40 milyar dolarını özel sektör yapacak

Giriş: 03.11.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Türkiye’nin 2023’e kadar enerji sektöründe 100 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiği belirtiliyor. Özelleştirmeler ve diğer yatırımlarla birlikte bu oranın minimum 40 milyar dolarlık kısmının ise özel sektör tarafından yapılacağı öngörülüyor. Bu durumun, yerli ve yabancı yatırımcı açısından ‘fırsat’ niteliği taşıdığı ifade ediliyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ UYGUN

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türkiye’nin enerji kaynaklarını en üst düzeyde kullanmak için projeler geliştirdiğini aktardı. Enerji yatırımının dışa bağımlılığı azaltmaya katkısı olduğunu ifade eden Ermut, şöyle konuştu: “Türkiye’nin konumu güneş enerjisi için çok uygun. Dünyadaki en iyi güneş haritalarından birine sahibiz. Rüzgar ve hidroda da öyle. Türkiye’deki kömürü de verimli şekilde kullanabilecek teknoloji ortaya çıktı. Bu alanlarda yatırım çekme fırsatı doğacak. Bu da aslında uluslararası yatırımcı açısından fırsatın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Tabii ki, yerli yatırımcının da önemli bir payı olacak.”

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Yatırımda yerlilik şartı bulunduğuna dikkat çeken Ermut, kullanılacak ekipmanın Türkiye’de üretilmesi ile hem bir üretim merkezi oluşturulacağına hem de bu üretimin ihraç edilebileceğine dikkat çekti.

Bu projelere, Asya başta olmak üzere Amerika ve Avrupa’dan da yatırımcı ilgisinin olduğunu belirten Ermut, Türkiye’nin petrokimya yatırımları konusunda da çalışmaların devam ettiğini ve özellikle devreye girmesi beklenen rafineri yatırımlarıyla birlikte bu alanda da yeni yatırımları açıklayacaklarını kaydetti.

8 BİN MEGAVATLIK SANTRAL

Türkiye, yerli kömürde yatırım tutarının 1 milyar doları bulması beklenen Çayırhan B santralinin haricinde yaklaşık 8 bin megavatlık santral kurulabilecek çeşitli rezervlerin de özelleştirilmesini planlıyor.

YENİ YEKA’LAR BELİRLENECEK

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’nın (YEKA) ilk örneği olan Konya-Karapınar’da bin megavatlık güneş enerjisi santralinin yatırım tutarının toplamda 1.3 milyar doları bulması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na göre, yeni YEKA’lar belirlenecek ve rüzgar enerjisinde de benzer yatırım alanları ilan edilecek.

YATIRIM ÇEKEN İLK 20’DE OLMALIYIZ

Arda Ermut, Türkiye’ye mayısta 659, haziranda 857, temmuzda 717 ve ağustosta da 1 milyar 78 milyon dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini hatırlattı. Ermut, “Türkiye’nin küresel doğrudan yabancı yatırım pastasından çektiği pay yüzde 1 seviyesinde. Daha fazla olmalı. Dünyanın en fazla yatırım çeken ilk 20 ülkesinden biri olmalıyız” dedi.