HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU
Nuruosmaniye Camii, yapımına 1748’de I. Mahmud zamanında başlanan ve III. Osman zamanında (1755) tamamlanan, Mimar Mustafa Ağa tarafından İstanbul’daki Nur-i Osmaniye semtine yapılan cami olarak biliniyor. Cami; İstanbul’da, Çemberlitaş ile Kapalıçarşı ve Cağaloğlu arasında kalan ve kendi adıyla anılan semtte bulunuyor.
Caminin yerinde daha önce, Hoca Şeyhülislam Sadeddin Efendi’nin hanımı Fatma Hatun Mescidi bulunuyordu. Nuruosmaniye Camii, ‘Nur-ı Osmani’ isminin yanı sıra, Osmaniye Camii diye de biliniyor.
Caminin en önemli iki sırrı ise 255 yıl sonra gerçekleştirilen restorasyonda ortaya çıktı. Caminin 8.5 metre derinine inilen çalışmalarda, 825 metrekare kullanım alanlı, 2 bin 42 metrekare büyüklüğünde bir alana ulaşıldı. Caminin altında Türkiye’nin ilk fore kazık sistemine ulaşıldı.
İKİNCİ TEPE
Nuruosmaniye Camii’nin bir başka özelliği ise İstanbul’un ikinci tepesinde yer alması. Fatih Sultan Mehmed zamanında inşa edilen Kapalıçarşı, Yeni Camii külliyesine bağlı Mısır Çarşısı, Çinili Han, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Medresesi de bu tepede bulunuyor.
Nuruosmaniye Camii’nin kubbesi ise Osmanlı camilerinde kullanılan en büyük kubbelerden biri olarak biliniyor. Kare planlı olan caminin iki tarafta girişi mevcut. Şadırvanı olmayan caminin avlusu 14 kubbeli. Pencereleri beş sıra halinde olan caminin mihrap ve minberi barok üsluba uygun yapılmış. Camiye girerken sağ ve sol kapıların kollarında ‘bize hayırlı kapıları aç’ anlamına gelen bir dua yer alıyor. Camide 174 pencere var. Bu sayı ile diğer camilerden farklı. At nalı seklindeki iç avlusu ise türünün tek örneği sayılıyor.
FETİH SURESİ
Caminin 11 metre yüksekliğindeki kuşak yazısı, 115 metre uzunluğunda. Hattat Mumcuzade Mehmet Efendi tarafından yazılan kuşak yazısına 29 ayetten oluşan Fetih Suresi’nin tamamı sığdırıldı. Caminin içinde alt pencerelerin üzerindeki oval şekiller içinde Besmele ile birlikte başlayan Allah’ın 99 ismi yani Esma’ül Hüsna yer alıyor. Kubbede ise Tövbe Suresi’nin 112. ayeti yazılı.
Caminin içinde duvarlarda kırmızı ile yazılan madalyon şeklinde hat yazılarda diğer camilerde olmayan peygamberlerin isimlerini görebiliyoruz. Ayrıca Nurosmaniye’de şadırvan bulunmuyor.
Nuruosmaniye Külliyesi’nde; kütüphane, medrese, imaret, çeşme, sebil ve dükkanlar ustaca yerleştirilmiş. Mükemmel bir akustik sistemi olan caminin dengesini kontrol etmek için de mihrabın iki yanına döner terazi sütunlar inşa edilmiş.
Caminin mihrabında ise üç boyutlu süsleme kullanılmış. Ayrıca mihrabın üst kısmında da Mescid-i Aksa’yı andıran motifler bulunuyor.