tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) verilerine göre dünyada toplam 2.6 milyon kütüphane bulunuyor. En çok kütüphane bulunan bölge, 1.9 milyonla Asya kıtası olurken, 296 binle Avrupa kıtası ikinci sırayı alıyor. Üçüncü sırada 129 binle Latin Amerika bulunuyor. Türkiye ise toplam kütüphane sayısı bakımından Polonya ve Ukrayna’dan sonra Avrupa’da üçüncü konumunda. Ağırlıklı olarak okul kütüphanesine sahip olan Türkiye’nin üçüncülüğü, önümüzdeki günlerde açılması beklenen ‘Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphanesi’ ile taçlanacak. Değerli bilim insanlarının şahsi kitaplıklarını bağışladığı kütüphane, raflarında yer alacak 5 milyon kitapla Türkiye’nin en büyüğü olacak.

20 BİN E-YAYIN

Türkiye’de bulunan halk kütüphanelerinde toplam 20 bin yayın, elektronik olarak da okuyucu ile buluşuyor. Yani kütüphaneye gitmeden de kütüphanenin veri tabanından bu yayınlara ulaşmak mümkün. Bu ayın sonunda okuyuculara hizmet vermesi planlanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphanesi ile dijital yayın konusunda bir basamak atlanması öngörülüyor.

ÇOCUKLAR UNUTULMADI

Kütüphanenin en önemli özelliklerinden biri de çocuklar için ayrı bir bölümle hizmet vermesi olacak. Kütüphanede, 5-10 ve 10-15 yaş gruplarına özel çocuk bölümleri olacak. Bu bölümler mobilyasından tasarımına, rengine kadar özel olarak çocukların ilgisini çekecek biçimde oluşturulacak. Ayrıca kütüphane 24 saat açık olacak.

ŞAHSİ KÜTÜPHANELER

Türkiye’nin en büyüğü olması planlanan kütüphaneyi farklı kılan bir diğer özellik de önemli isimlerin şahsi kitaplıklarını Külliye Kütüphanesi’ne bağışlamış olması. Kütüphaneden faydalanmak isteyenler aynı zamanda Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mehmet Şevket Eygi ve Cinuçen Okur gibi önemli isimlerin şahsi kitaplıklarına da ulaşabilecek. Ayrıca Şefik Can ve Cemil Meriç’in kitaplığından bazı özel parçalar da kütüphaneye bağışlandı.

KÜLLİYE KÜTÜPHANESİ’NİN DÜNYADAKİ MUADİLLERİ

  • ABD Kongre Kütüphanesi: 1800 yılında kuruldu.164 milyon eser barındırıyor.
  • İngiliz Kütüphanesi:1753 yılında kuruldu. 150 milyon eser barındırıyor.
  • Kanada Ulusal Kütüphanesi ve Arşivleri: 1872’de kuruldu.54 milyon eser barındırıyor.
  • New York Halk Kütüphanesi: 1911 yılında kuruldu.50 milyon eser barındırıyor.
  • Rusya Devlet Kütüphanesi: 1862 yılında kuruldu.43 milyon eser barındırıyor.
  • Japonya Ulusal Meclis Kütüphanesi: 1890’da kuruldu. 41 milyon eser barındırıyor.
  • Fransa Ulusal Kütüphanesi: 1720’de kuruldu. 40 milyon eser barındırıyor.
  • Rusya Ulusal Kütüphanesi: 1795’te kuruldu. 36 milyon eser barındırıyor.
  • Çin Milli Kütüphanesi:1909 yılında kuruldu.35 milyon eser barındırıyor.
  • İspanya Ulusal Kütüphanesi: 1712’de kuruldu. 33 milyon eser barındırıyor.

19 Şubat 2020 Çarşamba

Etiketler : Gündem