Çarşamba, 06 Kasım, 2024
HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Geçen yıl 4.5G ihalesi ile hareketlenen telekomünikasyon sektörü yüzde 7 büyüdü. Sektörün bu yılki en önemli beklentisi ise nisan ayında 4.5G uygulamasının başlaması ve Türksat 4B uydusunun internet erişimini daha da hızlandıracak olması. Sektörün gündeminde ise üretim odaklı yapılanma ve vergi yükü var. Telekomünikasyon Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Murat Dursun, 2015 yılını diğer sektörlere nazaran daha olumlu koşullarda geçirdiklerini söyledi. Geçen yılın en önemli olayının 4.5G ihalesi olduğunu belirten Dursun, sektörü şöyle değerlendirdi: “Sektörümüzde somut bir büyüme sağlanamadı ama geriye de gitmedik. 4.5G teknolojisinin hizmet vermeye başlamasıyla sektörde yeni ve güçlü bir sıçramanın yaşanacağını öngörüyoruz.”
ÜRETİM ODAKLI OLMALIYIZ
Telekomünikasyon sektörünün, üretimi destekleyen bir sektör olduğunu belirten Dursun, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim sektörünü; sağladığı yüksek teknolojik imkanlarla tüketimi destekleyen, sadece iletişimi sağlayan bir araç olmaktan çıkartmalıyız. Her alanda üretimi destekleyen ve katma değer oluşturan bir sektör haline gelmeliyiz” dedi. Dursun sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte 2016’dan itibaren bu yeni alt yapı üzerine inşa edilen yeni içerik ve hizmetlerle somut olarak değindiğim gelişmeleri de yaşamaya başlayacağız. İhalede işletmecilere yerli teknoloji kullanma zorunluluğunun asgari 2016 için yüzde 30, 2017 için yüzde 40 ve 2018 için yüzde 45 olarak belirlenmesi dikkat çekici. Teşviklerle kendi iletişim teknolojilerimizi üretmemizi sağlayacak ve ülkemize büyük faydalar getirecek son derece özendirici bir adım.”
YÜZDE 7 BÜYÜME
Komite Üyesi Hayrettin Özaydın da sektörün 2015’te büyüme yaşadığına dikkat çekti. Özaydın, şunları söyledi: “Ortadoğu’nun tek teknoloji kapısı olmamız sebebi ile 2015 yılında da büyük durgunluk yaşamadık. Üç buçuk milyar dolarlık ihracat hacmimiz ile yüzde 7’lik bir sektörel büyüme yaşadık.” Bu yıl internet hizmetini çanak antenlerle verecek Türksat 4B uydusu ile sektörün yeni pazar ve iş potansiyeli kazanacağını vurgulayan Özaydın, sözlerini şöyle tamamladı: “2017’de dönüşümü sağlayacak karasal radyo ve TV yayınları ile 20 milyon radyo yenilenecek. Karasal TV ve radyo dönüşümüyle yaklaşık 10 milyar dolarlık iç pazarda hareketlilik olacak. Sektörümüzün iç ve dış pazarda fuar ve konferanslarının olmaması büyük eksiklik.”
TÜKETİCİ BİLİNÇLİ OLMALI
Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Murat Dikici, sektörün şu andaki en önemli sorununun mobil iletişim üzerinden alınan vergiler ile ithalatta ve fatura üzerinden alınan ÖTV’lerin sektörün büyümesini engellemesi olduğunu belirtti. Dikici, yüksek vergi oranlarına işaret ederek, şöyle konuştu: “Kablosuz internet ve iletişim için kurulan baz istasyonu ve benzer ekipmanlar ülkemizde bir rant olarak görülüyor. Bu alanda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İletişim herkesin mutlak sahip olması gereken bir özgürlüktür. Yıllardır uğraştığımız telekomünikasyon meslek standartları odamız katkıları ile çok yakın bir zamanda MYK tarafından onaylanarak yürürlüğe girecektir.”
BEKLEYEN SORUNLAR
Komite Başkanı ve Meclis Üyesi Murat Dursun, sektörün sorunlarını şöyle özetledi:
02 Şubat 2016 Salı
06 Kasım 2024 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı