tatil-sepeti

Türkiye, milli enerji altyapısına nükleer gücü dahil etme kararı çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) üçüncü ünitesinin temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in online katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, nükleer enerjinin Türkiye’nin enerji politikası bakımından özel bir yere sahip olduğuna vurgu yaparak, hedefin enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan nükleer enerjiyi Türkiye’nin enerji sepetine eklemek olduğunu söyledi.

ÜRETİMDE 4 BİN İSTİHDAM

Nükleer santralin, oluşturacağı ekonomik ivmeyle birçok yan sektöre de katkı yapacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Tesisimiz, yapım esnasında en yoğun dönemde 16 bin, üretim dönemindeyse 4 bin kişilik istihdam sağlayacak. Nitekim proje kapsamında yetiştirilmek üzere seçilen öğrencilerimizden 186’sı 6.5 yıllık zorlu eğitimlerini tamamlayarak ülkemize döndü. Bu gençlerimiz, mühendislikten yöneticiliğe kadar nükleer güç santralimizin tüm süreçlerinde görev alacak. Böylece Türkiye’nin nükleer enerjide beyin takımı oluşacak, milli enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacak.”

YENİ BİR SEKTÖR OLUŞTURULUYOR

Akkuyu NGS projesinde gelinen aşamayla ilgili tüm tarafları tebrik eden Putin, “Ortak projemiz Akkuyu NGS’nin inşaatında yeni bir dönem başlıyor. Akkuyu sahasında toplam dört ünite kurulacak. Kurulu gücü 4 bin 800 megavat olacak” diye konuştu.

Putin, projeyle Türkiye’de yeni bir endüstrinin kurulduğunu da belirterek, “Nükleer enerji sektörünü oluşturuyoruz. Böylelikle Türkiye’nin hem bilim hem de sanayi potansiyeli daha da güçlenecek. Şu an itibarıyla sahada çalışan ve büyük çoğunluğu Türk vatandaşı olan personel sayısı 8 bine çıktı” değerlendirmesinde bulundu.

ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10’UNU KARŞILAYACAK

Akkuyu NGS’nin birinci ünitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında devreye alınacak. Takip eden yılda ise ikinci ünitenin devreye alınması planlanıyor. Akkuyu NGS projesi, dünyada ‘Yap, İşlet, Sahip Ol’ modeliyle inşa edilen ilk NGS olacak. Santral, tam kapasite devreye girdiğinde yılda üreteceği 35 milyar kilovatsaatlik enerjiyle, tek başına tüm Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Akkuyu NGS, işletmede kalacağı yaklaşık 60 yıl boyunca 2 bin 146 teravatsaat elektrik üretecek.

SIFIR EMİSYONLA ELEKTRİK ÜRETECEK

Sıfır emisyon değeriyle elektrik üretecek Akkuyu, Türkiye’nin yeşil enerji hedefinin de önemli bir parçası haline gelecek. Akkuyu, yıllık 128 milyon ton, 60 yıl boyunca da 2.4 milyar ton karbon emisyonunu engelleyecek. Türkiye, nükleer enerjiyle, üst düzey yerli teknoloji üretimi için gereken ‘know-how’ transferiyle yerli sanayinin gelişimine de katkıda bulunacak. Nükleer teknolojiyle birlikte ekonomiye yaklaşık 6 milyar dolarlık yerli katkı hedefleniyor.

15 Mart 2021 Pazartesi

Etiketler : Sektörel