Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
Restorasyon, geçmişten günümüze toplumun kimliğini yansıtan tarihi eserlerin gelecek nesillere aktarılması için büyük önem taşıyor. Bu çalışmalar yapılırken, eserlerin aslına uygun restorasyonu ve doğru yöntemlerle yapılması ön plana çıkıyor. Sektör temsilcileri de bu konuda bir toplantı düzenledi. İstanbul Ticaret Odası Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi tarafından düzenlenen ‘Tarihi eserler ve kültür varlıklarının önemi ve restorasyonu’ başlıklı sektör toplantısı, konuyla ilgili kurumların ve akademisyenlerin katılımıyla yapıldı.
TOPLUMSAL BELLEK
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Hazıroğlu, bir toplumun tarihini, değerlerini, kimliğini yansıtan kültür varlıklarının ve tarihi eserlerin, geçmişten günümüze uzanan bir köprü görevi görerek, toplumsal belleğin korunmasında kritik bir rol üstlendiğini söyledi. Hazıroğlu, yaşanan depremlerin de restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu gösterdiğine dikkat çekerek, “Restorasyon denince sadece yıkılmış bir duvar ya da çatlamış bir freski onarmak değil, aynı zamanda bir kültürün, bir tarihin, bir hikayenin korunmasını sağlamanın gerekliliği de anlaşılmalı. Sahip olduğu 42 bin tescilli tarihi yapı ile İstanbul, dünyada eşi benzeri bulunmayan bir şehir” dedi.
Komite Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Ahmet Gediz Tatar da sektörü değerlendirdi. Tatar, “Tarihi yapıların restorasyonunun sadece kamu tarafından yapılması mümkün değil. Bu eserlerin restorasyonunda mevcut sponsorluk sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması önemli” diye konuştu.
Oturum başkanlığını Komite Üyesi İlhami Öztürk’ün yürüttüğü toplantıda; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nden Yüksek Mimar Kadir Ekinci, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Demet Binan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel ve İBB Kültür Varlıkları Projeler Şube Müdürü Huriye Merve Gedik birer sunum yaptı.
06 Kasım 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma