tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, geçtiğimiz yılı 20.3 milyar dolar ihracatla tamamladı. Sektör pandemiye rağmen genel ihracat içindeki yüzde 10 payını koruyarak ilk dört sektör arasında yer aldı. Sektörün bu seneki ihracat hedefi ise 23 milyar dolara ulaşmak. Sektör, ihracatı artırmak için fuarlara da oldukça önem veriyor. Covid-19 nedeniyle ara verilen fuarların fiziki olarak başlaması, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracat hedefi için de büyük fırsat oldu. Bu ay fuar maratonuna başlayan tekstil sektörü, mart sonuna kadar fiziki olarak düzenlenen beş fuar ile ihracat atağı için start verdi.

İSTANBUL’UN GÜCÜ

2021’de İstanbul’dan dünyaya 13.9 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yapan sektör, İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO), İç Giyim ve Çorap Fuarı (Linexpo) ve İstanbul Moda Fuarı (Fashionist) ve mart ayında gerçekleştirilecek Texhibition fuarları ile İstanbul’un hazır giyimdeki gücünü daha da artırmayı hedefliyor. Ayrıca, sektör Texworld Paris Fuarı’na katılarak pazar hacmini artırmaya çalışıyor.

İKİNCİSİ AĞUSTOSTA

Sektör temsilcileri, İstanbul’un tekstilin bütün alanlarını kapsayan büyük bir fuar ihtiyacından yola çıkarak, 3 yıldır yoğun bir şekilde çalışıyor. Sektör ilk atağı 9-11 Şubat tarihleri arasında İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nı (IFCO) düzenleyerek yaptı. İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) işbirliğinde düzenlenen fuarda kadın, erkek ve çocuk giyim, iç giyim, gelinlik, abiye, deri konfeksiyonunu içeren 600’e yakın firma tek çatı altında toplandı. Yılda iki defa gerçekleştirilecek IFCO’nun ikincisinin İstanbul Fuar Merkezi’nde, 24-26 Ağustos 2022’de yapılması planlanıyor.

HEDEF 25 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR

IFCO’ya 90’a yakın ülkeden 4 binin üzerinde nitelikli alıcı katıldı. IFCO fuarının açılışında konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün, ülkeye sağladığı katma değer ve istihdamda birinci sektör olduğunu belirtti. Avdagiç, sektörün 2022 için belirlediği 23 milyar dolar ihracat hedefini mütevazı bulduğunu, bu hedefi 25 milyar dolara çıkartmayı teklif etmek istediğini söyledi.

DÜNYA MARKASI OLACAK

Avdagiç, yakın zamanda Paris’te gerçekleştirilen 2 fuara katılan firma sayısının yarı yarıya azaldığını, Türkiye’deki fuarlara katılan firmaların ise yüzde 10-15 oranında arttığını kaydetti. Avdagiç, şöyle devam etti: “Türkiye’nin önemli bir potansiyeli IFCO, sadece bir İstanbul markası değil, önce bölge markası, sonra da bu sektörde dünya markası olacak.”

İÇ GİYİMİN TEK FUARI

Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) ve Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) tarafından organize edilen Linexpo İstanbul İç Giyim ve Çorap Fuarı da 9-12 Şubat 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde yapıldı. Yeni sezon iç giyim, gecelik, sabahlık, mayo, pijama, çorap, t-shirt, şort, eşofman, tayt ve yan sanayi aksesuar ürünlerinin bir arada sergilendiği tek fuar olan Linexpo; firmalar için yurt içi ve yurt dışı pazarlara açılmasını sağlayan etkili bir uluslararası ticari buluşma yeri. İstanbul Moda Fuarı (Fashionist) da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

EN BÜYÜK MİLLİ KATILIM TÜRKİYE’DEN

İstanbul Ticaret Odası, tekstil sektörünün gelişimine yurt içinin yanı sıra uluslararası fuar katılımları ile de destek oluyor. Avrupa’nın prestijli tekstil fuarlarından Texworld Paris Fuarı’nın Türkiye milli katılımını İstanbul Ticaret Odası yaptı. Milli katılım ile 36 firma İTO çatısı altında fuara katıldı. Fuara bireysel olarak katılan firmalar ile birlikte en büyük milli katılım Türkiye’den oldu.

FİRMALARA SERTİFİKA

Fuara, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, Yönetim Kurulu Üyeleri Servet Samsama ve Burhan Polat ile Meclis üyelerinden oluşan bir heyet katıldı. Heyet, katılımcı firmalar ile bir araya gelerek fuarı değerlendirdi.

T.C. Paris Büyükelçisi R. Ali Onaner de Türkiye milli iştiraki ile katılan firmaları ziyaret ederek, İTO heyeti ile birlikte katılım sertifikalarını takdim etti. Texworld Paris 2022 Autumn ise 4-6 Temmuz’da gerçekleştirilecek.

1 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Tekstil sektörünün beklediği diğer bir fuar ise uluslararası nitelikli alıcıları İstanbul’a getirecek Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı. Ticaret Bakanlığı’nın desteği, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğinde düzenlenecek fuar, 16-18 Mart’ta gerçekleştirilecek. Örme kumaş, dokuma kumaş, indigo ve tekstil aksesuarı üreten 200’ün üzerinde firmanın yer alacağı fuarın, sektör ihracatına 1 milyar dolarlık katkı sağlaması bekleniyor.

14 Şubat 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel