Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul Boğazı’na tam hakim konumu, içinde barındırdığı endemik bitkileri, asırlık ağaçları ve ev sahipliği yaptığı ender kuş türleriyle şehrin kalabalığı içinde adeta ayrı bir ‘sakin yaşam alanı’ konumunda olan Cemile Sultan Korusu’nda Ramazan hazırlıkları tamamlandı. 100 dönümlük arazi içinde beş ayrı tesisle misafirlerini ağırlayan tarihi mekân, açık ve kapalı alanlarıyla toplam 3 bin kişilik kapasitesiyle İstanbul’un bu alandaki en büyük tesisi konumunda.
KIZ KARDEŞE HEDİYE
Tarihi kimliği de bulunan koru, 1876’da II. Abdülhamid tarafından kız kardeşi Cemile Sultan adına 25 bin altına satın alınır. Kandilli kıyısından yukarı doğru uzanan 100 dönümlük alanda binlerce ağacı ve içinde bir köşkü barındıran koruya daha sonra iki köşk daha eklenir. Cemile Sultan’dan sonra oğlu Celalettin Bey’e kalan tarihi koru ve köşkler, iki kez daha el değiştirdikten sonra 1969’da Türkiye Odalar, Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı’na satılır.
Uzun yıllar kendi halinde kalan koru, 1994’te İstanbul Ticaret Odası tarafından kiralanır ve İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından yönetilmeye başlanır.
DAMAK TADINA UYGUN
Cemile Sultan Korusu’nda hem keyifle yemek yemek hem de temiz hava almak mümkün. Koruda bulunan beş ayrı restoran, İstanbul’un kalabalığından uzaklaşarak sakin bir iklimde huzurlu vakitler geçirmek isteyenleri ağırlıyor. Restoranlarda her yemek ayrı bir özenle misafirlerle buluşturuluyor. Cemile Sultan Tesisleri’nin misafirlerce en beğenilen yemeği ise bonfile. Sadece bu tadı tecrübe etmek için dahi tesise gelenler bulunurken, bonfilenin terbiyesinden pişirilmesine kadar her bir aşamasında ayrı ustalar çalışıyor.
DÜĞÜNLERİN GÖZDE MEKANI
Cemile Sultan Korusu, İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarası eşliğinde evliliklerine ilk adımı atmak isteyenler için de fırsatlar barındırıyor. Yılın her mevsimi düğün olan tesiste unutulmaz anlara şahitlik ediliyor.
DİZİ VE REKLAM ÇEKİMLERİ İÇİN PROJELER
Tarihi koru, sahip olduğu geniş alanla reklam ve dizi çekimleri için de fırsatlar barındırıyor. Tesis Müdürü Mustafa Tekiroğlu, bu konuda özel projelerinin olduğunu dile getirerek, “Tesisimizde geçtiğimiz yıl TRT’de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin sezon açılış etkinliği gerçekleşti. Ayrıca TRT’nin canlı yayın konseri de yine geçtiğimiz günlerde tesisimizde icra edildi. Bununla ilgili sürekli başvurular alıyoruz” dedi.
ASIRLIK AĞAÇLARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Cemile Sultan Korusu, baharda erguvanların ve mor salkımların en iyi görülebileceği yerlerden biri. Koru aynı zamanda asırlık ağaçlara da ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un en eski erguvan ağaçlarından biri olan 106 yıllık erguvan ağacı, bu ağaçlardan biri. Koruda yine 359 yıllık kızılçam, 202 yıllık toros sediri, 183 yıllık fıstıkçamı, 112 yıllık ceviz ağacı gibi asırlık ağaçlar bulunuyor.
VAKIF YÖNETİM KURULU GÖREVDE
İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Yönetim Kurulu tarafından yönetilen Cemile Sultan Korusu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Şekib Avdagiç yürütüyor. Başkan Yardımcılığı görevinde Mehmet Develioğlu bulunurken, vakfın Yönetim Kurulu Üyeleri şu isimlerden oluşuyor: Doç. Dr. Nihat Alayoğlu, Zeki Akbal, Mehmet Ünsal Ulukır, Mehmet Salih Şadoğlu, Ali Tatlıdil, Ömer Faruk Topçu, Mehmet Gürbüz Aksu, Necati Göksu.
SAHURDA AÇIK
Cemile Sultan Korusu restoranlarında Ramazan için yoğun hazırlıklar tamamlandı. Takvimde gittikçe geri gelen ve yağmurlu akşamların da olabileceği bahar iftarları için tesiste kapalı mekân kapasitesi açık hava çadırlarıyla artırıldı. Ayrıca Ramazan ayına özgü hünkârbeğendi, kuzu tandır, kuzu incik kebabı ve piliç sarma gibi tatlar menüye eklendi. Koruda bulanan Hünkâr Köşk, sahurda da misafirleri ağırlayacak ve aynı mekân oruç tutamayanlar için 24 saat hizmet verecek. Kurumsal iftarların organize edildiği tesis, bireysel iftarlar ve sahurlarda da misafirlerini ağırlayacak.
ECDAD YADİGARINA SAHİP ÇIKIYORUZ
İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Develioğlu, korunun, İstanbul Ticaret Odası öncülüğünde 1994’te yeniden hayata kazandırılmasının bir vefa borcu olduğunu söyledi. Develioğlu, “Koru, vakfımız tarafından kiralandıktan sonra bizler burada binlerce ağacı koruma altına aldık. Burayı misafirlerin mutlulukla faydalanacağı bir mekan haline getirmek, bizler için ecdad yadigarına sahip çıkmak ve adeta onlara olan vefa borcumuzu ödemek” diye konuştu.
LEZZETİN SIRRI UZMAN KADRODA
Cemile Sultan Korusu’nda yer alan iki restoran ve üç davet alanı için tecrübeli bir mutfak ekibi bulunuyor. Her bir alanda ihtisaslaşmış ustaların bulunduğu tesiste, işinin ehl-i yemek ustaları misafirlere hizmet veriyor. Tesiste et yemeklerinde körpe dana ve kuzu eti kullanılıyor.
YABANCI TURİST İLGİSİ
İstanbul’un iki boğazı arasında bulunan tesis, ziyaretçilerine panoramik bir İstanbul manzarası sunuyor. İstanbul’u ziyarete gelen yabancı turistler de tesise yoğun ilgi gösteriyor.
İTO ÜYELERİNE HİZMET VERİYOR
İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı tarafından yönetilen tesisten faydalanacak İTO üyeleri için herhangi bir prosedür gerekmiyor. Restoranlar ise isteyen herkesin gelip misafir olması için sadece rezervasyon şartı ile hizmet veriyor.
ÜYELERE İNDİRİM
İstanbul Ticaret Odası üyesi firmalar, tesisin toplantı organizasyonları, havuz, mini golf sahası, dev satranç alanı gibi etkinlik mekânlarının yanı sıra restoranlardan da indirimle faydalanıyor.
06 Mayıs 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı