HABER: ADEM ORHUN

Dünyanın en eski tarihi çarşısı Kapalıçarşı’nın ihtişamına yaraşır bir şekilde tanıtılması için yeni adımlar atıldı. 555 yıllık tarihinde esnafın ilk kez sandık başına giderek çarşı yönetimini seçtiği Kapalıçarşı’da tanıtım projeleri de hayata geçiriliyor. Çarşı bu kez 22 saatlik bir belgesel ile tanıtılacak. Çarşının 22 kapısına işaret eden 22 saatlik belgesel, aynı zamanda dünyanın en uzun belgeseli rekoruna da sahip olacak.

TİCARETİ CANLANDIRACAK

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu’nun desteği ile çekilen belgesel, çarşının bilinirliğini artırmak, dünya çapında tanıtımını sağlamak amacıyla yapılıyor. Belgeselin yönetmeni Mustafa Karadiş, “İstanbul’a gelen turistlerin hemen hepsi Kapalıçarşı’yı geziyor. Ancak çarşının isminden daha fazla söz edilmesi, son yıllarda küresel ve bölgesel gelişmelerden olumsuz etkilenen ticaretin canlandırılması ve Kapalıçarşı’ya dünya çapında bir tanıtımın yakışacağı fikri ile yola çıktık” dedi. Kapalıçarşı’nın ticareti, bir ölçüde İstanbul’un ticareti anlamına geliyor.

Belgeselin yönetmeni de bu noktaya dikkat çekerek, “Türkiye’nin özeti olarak çarşıyı İstanbul merkezli anlatma zorunluluğumuz var. Örneğin, Osmanlı döneminde ilk banka olarak nitelendirilen Cevahir Bedesten çarşının içinde. Ayrıca Kapalıçarşı, kültürlerin ve dinlerin bir arada yaşayabildiği yegane bir mekan. İstanbul da öyle değil mi? Çarşıyı anlatırken şehri de anlatmış olacağız. Zaten belgeselimiz İstanbul ve Kapalıçarşı. Yani aslında bu belgesel bir İstanbul tanıtım belgeseli de olacak” şeklinde konuştu.

22 SAATTE NELER VAR?

Belgeselin 22 saat olması, 22 saat oturup belgeselin izlenmesi anlamına gelmiyor. Baştan sona izleyebileceğiniz bir kurguyla planlanan belgeseli, aynı zamanda birer saatlik bölümlere ayırarak izlemek de mümkün olacak. Orhan Veli’nin şiirinde, “Kapalıçarşı deyip geçme. Kapalıçarşı, kapalı kutu” dediği çarşının, sadece taş duvarlardan ibaret olmadığına dikkati çeken Karadiş, “Çarşı, 5.5 asırlık yaşanmışlığı da kapsıyor. Unutulmuş meslekler, değişen dünyanın değişen insan davranışları, özlemle anılan komşuluk ilişkileri, çarşıdan çıkan başarı hikayeleri, meslek değiştirenler, 4-5 kuşak çarşının yerlileri, baba oğul ya da kız yeni kuşak ticarethaneler de belgeselin içeriğini zenginleştiriyor” dedi.

2018’DE İZLENECEK

Günümüzde en uzun belgesel Suudi Arabistan ve Mekke hakkında. Kapalıçarşı, 21 saat 52 dakikalık bu belgeselin rekorunu kıracak. Çekimleri süren belgeselin saha çalışmaları ve söyleşileri bu yıl içinde tamamlanacak. Son şekli de verildiğinde belgesel 2018 yılında izleyici ile buluşacak.

ARAP BLOGGER’LAR ÇARŞIDA

Son yıllarda özellikle Arap turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Kapalıçarşı’ya Suudi Arabistan’ın ve Dubai’nin en çok takip edilen blogger’ları davet edildi. Arap blogger’ların gezisi aynı zamanda reklam filmi yapıldı.

ÇOCUKLAR DA GÖRMELİ

Kapalıçarşı’nın tanıtımı sadece yabancılar için yapılmıyor. Yerli turistlerin de çarşıya gelmesi için etkinlikler ve kampanyanlar hazırlandı. Video çekimleri devam eden ‘Tarihine Sahip Çık’ projesi de bunlardan biri. Ayrıca öğrencilerin çarşıyı en az bir kez görmeleri için okullarla görüşmeler yürütülüyor.

Kapalıçarşı’nın bir de ‘gramafon babası’ var. 57 yıldır gramafon tamiri ve satışı yapan güzide esnaf, kira geliriyle geçinmek yerine sanatıyla çarşıyı zenginleştirmeyi tercih etmiş.

05 Haziran 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem