaşmalarının yanısıra savunma bakanlıkları arasında da niyet beyanı imzalandı.
SİLEZYA FONU ORTAKLIKLARI DESTEKLEYECEK
Türkiye ve Polonya arasında yatırım fırsatlarını görüşmek amacıyla Polonya’nın Silezya şehrinde kamu, özel ve sivil sektörün gelişimini desteklemeyi hedefleyen Yukarı Silezya Fonu Başkanı Bartłomiej Babuska, İTO’yu ziyaret etti. Babuska’yı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman ağırladı.
YATIRIM PLATFORMU
Ortaklıkların firmalara güç kattığına dikkat çeken İbrahim Doğan Salman, İstanbul’da yaklaşık 900 Polonyalı şirketin faaliyette olduğunu belirtti. Salman, “Türkiye’nin 2021’de 13. ihracat pazarı olan Polonya, bu sene 2 basamak yükseldi. Hazır giyim, ilaç, otomotiv, yeraltı madenleri, medikal cihaz ve mobilya alanında ortaklıklarımızı artırabiliriz. Bu sektörlerde yatırım yaparak iki ülkenin ticaret hacmini de doğrudan yükseltebiliriz. Babuska’nın başkanlığını yaptığı Fon şirketi de Türk-Polonyalı firmaların güvencesi olabilir. Karşılıklı ticaretin artması için yatırımcı buluşmaları organize etmeliyiz. Yatırımcı ve KOBİ’lerimizin bir araya geleceği bir platform ya da B2B’ler düzenlemeliyiz” dedi.
EKONOMİK DESTEK BİZDEN
Bartłomiej Babuska da Yukarı Silezya Fonu’nun Polonyalı şirketlerin dış pazarlara açılmasını hedeflediğini belirterek, şunları söyledi: “Fonumuz Silezya Voyvodalığı’nda yerel yönetimin ekonomik kalkınmasına da yardımcı oluyor. Türkiye ile Polonya, yılda ortalama 100 proje gerçekleştiriyor. Türk yatırımcılar, Polonya’da yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kurulacak ortaklıklarla da Türk yatırımcısını ülkemizde desteklemeye hazırız.”
POLONYA’NIN ÜYE OLDUĞU BİRLİKLER
Avrupa Birliği (AB), NATO, Birleşmiş Milletler (BM), Baltık Denizi Devletleri Konseyi (CBS), Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması (CEFTA), Uluslararası Para Fonu (IMF), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Orta Avrupa İnisiyatifi (CEI), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO), Vişegrad Dörtlüsü.
EN ÇOK NELER SATIYOR?
Makina ve parçaları, kauçuk ve kauçuktan eşya, plastik ve mamulleri, demir çelik, kağıt ve karton ürünleri ile mineral yakıtlar.
EN ÇOK NELER ALIYOR?
Karayolu taşıtları için aksam ve parçalar, elektrik akümülatörleri, otomatik bilgi işlem makinaları ve bunlara ait birimler, manyetik ve optik okuyucular, mobilya ile aksam ve parçaları.
06 Kasım 2023 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma