Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, geçen yıl, ‘Belgeselcilik ve Özgün Bir Tarz Olarak TRT Belgeselciliği’ konulu teziyle akademik kariyerine ‘Doktor’ unvanını da eklemişti. Asıl mesleği yapımcı yönetmen olan ve ‘El Turco’, ‘Avrupa’da Türk İzleri’ ile ‘Kuzey Yıldızı’ gibi belgesel yapımlarda imzası bulunan Dr. İsrafil Kuralay, yeni çıkan ‘Belgeselin Belleği’ isimli kitabıyla Türk belgeselciliğine bir de yazılı kaynak eser kazandırdı.
YİNE BELGESELCİ OLURDUM
“Ömrünün yaklaşık 40 yılını bu işe vermiş biri olarak tekrar dünyaya gelseydiniz ne iş yapmak isterdiniz diye sorsanız vereceğimiz cevap belgeselci olmak olurdu” diyen Dr. İsrafil Kuralay, okuyucuyla buluşan kitabın 40 yıllık bir emeğin ürünü olduğuna işaret etti. Üç ana bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde, tanımı ve tarihçesinden başlayarak belgesel film anlatılıyor. İkinci bölümde televizyon belgeselciliği işlenirken, üçüncü bölümde özgün bir tarz olarak TRT belgeselciliği ele alınıyor.
TEORİ VE PRATİK
Belgesele dair dünyada ve Türkiye’de ne yapılmışsa konu çerçevesinde yer vermeye çalıştığını kaydeden Dr. Kuralay, “Bundan sonra yapılacaklara kaynaklık teşkil etmesini arzu ediyorum. Tıpkı benden önce çalışanlardan esinlendiğim, yararlandığım gibi” diye konuştu.
Dr. Kuralay, “Belgeselciler, daha çok kameralarıyla konuşurlar. O nedenle belgesel konusunda çok fazla yazılı kaynak yok. Pratiğini yapmadan belgesel üzerine teorik çalışma yapmak zor olduğundan, akademisyenler de bu konu üzerine çok eğilmemişlerdir” değerlendirmesiyle, eserinin teori ve pratiğin bir yansıması olduğunu vurguladı.
YAPILACAK ÇOK BELGESEL VAR!
“Ülkemizde belgesel alanında alınacak çok yol olduğunu düşünüyorum” diyen Dr. İsrafil Kuralay, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Türkiye, dünya tarihinin arkeoloji kütüphanesi gibi. Burası, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bir coğrafya. Kıtaların buluşma noktası olmasını da hesaba kattığımızda belgeselciler için adeta bir hazine sandığı gibi.” Yeni teknolojilerin de etkisiyle gençlerin mesleğe ilgili olduğunu vurgulayan Dr. Kuralay, bunun gerekçesini de şöyle açıkladı: “Biz orta öğretimde iken, verilen yıllık ödevleri hazırlarken ansiklopedi ve kütüphane gibi yazılı kaynaklardan yararlanırdık. 2000 sonrası nesil, ödevlerini internetten yapar oldu. Online platformların gelişmesiyle şimdilerde ise videolar kaynak olarak kullanılıyor.”
Yeni nesilin videoları kaynak olarak kullandığını ve her gencin elindeki akıllı telefon ile bir video yapımcısı-belgeselci gibi hareket ettiğini hatırlatan Dr. Kuralay, “Bu durumu olumlu şekilde ilerletmek, ilgililerine profesyonel destek vererek dünya çapında belgeselciler yetiştirmek, bundan sonra beni en çok mutlu edecek şey olacak. Ben bunu bir kişisel sorumluluk olarak görüyorum. Bu konuya destek verecek olan kişi ve kurumlarla birlikte çalışmaktan da mutlu olurum” diye konuştu.
BİLİMLE SANATIN KESİŞTİĞİ NOKTA
Belgeseli, “Bilimle sanatın kesiştiği noktada durur, o nedenle oldukça zor bir iştir” diye tanımlayan Dr. İsrafil Kuralay, şöyle devam etti: “Belgeselciler hem bilimin hem de sanatın yükünü yüklenerek insanlık açısından çok kıymetli bir görev üstlenirler. Ancak belgesel, akademik üsluba fazla yaklaştıkça kuru kalıp izlenme oranını düşürür. Sanatsal ifadeye bürünürse bu defa da anlaşılır olmaktan uzaklaşır. Bütün yoruculuğuna, meşakkatine rağmen dünyayı keşfetmekte, anlamada ve algılamada bu kadar keyif veren bir meslek olacağını sanmıyorum.”
BUNDAN SONRAKİ HAYALİM
Asıl mesleği belgesel yapımcı yönetmenliği olan Dr. İsrafil Kuralay, meslek hayatına televizyonculuğun okulu TRT’de kamera asistanı olarak başladı. İlerleyen yıllarda TRT’de kameramanlık ve görüntü yönetmenliği de yapan Kuralay, dönemin en popüler özel televizyonlarından TGRT’de yapımcı-yönetmen olarak hazırladığı program ve canlı yayınlarla kendini gösterdi. Yedirenk İletişim Grubu’nun Kurucu Ortağı olarak iş hayatına adım atan Kuralay, 7 kıtada Türk kültür tarihine dair hazırladığı belgesellerle dikkatleri çekti. ‘Belgeselcilik ve Özgün Bir Tarz Olarak TRT Belgeselciliği’ konulu teziyle akademik kariyerine doktor unvanını ekleyen Dr. İsrafil Kuralay, ‘Belgeselin Belleği’ adıyla raflarda yerini alan kitabıyla mesleğine bir de yazılı kaynak kazandırdı.
Dr. İsrafil Kuralay, ‘Bundan sonra sırada ne var?’ sorumuzu ise şöyle cevapladı: “Yaklaşık 40 yıldır her aşamasında yer aldığım belgeselcilikte bundan sonraki hayalim, kişisel deneyimlerimi kalıcı hale getirerek gelecek nesillere bırakmak. Bu amaçla Türkiye Belgesel Bilgi Merkezi (TBBM) adıyla özetleyebileceğim bir hayalim var. Belgesele dair yazılı-görsel kaynak kütüphanenin yer aldığı, belgesel tarihinin sergilendiği müzenin bulunduğu, belgesel temalı güncel bilgi paylaşımlarının yapılabileceği ve hazırlanan belgesellerin de izlenebileceği, ödüllerle iyilerin teşvik edilip mesleğin geliştirilebileceği bir merkez.”
07 Haziran 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi