Salı, 05 Kasım, 2024
İzmir’de 30 Ekim günü yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından riskli yapılar ve kentsel dönüşüm Türkiye’nin gündemine oturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin hemen her bölgesi ile deprem hattı üzerinde bulunduğunu hatırlatarak, önümüzdeki 5 yıllık dönemde acil olarak 1.5 milyon konutun dönüşümünü hedeflediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından konuşan Erdoğan,İzmir’de yaşanılan son felaketin, Türkiye’nin doğusundan batısına, hemen her bölgesi ile deprem hattı üzerinde bulunduğunu bir kez daha hatırlattığını, sadece 50 yıldaki depremlerin bile tehlikenin büyüklüğünü göstermeye yeterli olduğunu kaydetti. Depremlerin önüne geçilemeyeceğini amafelaket öncesinde ve sonrasında yapılabilecek hazırlıklar olduğunu dile getiren Erdoğan, bu çerçevede kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırıp, imar, inşa standartlarını yükseltip, denetimleri sıklaştırıp, insanları bilinçlendirerek, binaları sağlama almak mecburiyetinde olunduğunu anlattı.
2021’DE 100 BİN KONUT
Bugüne kadar riskli yapı olarak belirledikleri ve yenileme kararı aldıkları 688 binkonut ve işyerinden 670 bininin tahliye ve yıkım işlemini tamamladıklarını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti: “Dönüşüm alanlarında yer alan 1 milyon 395 bin bağımsız birimde ikamet eden 5 milyonvatandaşımıza 15.5 milyar lira kaynak kullanarak destek olduk. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde acil olarak 1.5 milyon konutun dönüşümünü hedefliyoruz. TOKİ’nin bugüne kadar tamamladığı inşa halinde olan veya projelendirdiği konut toplamı 970 bini buldu. Bu yıl 100 bin konut üretimi hedefine ulaştık. Önümüzdeki yıl 100 bin konutun daha üretimine başlamayı planlıyoruz. Hiç şüphesiz bu, sadece devletin konut üretimi ile çözülebilecek bir sorun değil. Vatandaşlarımızdan kendi oturdukları binaların depreme dayanıklılığı ve gerekiyorsa dönüştürülmesi konusunda daha fazla gayret bekliyoruz.”
VATANDAŞIN DESTEĞİ İLE
Erdoğan, felaketin ardından yapılacak müdahaleler için de güçlü bir acil durum altyapısı kurmaları gerektiğine işaret ederek, her iki hususta da önemli bir yere geldiklerini belirtti.Vatandaşların desteği ile bu çalışmaları hızlandırmak ve bir an önce binaları, şehirleri, mahalleleri güvenli hale getirmek zorunda olduklarının altını çizen Erdoğan, “İnsanlarımızın canı hiçbir şeyden daha kıymetli değil. Tek bir kardeşimizin canının ve malının zarar görmemesi için imkanlar dahilinde yapılabilecek her şeyi süratle neticelendirmekte kararlıyız” dedi.
MECLİS DEPREM TEDBİRLERİNİ ARAŞTIRACAK
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, depremde alınması gereken tedbirlerle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerisi kabul edildi.Genel Kurul’da, depreme karşı alınabilecek tedbirlerin araştırılarak, deprem yönetiminde alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin Meclis araştırması önergeleri birlikte görüşüldü. Genel Kurul’da konuşmaların ardından yapılan oylamada, 5 parti grubunun ortak önergesiyle depremde alınması gereken tedbirlerle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kabul edildi.Komisyon 22 üyeden oluşacak. Çalışma süresi, başkan, başkanvekili, sözcü ile katip üyenin seçimi tarihinden itibaren 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara dışında çalışabilecek.
GÖZLER FAY YASASINDA
İzmir’de meydana gelen depremin ardından gözler, afet riskini en aza indirmeyi ve fay hattı geçen kentlerde, insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasını öngören ‘Fay Yasası’na çevrildi. İlk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından gündeme getirilen ‘Fay Yasası’ ile fay hatları üzerinde gerçekleşen yapılaşmaların önüne geçilmesi, mevcutta var olanların ise kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor. Yasa ile ilgili hazırlıklar için İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışma ekibi kuruldu. Yasa ile afet riski bulunan bölgeler için yapılaşma denetimi getirilecek. Fay hatları ve zonları üzerinde yapılaşma yasak olacak.
Riskli bölgelere kurulan yapılar için ise kentsel dönüşüm devreye girecek. Dere yatağına yapılan evlerin ve deprem kuşağındaki yapıların yıkımı, vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması öngörülüyor. Yasa ile binaların yaşı ile yapı durumuna göre nitelikli bir kentsel dönüşüm planlanacak. Şehir merkezlerinden başlayacak olan dönüşümle meskenlerin daha sağlam hale getirilmesi sağlanacak. Bu veriler için belediyelerle ortak çalışma gerçekleştirilecek. Afet risklerine karşı toplumun her kesiminde bilinç düzeyinin yükseltilmesi hedefleniyor. Üniversitelerde seminerler, ulusal ve uluslararası konferanslar düzenlenecek. Çalışmaya Türkiye Büyük Millet Meclisi de dahil olacak. Hukuki inceleme yapılacak, raporlar teklif haline getirilecek. Düzenlemenin Meclis’te yasalaşması bekleniyor.
09 Kasım 2020 Pazartesi
10 Eylül 2022 Cumartesi
09 Eylül 2022 Cuma
09 Eylül 2022 Cuma
15 Ocak 2022 Cumartesi
15 Ocak 2022 Cumartesi