İşletmeler ve şahıs firmaları kademeli olarak e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu gibi kağıt ortamda tuttuğu ve ibraz ettiği belgeleri, dijital ortama taşımaya devam ediyor.

Ocak 2020 itibariyle cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler için e-fatura’ya geçiş zorunluluğu geldi ve bu işletmelere 1 Temmuz tarihine kadar tanınan sürede geri sayım başladı. Türkiye genelinde yaklaşık 270 bin civarındaki işletme,
1 Temmuz 2020 itibariyle e-belge (e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-defter) uygulamasına geçmiş olacak.

Avukat, doktor, mühendis, gümrük müşaviri, mali müşavir gibi serbest meslek mensupları da kağıt makbuz yerine, e-SMM (e-serbest meslek makbuzu) düzenlemeye başladı. Haziran itibariyle yaklaşık 170 bin serbest meslek mensubu e-SMM’ye geçmiş olacak.

Türkiye’nin, e-belge uygulamalarına geçişte önemli başarılara imza attığını belirten Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, “Türkiye olarak e-belge uygulamalarına Avrupa’dan çok daha sonra girdik, ancak çok hızlı adapte olduk ve çok iyi sonuçlar çıkardık. Bu yılın sonu itibariyle dünyada örnek ülke olarak gösterileceğimiz bir başarıya imza atmış olacağız” dedi.

30 Haziran 2020 Salı

Etiketler : Gündem