Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan ekonomik durgunluk ve miras sorunları nedeniyle birçok şirket satılık. Avrupa’da yaklaşık 50 bin KOBİ yeni sahiplerini bekliyor. Almanya, Romanya ve İtalya gibi ülkelerdeki birçok işletme, sahibinden.com gibi platformlarda ilan vererek alıcı arıyor. Vize sorununu aşmak isteyen Türk girişimciler de Avrupa’daki satılık şirketleri radarına aldı. AB ülkelerindeki ticaret ataşeleri, ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları da Avrupa'da şirket almak isteyen Türk firmalarını yönlendiriyor.
SAHİBİNDEN.COM'A İLAN VERİYORLAR
Sabah Gazetesi'nin haberine göre; Avrupa kıtasında yaşlı nüfus oranı giderek artıyor. Yaşlanan nüfus nedeniyle de ekonomik faaliyetlerine devam edemeyecek birçok aile şirketi bulunuyor. AB'deki araştırmalar gençlerin, serbest mesleğin riskli olduğu gerekçesiyle aile şirketleri yerine daha garantili işlere talip olduklarını gösteriyor. Avrupa'daki ekonomik durgunluk, yaşlanan nüfus, şirketlerin mirasçı bulamaması ve Asya pazarına entegre olamaması gibi etkenler, işletmelerin el değiştirmesine yol açıyor. Avrupa'daki şirket satışları o kadar yaygın hale geldi ki Almanya, Romanya ve İtalya gibi ülkelerde bazı işletmeler, sahibinden. com gibi platformlarda bile ilan vererek alıcı arıyor. Ticaret ataşeleri, ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları satılık şirketlerin listelerini paylaşarak Türk yatırımcılara fırsatları tanıtıyor. Ticaret ataşelerine bildirilen rakamlara göre, AB genelindeki satılık KOBİ sayısı 50 binin üzerinde.
AVRUPA'DA GÜÇLÜ KONUM
Türkiye ise bu fırsatı en iyi değerlendiren ülke olarak öne çıkıyor. Kimya, gıda, sağlık, enerji, tekstil, perakende, otomotiv ve inşaat gibi sektörlerde Türk yatırımcılar stratejik satın almalar yaparak Avrupa'da güçlü bir konum elde ediyor. Türk şirketleri, satın aldıkları işletmelerin marka değerini ve satış ağını korurken, üretim süreçlerini ve teknolojik alt yapıyı Türkiye'ye taşıyor.
TÜRKİYE İÇİN FIRSAT
Böylece Avrupa'dan Türkiye'ye ciddi bir bilgi birikimi ve teknoloji transferi gerçekleşiyor. Özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan fabrikalar Türkiye'de üretim merkezlerine dönüştürülüyor, Avrupa'daki markalar ise faaliyetlerine devam ediyor. Aynı zamanda, satın alınan bu şirketler Avrupa Birliği içinde faaliyet göstermeye devam ettiği için, vize ve gümrük avantajları da yatırımcılara büyük kolaylık sağlıyor.
OSB'LER KURULUYOR
Yaşanan bu durum Türkiye'yi, Avrupa kıtasındaki en büyük yabancı yatırımcı haline getirmeye başladı. Türkler sadece geçen yıl 7 bin, son 10 yılda ise 40 bin şirket satın alarak en büyük doğrudan yatırımcı oldu. Türkiye'nin AB'deki yatırım artış hızı 2023'te yüzde 17'ydi. 2024'te ise bu oran yüzde 21'le rekor kırdı. Almanya, Romanya ve Macaristan gibi ülkelerde bazı organize sanayi bölgeleri bile Türk sanayicileri tarafından oluşturulmuş durumda.
Ernst & Young'ın (EY) 2024 raporuna göre, Avrupa iş dünyası liderleri, artan yasal düzenlemeler, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve siyasi istikrarsızlığın kıtanın yatırım çekiciliğini tehdit ettiğini düşünüyor. Ancak Türkiye, bu risklere rağmen Avrupa'da en hızlı büyüyen yatırımcı ülkelerden biri.