tatil-sepeti

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) düzenlediği Mesleki ve Teknik Eğitim İle Ekonomik Kalkınma Konferansı, İstanbul’da gerçekleştirildi. Konferans, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Alman Kalkınma Bankası (KFW) aracılığıyla MEB tarafından yürütülen SEUP projesi kapsamında düzenlendi. Kısaca SEUP denilen ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi’, AB fonlarıyla Türkiye’deki ‘mültecilerin’ meslek kazanmaları amacıyla uygulanıyor. Bu kapsamda düzenlenen konferansa Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, daha önce İstanbul’da mesleki eğitimden sorumlu olan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, Alman Kalkınma Bankası Ankara Bölge Ofisi’nden Utku Çil, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Türkiye’deki Mültecilere Mali Yardım Aracı Bölüm Başkanı Libor Chlad katıldı. Yetkililer, eğitim ve istihdam alanında yapılan çalışmalardan bahsederek iş dünyasına seslendi. Konferansın ilk oturumunda ‘Üretim ve İstihdam Ekosisteminde Mesleki ve Teknik Eğitimin Yeri Paneli’ düzenlendi. Panele İstanbul, Bursa, Adana, Gaziantep illerinin Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri katıldı. Katılımcılar, sektör temsilcilerinin ekonomik büyüme ve istihdam ile bağlantılı olarak mesleki ve teknik eğitim sistemine ilişkin görüşlerini dile getirdi. Konferansın ikinci oturumunda ise ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Mezunlarının İstihdamı Paneli’ gerçekleştirildi.

EĞİTİM ORTAMLARI GELİŞMELİ

Panelde konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, mesleki eğitimin gelişiminin farklı bileşenleriyle beraber sürdüğüne dikkat çekerek, “Bu bileşenler içerisinde SEUP’da meslek liselerinin özellikle mesleki eğitim yoluyla sosyal ve ekonomik uyumu, bütün öğrencilerimizi bütünleştirecek şekilde çok sistematik bir yaklaşımla sürdürülüyor. Bu bağlamda fiziksel eğitim ortamlarının geliştirilmesi büyük bir öneme sahip” dedi.

SEUP OKULLARI

Öğrencileri bütüncül bir anlayışla yetiştirmek için okullardaki kütüphaneler, sanat atölyeleri ve spor ortamlarının bütünlük içerisinde ele alınması gerektiğini dile getiren Yazıcı, “SEUP’un ele aldığı çok yönlü gelişim, mesleki eğitim okullarımızda da ayrı bir boyutta önemle devam ediyor. İstanbul’da da birinci uygulamada 13 okulumuz bu kapsamda çok nitelikli bir şekilde ele alındı ve bu süreç tamamlandı. Şu anda 5’i İstanbul’da olmak üzere, 55 okulumuzda bu proje uygulanıyor” diye konuştu.

İTO, MESLEKİ EĞİTİMDE HAMİ

Konferansta, ‘hamilik’ projesiyle mesleki eğitime sahip çıkan İstanbul Ticaret Odası da yer aldı. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş, birinci panelde yaptığı konuşmada, geçmişten günümüze İTO’nun mesleki eğitime olan katkıları ve Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü (hamilik projesi) kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı. Taş, meslek liselerinde okuyan öğrencilerin en iyi şartlarda ve güncel teknolojiye sahip makina ve ekipman ile eğitim almaları için İTO’nun 54 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne hamilik yaptığını belirtti.

04 Nisan 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem