Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2023 yılı haziran ayında başlayan parasal sıkılaştırma sürecini ve ekonomiye yansımalarını anlatan Verilerle Parasal Sıkılaştırma başlıklı yeni bir video yayınladı. TCMB tarafından paylaşılan videoda, parasal sıkılaştırma döngüsüne 2023 yılının haziran ayında başlandığı hatırlatıldı
İlk aşamada alınan tedbirlerle enflasyonun daha yüksek seviyelere çıkmasının engellendiği belirtilen videoda, maliye politikasında atılan adımlarla dezenflasyona katkıda bulunulduğu ve böylece yıllık enflasyonun 2022 yılıyla aynı seviyede kalmasının sağlandığı aktarıldı. Videoda, Haziran 2024’ten itibaren dezenflasyonun tesis edildiği dile getirilerek, yıl sonu enflasyonun 2024 yılında yüzde 44.4’e gerilediği kaydedildi.
RİSK DÜŞTÜKÇE TASARRUF ARTACAK
Tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerinde iyileşmenin devam ettiği vurgulanan videoda, “Reel sektör ve hanehalkının enflasyon beklentilerinde düşüş belirginleşiyor. Dezenflasyonu güçlendirmek için kararlılıkla uygulanan politikalar piyasalara pozitif yansıyor. Böylece risk primi düşüyor, kaynak girişi artarken faiz maliyeti azalıyor. Gelecek 5 yıl için 35 milyar dolarlık faiz tasarrufu sağlandı. İlerleyen dönemde risk primi düşmeye devam ettikçe bu tasarruf daha da artacak” ifadelerine yer verildi.
DIŞ FİNANSMAN İHTİYACI AZALIYOR
Videoda, bu süreçte kur korumalı mevduat bakiyesinin 114 milyar dolar gerilediği bilgisi paylaşıldı.Türk lirası mevduatın payının ise yüzde 31.6’dan yüzde 59.4’e çıktığı kaydedilen videoda, KKM bakiyesinin azalmasının parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiği bildirildi. Videoda, KKM azaldıkça merkez bankası bilançosunun üzerindeki risklerin de azaldığına işaret edilerek, “Bu iyileşmeye dış dengede belirginleşen toparlanma eşlik ediyor. Cari açıktaki düşüş, dış finansman ihtiyacını azaltıyor. 12 aylık birikimli cari açık 48 milyar dolar azaldı. Cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 5’ten yüzde 0.7’ye indi” değerlendirmesi yapıldı.
NET ARTIŞ 126 MİLYAR DOLAR
Merkez Bankası rezervlerinin tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığı vurgulanan videoda, brüt uluslararası rezervlerin 68 milyar dolar artarak 166 milyar doları aştığı, swap hariç net rezervdeki artışın ise 126 milyar dolar olduğu bilgisi verildi. Videoda, sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüldüğünün altı çizilerek, dezenflasyon sürecinin 2025 yılında belirginleşen kazanımlarıyla devam ettiği belirtildi. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 24’e gerilemesinin hedeflendiği ifade edilen videoda, Merkez Bankası’nın, toplumsal refaha en büyük katkıyı, fiyat istikrarını sağlayarak sunacağı vurgulandı.
ALTINDA TRUMP YÜKSELİŞİ
Geçen yıl yüzde 27.2 değer kazanan altın, bu yılın daha ikinci ayı dolmadan zirve seviyesi dikkate alındığında hem ons hem de gram tarafında yüzde 10’un üzerinde primlendi. Altın ons fiyatı 2 bin 900 dolar düzeyinin üzerini test ederken, buradan esen rüzgarla yurt içinde gram altın fiyatı da 3 bin 350 TL’yi aştı. Altının bu hızlı yükselişinde geçen ay göreve başlayan ABD Başkanı Trump’ın ticaret savaşlarını başlatması etkili oldu. Trump’ın Kanada ve Grönland’la ilgili taleplerinin yanında “Gazze’yi devralacağız” açıklaması, jeopolitik risk algısını artırırken, çelik ve alüminyumda vergi kararı da altındaki yükselişi destekledi. ABD’nin önde gelen bankalarından Citigroup da altında üç aylık hedefini revize etti. Banka, önümüzdeki üç ay içinde altının 3 bin doları aşarak rekor kıracağı tahmininde bulundu. Bankanın açıklamasında, daha yavaş büyüme ve yüksek faiz oranları gibi risklere de dikkat çekildi.
YIL SONU DOLAR KURU BEKLENTİSİ 43.03 TL
Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 2025 yıl sonu dolar/TL beklentisi 43.03 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 43.23 TL iken, bu anket döneminde 43.81 TL olarak gerçekleşti.