Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığıyla hazırladığı İstanbul Kreatif Ekonomi Raporu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesinde açıklandı. Burada düzenlenen toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO)Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, 14 milyon nüfuslu İstanbul’un yıllık yerel yönetim bütçesinin 20 milyar dolar olduğunu söyledi.
Günümüzde İstanbul’un yüzde 70’inin orman olduğunu anımsatan Çağlar, İstanbul’daki inovatif üretimlerin günden güne arttığını kaydetti.
Günde 17 bin akıllı cep telefonunun satıldığını hatırlatan Çağlar, Türk girişimcilerinin yenilikçi fikirlerini bu alana yöneltebileceğini söyledi.
İTO’nun 400 bin üyesinin her birinin melek yatırımcı olduğunu anımsatan Çağlar, İTO’nun kuracağı Bilginin Ticarileştirilmesi Merkezi’nde hayata geçirecekleri projeler ile dünya girişimcilik ekosisteminde iddialı bir yer edineceklerini kaydetti.
KOBİ’LER İÇİN ELVERİŞLİ YATIRIM ORTAMI OLUŞTURULMALI
UNCTAD Kıdemli Yöneticisi Caroline Quintana, “Kreatif endüstrilerde KOBİ’ler için elverişli yatırım ve çalışma ortamı oluşturulmalı. Özellikle finansman kaynaklarının kolaylaştırılması ve çeşitlendirilmesinin yanı sıra patent alımı sürecinin kolaylaştırılması bu elverişli ortamı sağlamaya yardımcı olacaktır.” dedi.
İstanbul Kreatif Ekonomi Raporu ile UNCTAD’in ilk kez bir şehir düzeyinde kreatif endüstrileri incelemesinin İstanbul’un kreatif ekonomisinin dünyadaki ayrıcalıklı yerini gösterdiğini belirten Quintana, “Rapor kültürün, kreatif endüstrilerin, girişimcilik ve yenilikçiliğin sürdürülebilir bir kreatif şehir olmadaki rolünü değerlendiriyor. Dünyanın bilgi ekonomisine doğru yöneldiği bir dönemde, katma değer, gittikçe artan bir şekilde sanat, kültür, iş ve teknolojinin kesişiminde oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Gençlerin kreatif sektörlerde tüketici ve üretici olarak daha çok ve sürdürülebilir bir şekilde yer alabilmesi için eğitim, girişimcilik ve kreatif endüstriler arasındaki koordinasyonun artırılması gerektiğini anlatan Quintana, “Kreatif endüstrilerde KOBİ’ler için elverişli yatırım ve çalışma ortamı oluşturulmalı. Özellikle finansman kaynaklarının kolaylaştırılması ve çeşitlendirilmesinin yanı sıra patent alımı sürecinin kolaylaştırılması bu elverişli ortamı sağlamaya yardımcı olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.
HER SEKTÖRLE BAĞLANTI GÜÇLENDİRİLMELİ
Quintana İstanbul’u inceleyen raporun öneriler kısmından şu bilgileri aktardı:
“İstanbul’da yaşayan tüm vatandaşlar ve kreatif endüstrilerinin gelişmesi için internet kullanım ağının genişletilmesi ve risklerinin azaltılması gerekir.
Kreatif sektörlerden ihracatta başarılı olan film, dizi, tasarım sektörü gibi sektörlerin diğer sektörlerle bağlantılarının güçlendirilmesi ve teşvik edilmesi, bu başarıların diğer sektörlere de taşınmasını sağlayacaktır.
Sonuç olarak, İstanbul’da kamu ve yarı-kamu kurumlarının ve özel sektörün yerel ve uluslararası düzeyde beraber çalışması Türkiye’nin kreatif ekonomi potansiyelini ve başarılarını daha da artıracaktır.”
MİMARLARIN YÜZDE 38’İ 30 YAŞIN ALTINDA
Türkiye’deki istihdamın yüzde 50’den fazlasının İstanbul’da sağlandığını belirten Quintana, gençlerin istihdamda yükselen payına dikkati çekti.
Quintana, “Gençler arasındaki istihdamın büyüyen bir kısmını kreatif endüstriler sağlıyor. Reklamcılık sektöründe çalışanların yüzde 73’ü 40 yaşın altında. Türkiye’deki mimarların yüzde 38’i 30 yaşın altında. 2013’te tasarımla ilgili bütün alanlarda çalışan öğrenciler yüzde 40 arttı.” diye konuştu.
Son yıllarda Türk sinemasının yurt dışı yapımların önüne geçtiğini aktaran Quintana, 2015’teki en çok izlenen 10 filmden 8’inin yerli yapım olduğunu belirtti.
TV dizisi sektöründeki gelirlerin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını anlatan Quintana, “Dizi alanında 2008 yılında 10 milyon dolar olan sektör ihracat gelirinin 2015 yılında büyük bir sıçramayla 250 milyon dolara ulaştı. Türk dizileri Orta Doğu, Asya ve Latin Amerika’da her gün milyonlarca izleyiciye ulaşıyor.” dedi.
KREATİF ÜRÜNLERİN YÜZDE 35’İ EL SANATLARINDAN GERÇEKLEŞTİ
Quintana, İstanbul’un giyim ve tekstil modası alanında yeterli desteği görmesi halinde orta seviye pazarların yanı sıra üst seviye pazarları da elde edebileceğini söyledi.
İstanbul’un reklamcılık ve müzik alanında gelecek vadeden bir ekosistem oluşturduğunu belirten Quintana, İstanbul’un giyim tasarımı alanında yeterli desteği görmesi halinde orta seviye pazarların yanı sıra üst seviye pazarları da elde edebileceğini söyledi.
Quintana oyun sektörüne ilişkin, “Türkiye’de 24 milyon online oyun oynayan insan var. Piyasa küresel devlerin elinde ama Dual Blades isimli oyun da Türk öğrenciler tarafından geliştirildi ve Türk Telekom tarafından satın alındı. Böyle başarı hikayeleri de yok değil. Yeni girişimler desteklenmeli” değerlendirmesini yaptı.
Quintana, UNCTAD’a göre Türkiye’nin 2012 yılında ihraç ettiği toplam kreatif ürünlerin yüzde 63’ünün iç tasarım ve mücevher tasarımından yüzde 35’inin de el sanatlarından gerçekleştiğini hatırlattı.
8 BİN 500 YILLIK TARİHİNE RAĞMEN HÂLÂ DİNAMİK
Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise kendisinin destekleriyle başlayan “İstanbul Kreatif Ekonomi Raporu” çalışmalarında emeği geçen paydaşlara teşekkür etti.
Dünya şehirleri arasında bazı şehirlerin yorgun göründüğünü savunan Yazıcı, “İstanbul 8 bin 500 yıllık tarihine rağmen hala dinamik görünümde” ifadelerini kullandı.
İstanbul’daki yenilikçi fikirlerin desteklenmesinin Türkiye ekonomisinin geleceği için önem arz ettiğini belirten Yazıcı, “Sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen projelere ihtiyacımız var” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da, İstanbul’un ekonomik gücünü sosyal birikimleriyle harmanlayan nadir ülkelerden olduğunu anımsattı.
İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise, Türkiye’de “icatçılığın” özendirilmesiyle 2023 hedeflerine ulaşılabileceğini yineledi.
Etkinlik, konuklara hediye takdimlerinin ardından fotoğraf çekimleriyle sona erdi.
14 Nisan 2016 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi