tatil-sepeti
tatil-sepeti

500 milyon liralık ‘yüksek teknoloji’ desteği

Giriş: 14.09.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İhracatta yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılmasına yönelik geliştirilen Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) için çağrıya çıkıldı. Sanayi kuruluşları, Ar-Ge merkezleri, KOBİ’ler, tekno girişimler ve üniversitelerin güç birliği yapacağı mekanizmayla toplam 500 milyon liralık destek verilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “İhracatta yüksek teknolojili ürünlerin payının artırılması için Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması’nı devreye soktuk” dedi.

KONSORSİYUM KURULACAK

Varank, “İlk kez başlatacağımız bu destek mekanizması Türkiye’ye özgü bir program. Bu süreçte insan kaynağımıza, bilgi birikimimize ve sanayicimizin tecrübelerine güveniyoruz” diye konuştu. Varank, SAYEM desteğiyle geliştirilecek ürünlerin yüksek teknoloji sınıfında olması şartını aradıklarını ifade ederek, yeni mekanizma kapsamında ilk fazda özel sektör öncülüğünde bir konsorsiyumun kurulacağını anlattı. İkinci fazda ise projelerin değerlendirileceğini aktaran Varank, “Sanayi kuruluşları, Ar-Ge merkezleri, KOBİ’ler, tekno girişimler ve üniversitelerin güç birliği yapacağı mekanizmayla toplam 500 milyon liralık destek verilecek” dedi.

Yüksek katma değerli ürün veya ürün grubu geliştirilmesini sağlayacak SAYEM’in başvuru süreci iki ayrı aşamada yapılacak. Başvuru sürecinin ilk aşamasında, konsorsiyum oluşturacak kuruluşlar, planladıkları ürün veya ürün grubu hakkında TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’na (TEYDEB) bilgi aktaracak ve görüşmeler yaparak çağrı kapsamına uygun başvurular hazırlayacak.

İkinci aşamada, 1-30 Kasım tarihlerinde ön kayıt başvurusu yapılacak. Proje önerisi başvurularının son tarihi ise 31 Aralık olacak.

GENÇ GİRİŞİMCİYE 200 BİN LİRA HİBE

Genç girişimcilerin, katma değeri yüksek ürünler üreterek şirket kurmasını ve ticarileşmesini sağlayan Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı’nın 2018 ikinci çağrısı açıldı. BİGG Programı kapsamında girişimci adaylarına 200 bin lira hibe verilecek. Teknogirişim Sermayesi Desteği alabilmek için yapılan başvurular, akademisyen, sanayici ve yatırımcılardan oluşan bir heyet tarafından değerlendirilecek. Uygulayıcı kuruluşlar ise eğitim, mentorluk, kuluçka, işbirliği ağlarının kullanımı, iş fikirlerinin doğrulanması ve girişimcinin TÜBİTAK’a sunacağı iş planı önerilerinin onaylanması gibi faaliyetleri gerçekleştirecek.