tatil-sepeti

HABER: CANAN BİLGİN

Yapay zeka sistemlerinin hakim olduğu, makinelerin birbirleriyle konuştuğu, robotların mesai yaptığı 4. Sanayi Devrimi, üretim süreçlerini bilişim teknolojileriyle dönüştürerek yeniden şekillendiriyor. Endüstri 4.0 olarak da adlandırılan akıllı üretim çağı, sadece imalat anlayışına değil, yaşam biçimlerimize de yön veriyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Davos’taki buluşmasında sunulan rapora göre, Endüstri 4.0’ın 2017’de dönüştürdüğü 5 alan…

ETİK KURALLAR

4. Sanayi Devrimi ile birlikte ortaya çıkan en önemli değişikliklerden biri, teknolojilerdeki önyargıları ve varsayımları ele alan etik kurallar oldu. Teknoloji şirketleri 2017’de, toplumda ne kadar güçlü olduklarını ve teknolojilerinin etik sonuçlarının önemini kabul etmeye başladı. Bu nedenle de yapay zeka şirketi Google DeepMind, teknolojilerinin toplumsal etkisini irdelemek için Ethics and Society Unit’i (Etik ve Toplum Birimi) kurdu. New York Üniversitesi, yapay zekanın sosyal etkilerini inceleyen araştırma enstitüsü AI Now Institute’i açtı. Dünya Ekonomik Forumu da, yeni teknolojilerin toplumsal etkilerini değerlendirmek amacıyla San Francisco’da Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezi’ni faaliyete geçirdi.

KRİPTO ÇILGINLIĞI

Kripto para, Endüstri 4.0’ın en ilginç teknolojilerinden biri. Sanal dünyanın şifreli para birimi Bitcoin, 2009’da piyasaya girdi. 2017’de ise dünya çapında popülaritesini artırarak, ev hanımlarından iş adamlarına kadar geniş kitlelerin ilgi gösterdiği yatırım aracı haline geldi. Bitcoin’in fiyatlarının hızla yükselmesi ve 2017’de değerinin yüzde 2000 oranında artması üzerine kripto paranın ‘balon’ olduğu konusunda uyarılar başladı.

YENİ İNOVASYON COĞRAFYASI

1950’lerin sonlarından beri Batı, yapay zekanın geliştirilmesinde merkez konumundaydı. Ancak 2017, yapay zekanın geleceği konusunda Doğu’nun da kararlı ve azimli olduğu bir yıl oldu. Çin, yapay zekada küresel lider olarak ortaya çıktı ve bu alandaki araştırmalara yoğun bir şekilde yatırım yaptı. ABD hükümeti ise yapay zeka teknolojilerine yönelik fonları azalttı ve uluslararası araştırmacılar için göç kurallarını sıkılaştırdı.

Çin, sadece yapay zeka teknolojilerine önderlik etmekle kalmadı. Tıpta da Batı egemenliğine son verecek araştırmalara yöneldi. Tıbbi araştırmalar için ABD’nin yaptığı her 1 dolarlık harcamaya karşılık Çin 43 dolar harcayacak.

PLATFORM EKONOMİLERİ

Toplumun çoğu, geleneksel endüstrileri engellediği ileri sürülen ‘platform iş modeli’ fikrine alıştı. Ancak 2017’de platform tabanlı iş modellerinin çoğu popüler bir tepkiyle karşı karşıya kaldı. Birçok ülkede hizmete giren şehir içi ulaşım uygulaması Uber, ücret, vergilendirme ve konut endişelerinden dolayı Bulgaristan, Danimarka, İngiltere, İtalya, Macaristan, Finlandiya, İspanya ve Hollanda’da ciddi sıkıntılar yaşadı. Seyahatlerde konaklama hizmeti sunan bir diğer web uygulaması AirBnb’in de Berlin, Reykjavik, New Orleans ve New York’taki ticari faaliyetlerine sınırlamalar getirildi.

0’LAR VE 1’LER DÜNYASINDA SAVAŞ

Siber güvenlikte de 2017, tarihi bir yıldı. Benzeri görülmemiş iki büyük saldırı -Kuzey Kore’den yapılan WannaCry ve NotPetya- 4. Sanayi Devrimi’nde jeopolitik çatışmaların sonucunun, askeri alanda ve GSYİH’de üstünlük kadar dijital koda da bağlı olacağını gösterdi. Ayrıca siber risklerin kişisel veri ihlallerinin çok ötesine geçtiğini, sağlık ve enerji sistemlerini de etkilediğini gözler önüne serdi. 2017’de demokratik hükümetler dahi seçim süreçlerini siber suçlara karşı koruyamadı.

YAPAY ZEKA BAKANI GÖREVDE

Geçtiğimiz yıl pek çok hükümet dikkatleri 4. Sanayi Devrimi’ne verdi. Birleşik Arap Emirlikleri, yapay zekadan sorumlu bir bakan atayarak dünyada bir ‘ilk’e imza attı. İngiltere ve Güney Kore, devlet organlarını sanayi devrimine göre yapılandırdı. Danimarka, Silikon Vadisi’ne dünyanın ilk teknoloji büyükelçisini atadı.

TEKNOLOJİK İŞSİZLİK KÜÇÜK KENTLERİ VURACAK

Teknoloji ile bağlantılı iş kayıpları, beklentilerin aksine 2017’de azaldı. ABD ve Avrupa’daki iş piyasaları güçlendi. Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacılarına göre, otomasyon yakın gelecekte küçük kentleri büyük şehirlerden daha fazla etkileyecek.

12 Şubat 2018 Pazartesi

Etiketler : Gündem