tatil-sepeti

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK), Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) desteklerinde ikinci dönem başladı.

IPARD II Programı’nın birinci çağrısı sonucunda ilk imzalar atıldı. 2014-2020 yıllarını içeren ikinci uygulama döneminde tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınması için desteklenen sektörlere yenileri eklendi, hibe oranları artırıldı.

TKDK Başkanı Ahmet Antalyalı, IPARD I Programı’nda verilen hibelerle 2.3 milyar Euro’luk yatırım gerçekleştirildiğini söyledi. Bu program ile 57 bin kişiyeistihdam sağlandı.

1.639 PROJE SEÇİLDİ

Antalyalı’nın verdiği bilgiye göre, IPARD-II Programı dahilinde 5 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyar 45 milyon Euro’luk kaynak yararlanıcılar ile buluşturulacak. Bu dönemde yararlanıcı sayısının 20 bine, yeni istihdam sayısının da en az 110 bine çıkarılması hedefleniyor.

IPARD II’nin ilk proje çağrısında 8 bin 789 proje başvurusu aldıklarını, aralarından bin 639 projeyi desteklenmek üzere seçtiklerini ifade eden Antalyalı, şu bilgiyi verdi:

“İlk çağrıda 16 farklı sektörü destekliyoruz ve vatandaşlarımıza853 milyon lira hibeyi kullandırmaya başlıyoruz. Buradan yaklaşık 1.4 milyar liralık yatırım gerçekleşecek.”

811 MİLYON LİRA

Bu desteklemede lokomotif alanın tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar olduğuna dikkati çeken Antalyalı, bu alanda 536 proje desteklediklerini, 811 milyon liralık yatırım gerçekleştirileceğini ve 553 milyon liralık hibeverileceğini söyledi.Antalyalı, özellikle Milli Tarım Projesi çerçevesinde de kırmızı et üretimini öncelikli sektör gördüklerini, bunun ilk adımı olarak 291 projeye 300 milyon lira destek vereceklerini dile getirdi.

YATIRIM ALANLARI

  • Proje kapsamında173 süt üretimi, 65 kanatlı eti ve 7 yumurta tavukçuluğu projesi desteklenecek. Bu sektörlerde toplamda256 milyon liralıkkaynak kullanılacak.
  • Gıda fiyatlarının düzenlenmesi için çok önemli yer tutan soğuk hava depolamatesislerine yatırım tutarı yaklaşık 93 milyon lira olan 35 tesis kurulacak. Söz konusu projelere yaklaşık 47 milyon lira hibe sağlanacak.
  • Bu kapsamda 22 süt işleme, 8 et işleme, 1 kanatlı eti işleme ve 2 su ürünleri işleme yatırımı da uygun bulundu.
  • Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme yatırımları için de toplam 201 milyon liralık yatırımla, bin 35 proje sözleşme imzalamaya hak kazandı.

07 Haziran 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem