tatil-sepeti

Yapımına 2013 yılında başlanan 3 milyar dolar maliyetli 3. Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde köprü kulelerine ana taşıyıcı kablonun döşenmesine başlandı.

Işıklandırılması yapılan köprüde tabliye döşeme işlemi sürerken, iki yakanın otoyol ve tren yoluyla birleşmesine 648 metre kaldı.

Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü 3. Köprü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek.

EN YÜKSEK KULELİ KÖPRÜ

Köprü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak. 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması.

2013’te yapımına başlanan ve bu yıl tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.

4.5 MİLYAR LİRA YATIRIM

Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, YİD modeliyle gerçekleştirilecek. 4.5 milyar lira yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yapılacak. Bu süre sonunda da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na devredilecek.

Projenin, Odayeri-Paşaköy kesiminde, 19 kavşak ve bağlantı yollarına sahip yaklaşık 115 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu bulunuyor.

İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. Köprü’nün bağlantı yolları için Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Kurtköy-Akyazı kesimi işine ait ihale 1 Mart 2016’da, Kınalı-Odayeri kesimi işine ait ihale ise 8 Mart 2016’da yapılacak. Köprünün bağlantı yollarının 2018 sonunda tamamlanması planlanıyor.

DÜNYANIN EN GENİŞ KÖPRÜSÜ

  • Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3. Boğaz Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak.
  • 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1.408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.
  • Köprü kulelerinin boyu açısından da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre.
  • Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak3. Havalimanı birbirine bağlanacak.
  • Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, ‘yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.

ÇÖZÜM GETİRECEK, TEKNOLOJİSİ YÜKSEK PROJE

İstanbul Ticaret Odası heyeti de geçtiğimiz günlerde 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi şantiye sahasına teknik gezi düzenledi. 20 kişilik heyet, Karayolları Bölge Müdürlüğü Asma Köprü Şefi Cevat Alim tarafından karşılandı. Heyet, Asma Köprü Şefi’nin hazırladığı sunumu izledi ve projede gelinen son nokta hakkında detaylı bilgi aldı.

İTO heyeti, sunum sonrası şantiye sahasında Proje Yönetim Ofisi Direktörü Cem Erer ve Proje Avrupa Yakası Köprü Yapım Müdürü Muharrem Aydın ile bir araya geldi. Heyettekiler köprünün montajı tamamlanan çelik tabliyelerinin üzerinde Proje Avrupa Yakası Köprü Yapım Müdürü Muharrem Aydın’ın hazırladığı sunumu dinlediler.

BENZER PROJELERİ İHRAÇ EDEBİLİRİZ

Heyete başkanlık eden İTO Meclis Üyesi Yusuf Cevahir, 3. Köprü Projesi’nin klasik inşaatçılığın dışında ufuk açan bir proje olduğuna işaret etti. 3. Köprü’nün İstanbul için bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Cevahir, “Sektör olarak bu projenin, önümüzdeki 20–30 senenin İstanbul trafiğine çözüm getirecek ana projelerden biri olduğuna inanıyoruz. Elbette İstanbul’un tanıtımına da büyük faydası olacak” dedi.

3. Köprü ve Avrasya Tüneli projeleri ile elde edilen teknolojik tecrübenin getirisinin son derece yüksek olduğunu dile getiren Cevahir, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Bu gibi projelerde inşaat metotları özeldir. Avrasya Tüneli’nde ve 3. Köprü’de mühendislerimizin, müteahhitlerimizin, çalışanlarımızın elde ettiği deneyim, beceri ve bilgi başka benzeri projelere aktarılacak olgunluğa erişmiştir. Artık Türk inşaat sektörü, inşaat firmaları yurt dışına yeni Avrasya tünelleri, yeni 3. Boğaz Köprüsü projeleri ihraç edebilir. Bunun için ortak bir havuzda birleşebilir, dünyada ses getirecek projelere teklif verebiliriz.”

YENİ MALZEMELER KAZANDIK

Cevahir ayrıca, Avrasya Tüneli ve 3. Boğaz Köprüsü yapımında kullanılan ileri teknolojili malzemelerin Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne poz olarak ilave edilmesinin gerekliliği üzerinde durdu. Cevahir, “Bu malzemelerden yerli olanların üretimi de teşvik edilmeli” ifadesini kullandı.

11 Eylül 2015 Cuma

Etiketler : Gündem