tatil-sepeti
tatil-sepeti

4 bin 441 eser Türkiye’ye getirildi

Giriş: 29.09.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Manisa’nın Demirci ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve M.Ö 3. yüzyılda önemli bir kent olduğu bilinen Sidas (Saittai) Antik Kenti’nden 1990’lı yıllarda çalınarak İtalya’ya götürülen adak yazıtı, Türkiye’ye getirildi.

1800 yıllık yazıt, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çabalarıyla yeniden Türkiye’ye kazandırıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Son 18 yılda 4 bin 441 eserin ülkemize iadesini sağladık. Kültür varlığı kaçakçılığıyla daha etkin bir mücadele için 2020 yılı Şubat ayı itibariyle kurumsal kapasitemizin artırılması yoluna gittik” sözleriyle sürecin devam edeceğini vurguladı.

EN ÖNEMLİ ŞEHİRDEN

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aigai Antik Kenti Kazı BaşkanıDoç. Dr. Yusuf Sezgin, Manisa’dakiSaittai Antik Kenti’nden kaçırıldığı tespit edilen ve İtalya’da uzun süren hukuki sürecin sonunda teslim alınan 1800 yıllıkkefaret yazıtının Türkiye’ye dönmesini büyük bir mutlulukla karşıladıklarını söyledi. Manisa’da devam eden Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Sezgin, İtalya’da teslim alınan yazıtla gündeme gelen kentin antik dönemde ‘Saittai’, günümüzde ise Sidas olarak bilindiğini, bölgenin döneminin en önemli şehirlerinden biri olduğunu kaydetti.

MESLEK LOCASI ZENGİNİ

Kentin Helenistik dönemde kurulduğunu, ancak Roma Dönemi’nde gelişip zenginleştiğini anlatan Sezgin, Sidas’ta bugüne kadar ele geçen çok sayıda yazıt bulunduğuna işaret etti. “Kentin önemi, şehrin içinden geçen ve Gediz Nehri’nin kollarından olan Demirci Çayı’ndan kaynaklanıyor” diyen Sezgin, şunları dile getirdi: “Gediz ve Demirci Çayı, antik dönemde kutsal kabul ediliyor. Şehrin ekonomik açıdan çok güçlü olduğunu, ciddi bir zenginliğin elde edildiğini buradaki yazıtlardan öğreniyoruz. Son olarak İtalya’da bulunan ve uzun uğraşlar sonucu ülkemize getirilen bu yazıtın dışında kentte bulunan yüzlerce yazıt var. Kentin önemini Roma İmparatoru Hadrianus’un ziyaretinden de biliyoruz. Çünkü İmparator Hadrianus, Anadolu’ya geldiğinde sadece belli kentleri ziyaret ederdi.”

Sezgin, Sidas Antik Kenti ile ilgili yazıtlardan şehrin Anadolu’da en çok meslek locasına sahip kentlerden biri olduğunu öğrendiklerini dile getirerek, özellikle dokuma ve dericilikle ilgili yazıtların, kentin zenginliğinin nereden geldiğini gösterdiğini ifade etti. Yeni getirilen yazıt, Ankara’daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.

DELİLLER İTALYA’YI İKNA ETTİ

Türkiye’den çalınarak İtalya’ya götürülen yazıt, İtalyan kültür polisi tarafından 1997’de bir antika tüccarına yapılan baskında ele geçirildi. Yazıtın kökeninin Türkiye olup olmadığının teyidi için durum Türk İnterpol birimine iletildi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan incelemeler sonucunda eserin daha önce Prof. Dr. Hasan Malay tarafından 1987’de yayınlandığı ve Manisa’da bulunan Apollon Aksyros Tapınağı’ndan çalındığı tespit edildi. Ancak bu hırsızlık olayı ile ilgili bir delil bulunamadığı için İtalya’daki soruşturma sonuçsuz kaldı. Aradan geçen 23 yıllık süreçte karşılıklı davalar ve Türkiye’nin sunduğu deliller sonucu eserin Türkiye’ye iade edilmesine karar verildi.