tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Son yıllarda UEFA’nın mali kriterlerine takılan Süper Lig takımları, bu yıl adeta kemerleri sıktı. İlk defa bir yaz transfer döneminde kâra geçen Süper Lig takımları, yurtdışına sattıkları oyunculardan tam 45 milyon Euro kâr etmeyi başardı. Transfer dönemi boyunca 70 milyon Euro’luk oyuncuyu yurtdışına satan kulüpler, bunun karşılığında yurtdışından transfer ettikleri oyunculara 25 milyon Euro bonservis parası ödedi. Böylece kulüpler önemli bir gelire ulaşmış oldu. Daha az oyuncu transferi yapan Süper Lig takımları, UEFA’nın getirdiği kurallara da uyum gösterdi.

ÜÇ SEZONDA 195.4 MİLYON EURO

Türk futbol endüstrisi son dönemlerde hızlı bir büyüme yakaladı. Bu büyümede yurtdışına satılan oyuncuların da etkisi oldu. Ancak kulüpler sattıklarından fazlasını harcadı. Bu da UEFA’nın mali kriterlerine uygun olmayan bir durumdu. Kulüpler şimdi bu durumu tersine çevirdi. Türk futbolunda ‘dört büyükler’ olarak anılan Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor, son üç sezonda transfere büyük miktarlarda para harcadı.

Dört kulüp son üç sezonda toplam 120 futbolcuyu kadrosuna katarken; bonservis, kiralama veya imza parası olarak toplam 195 milyon 445 bin Euro ödeme yaptı. Bu kulüpler, UEFA’nın Finansal Fair Play Kriterleri’ne uymaya çalışsa da iddialı kadrolar kurmak için zaman zaman yüksek bonservis ücreti vermek zorunda kaldı.

KİM, NE KADAR HARCADI?

Kulüplerin bu durumu tersine çevirme çalışmaları sonuçlarını verdi. Bu sezon özellikle dört büyüklerin sattığı oyuncular büyük sükse yarattı. Yurtdışına satışlarda en çok gelir sağlayan oyuncu Suudi Arabistan’ın Al-Ahli Cidde takımına transfer olan Fenerbahçeli Josef de Souza oldu. Futbolcu, takımına 12 milyon Euro kazandırdı. Son yılların transfer zengini Beşiktaş ise bu sezon geçen yılların altında bir performans gösterdi. Siyah-beyazlılar bu yaz üç oyuncusunu yurtdışına göndererek 14 milyon Euro’luk bonservis geliri elde etti. Geçen sezonun şampiyonu Galatasaray da yurtdışına sattığı oyunculardan 10 milyon Euro’ya yakın para kazandı. Bu sezon beklenen oyuncu satışını yapamayan takım ise Başakşehir oldu. Son yıllarda yurtdışına sattığı oyunculardan kasasını dolduran Başakşehir, bu sezon bonservis geliri elde edemedi. Sattığı oyunculardan kasasına 25 milyon Euro koyan Fenerbahçe, transfer ettiği isimlere 11 milyon Euro harcama yaptı. Böylece sarı-lacivertli takımın kasasında 14 milyon Euro para kaldı. Galatasaray da 9 milyon Euro’luk oyuncu satışına karşın 8 milyon Euro’luk harcama yaptı. Beşiktaş’ta ise kâr 8 milyon Euro’yu buldu. Bu sezon üç oyuncudan 10 milyon Euro’luk gelir sağlayan Trabzonspor da 2 milyon Euro’luk harcama yaptı.

ANADOLU KULÜPLERİ UMUT VERİYOR

Dört büyük takımın yanı sıra Kayserispor, Alanyaspor, Bursaspor ve Antalyaspor da kasasını dolduran takımlar arasında yer aldı. Başakşehir, Göztepe, Kasımpaşa, Konyaspor, Rizespor ve Erzurumspor ise transfer sezonunda zarar etti. Sivasspor, Malatyaspor, Akhisarpor ve Ankaragücü, yaz sezonunda transfere hiç para harcamadı. Anadolu kulüplerinin yaptığı transferleri değerlendiren yetkililer, “Kasımpaşa, Malatya ve Kayserispor bu sezon ligde öne çıkan takımlar arasında gösteriliyor. Bu takımların yaptığı transferlerin başarılı olması durumunda bu oyuncuları yurtdışına satabilirler ve önemli bir gelire ulaşabilirler” dedi.

11 Eylül 2018 Salı

Etiketler : Gündem